DESPRE “CARACTER” SAU CUM SĂ-L CITEȘTI PE CEL DE LÂNGĂ TINE(episodul 1)

caracter

Caracterul unei persoane este definit de trăsăturile sale morale și comportamentale care reflectă modul în care acea persoană gândește, acționează și interacționează cu lumea din jurul său. Aceste trăsături pot fi dezvoltate și îmbunătățite de-a lungul vieții prin educație, experiențe și auto-reflecție.

DAR CE SPUNEM CÂND SPUNEM “CARACTER”?

Un caracter uman este adesea descris ca fiind compus dintr-o serie de virtuți, cum ar fi:

 • integritatea,
 • onestitatea,
 • responsabilitatea,
 • empatia,
 • generozitatea și
 • curajul, printre altele.

Aceste trăsături morale îi ajută pe oameni:

 • să ia decizii bune,
 • să construiască relații sănătoase și
 • să își îndeplinească obiectivele pe termen lung.

De asemenea, un caracter poate fi reflectat și prin comportamentele și acțiunile unei persoane în anumite situații.

De exemplu, un om cu un caracter puternic poate fi văzut ca fiind hotărât, perseverent și capabil să facă față la provocările vieții. Un om cu un caracter mai slab poate fi văzut ca fiind pasiv sau nehotărât.

CÂND “E DE FOLOS”?

În general, caracterul unei persoane este esențial pentru a dezvolta relații de încredere, respect și loialitate cu cei din jur și pentru a obține succes în viață.

CUM SE FORMEAZĂ CARACTERUL?

Caracterul uman este format prin interacțiunea dintre:

 • factori biologici și
 • factori de mediu, precum și prin
 • experiențele și alegerile personale ale unui individ.

Iată câțiva factori care contribuie la formarea caracterului uman:

Moștenirea genetică:

Unele trăsături ale personalității, cum ar fi temperamentul, pot fi influențate de genetica individului. De exemplu, cercetările sugerează că trăsături precum temperamentul și nivelul de empatie sunt parțial determinate de gene.

Experiențele timpurii:

Experiențele din primii ani de viață pot influența dezvoltarea personalității și pot contribui la formarea caracterului, în special prin relația cu părinții și alți membri ai familiei. Experiențele de viață, inclusiv cele pozitive și negative, pot influența modul în care o persoană se dezvoltă și se comportă. De exemplu, o persoană care a trecut prin experiențe traumatice poate dezvolta anxietate, iar o persoană care a avut o experiență pozitivă poate deveni mai încrezătoare și mai optimistă.

Cultura și societatea:

Valorile, normele și așteptările culturale și sociale pot influența personalitatea și comportamentul unei persoane.

Educația și experiența socială:

Educația și experiența socială pot influența personalitatea și pot contribui la formarea caracterului prin încurajarea valorilor și comportamentelor dorite și prin dezvoltarea abilităților sociale.

Alegerile personale:

Alegerile și deciziile pe care le facem în viață, cum ar fi cariera, hobby-urile și relațiile personale, pot influența personalitatea și pot contribui la formarea caracterului.

Relațiile cu ceilalți:

Relațiile cu ceilalți pot influența modul în care o persoană se dezvoltă. De exemplu, relațiile sănătoase și pozitive cu familia, prietenii și colegii pot sprijini dezvoltarea personală și caracterul, în timp ce relațiile negative și toxice pot avea efecte negative.

În general, caracterul uman este format printr-un proces continuu de dezvoltare și ajustare, care poate fi influențat de mulți factori diferiți. Este important să se acorde atenție dezvoltării personalității și caracterului, pentru a putea crește și evolua într-un mod pozitiv și sănătos.

VORBIM DE TIPURI DE CARACTER?

Există mai multe tipuri de caractere umane, care se referă la trăsăturile și comportamentele care definesc oamenii în viața reală. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de caractere umane:

 1. Personajul empatic: Acestea sunt oamenii care sunt capabili să simpatizeze și să empatizeze cu ceilalți și să se pună în locul lor.
 2. Personajul altruist: Acestea sunt oamenii care acționează în mod dezinteresat și care își pun interesele altora deasupra propriilor interese.
 3. Personajul egoist: Acestea sunt oamenii care se concentrează numai pe propriile nevoi și interese și nu au empatie sau grijă față de ceilalți.
 4. Personajul sociabil: Acestea sunt oamenii care își găsesc confortul în relațiile cu ceilalți și sunt adesea bine-văzuți și populari în comunitate.
 5. Personajul introvertit: Acestea sunt oamenii care preferă să fie singuri și să se concentreze pe propriile gânduri și emoții.
 6. Personajul extrovertit: Aceasta este o persoană sociabilă și energică, care se simte confortabil în compania altora și preferă să fie în centrul atenției.
 7. Personajul agresiv: Acestea sunt oamenii care reacționează în mod violent sau agresiv la situații stresante sau provocări.
 8. Personajul pasiv: Acestea sunt oamenii care acceptă adesea situațiile și deciziile altora și nu iau inițiative.

Există câteva tipuri importante de caractere psihologice, bazate pe trăsăturile lor de personalitate și comportament. Acestea includ:

 1. Narcisistul: Aceasta este o persoană care are o imagine exagerată de sine și este preocupată de propria sa persoană și succes.
 2. Dependentul: Aceasta este o persoană care se bazează pe alții pentru a lua decizii și pentru a se simți în siguranță, pentru a lua decizii și a-și îndeplini obiectivele.
 3. Neurotic: Acest tip de caracter este anxios, îngrijorat și se îngrijorează foarte mult în legătură cu lucruri mici.
 4. Obsesivul-compulsiv: Aceasta este o persoană care are un comportament rigid și repetitiv, fiind preocupată de detalii și de controlul situațiilor.
 5. Paranoidul: Aceasta este o persoană care are tendința să fie suspicioasă și să aibă neîncredere în ceilalți. Acest tip de caracter este adesea descris ca fiind lipsit de empatie și fără simțul moralității, își urmărește propriile interese și își pune propriile nevoi înaintea celor ale altora
 6. Schizoidul: Aceasta este o persoană care preferă să se retragă în propria lume interioară și să evite contactul social.

Acestea sunt doar câteva exemple de caractere umane, și, la fel ca în cazul caracterele din literatură, este important să se evite etichetarea simplistă și să se recunoască complexitatea și diversitatea oamenilor din viața reală.

LA CE FOLOSEȘTE IDENTIFICAREA UNUI CARACTER UMAN?

Cunoașterea unui caracter uman poate fi utilă în multe situații de viață, atât la nivel personal, cât și profesional. Iată câteva exemple:

 1. Relațiile interpersonale: Cunoașterea caracterului uman poate ajuta la dezvoltarea și menținerea unor relații interpersonale sănătoase. Prin înțelegerea trăsăturilor și comportamentelor celorlalți, putem să dezvoltăm empatie, să evităm conflictele și să construim relații bazate pe respect și încredere.
 2. Managementul de personal: Cunoașterea caracterului uman poate fi utilă în managementul de personal, deoarece poate ajuta la recrutarea și selectarea candidaților potriviți pentru un anumit loc de muncă, la identificarea potențialului de dezvoltare și la motivarea angajaților.
 3. Dezvoltarea personală: Cunoașterea propriului caracter și dezvoltarea personală pot ajuta la îmbunătățirea relațiilor interpersonale, la gestionarea stresului și la atingerea obiectivelor personale.
 4. Consiliere și terapie: Cunoașterea caracterului uman poate fi utilă în consiliere și terapie, deoarece poate ajuta terapeutul să înțeleagă mai bine experiențele, emoțiile și comportamentele clientului, ceea ce poate duce la o mai bună îngrijire și tratament.

În general, cunoașterea caracterului uman poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții noastre, atât din punct de vedere personal, cât și profesional, și poate duce la o mai bună înțelegere a celor din jurul nostru.

CONCLUZIA PRIVIND CUNOAȘTEREA UNUI “CARACTER”

Fii atent și răbdător: Este nevoie de timp și practică pentru a deveni adeptul identificării unui caracter. Dar fii atent și continuă să cauți indicii și modele pentru identificarea unui caracter uman… Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai bun la citirea corectă a oamenilor.

(continuăm!)

Mulțumesc că ai ales să citești aceste rânduri. Sper ca ți-au fost de folos.

O zi frumoasă! Cu bine!

Roxana Alexandra Popa

Roxana Alexandra Popa

Psiholog clinician & Psihoterapeut

https://authenticmind.ro/

Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine –  psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.

*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate

 

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…

Poate vrei să citești despre aceste personalități aici:

PERSONALITATEA EVITANTĂ

PERSONALITATEA DEPENDENTĂ

și mai departe:

CODEPENDENȚA

sau

CE SE ÎNTÂMPLĂ LA PRIMA ÎNTÂLNIRE CU UN PSIHOLOG?

Recomandare: