DESPRE PRODUCTIVITATE – Metoda „NU RUPE LANȚUL!”

performață
 

Metoda de productivitate Seinfeld sau altfel spus ”Nu rupe lanțul” are într-adevăr legătură cu vestitul actor de comedie Jerry Seinfeld.

Povestea spune că Jerry Seinfeld a fost întrebat la un moment dat despre secretul productivității sale și el a povestit despre această metodă care te obligă să îndeplinești un obiectiv zilnic pentru o perioadă lungă de timp.

În fiecare zi în care îți finalizezi obiectivul zilnic, adăugi un “x” într-un un calendar al tău – „calendarul performanței obiectivului”. În cele din urmă, îți construiești un lanț de ”x” care se extinde zile, săptămâni, sau luni. Această serie de realizări este din ce în ce mai plină de satisfacții și te descurajează de la ruperea lanțului. În cele din urmă ești în măsură să construiești un obicei pe termen lung.

Fiecare “x” din calendar reprezintă un pas spre consolidarea viitorului tău – chiar dacă este vorba de antrenament, de studiu sau orice alt obiectiv – totul conducând la un angajament de tipul ”tu cu tine” în scopul de a deveni o versiune mai puternică a ta.

Metoda de ”Nu rupe lanțul” este deosebit de utilă dacă:

 1. Folosești un sistem de lucru de tipul creion și hârtie;
 2. Dorești o metodă de productivitate simplă și motivantă;
 3. Obișnuiești să își stabilești obiective mari îndrăznețe, dar nu reușești să le atingi;
 4. Dorești să îți construiești obiceiuri bune pe termen lung;
 5. Te simți motivat și prin impactul vizual al marcării acțiunilor finalizate;
 6. Te bucuri când productivitatea ta crește și chiar remarci/te valorizezi pentru acest lucru.

Dacă v-ați stabilit vreodată un obiectiv, s-ar putea fi familiarizați cu aceste trei zile:

Prima zi e ușoară. Există motivație și angajament.

Ziua a doua devine mai grea. Nu te adaptezi la noua ta realitate așa deși ai sperat să o faci. Drumul pare sumbru și optimismul tău dispare.

Ziua a treia tinde să rupă contractul făcut cu tine însuți/însăți… Abia îți amintești de scopul stabilit și renunți.

Mulți dintre noi nu ne dau timpul necesar pentru a practica un nou comportament astfel încât să îi dăm șansa să se transforme în obicei.

Metoda de productivitateNu rupe lanțul” prezintă o soluție practică în fundamentarea noilor obiceiuri.

 • Este extrem de simplăai nevoie de un creion și un calendar de hârtie.
 • Activează sistemul de recompensă al creierului tău.
 • Oferă o conotație vizuală progresului făcut.
 • Te obligă să te concentrezi pe ziua de – tot ce trebuie să faci este să îți completezi obiceiul zilnic. Și așa câștigi recompense pe termen scurt pentru comportamente cu plăți pe termen lung.
 • Valorifici puterea micilor.
 • Ești mai realist în privința obiectivelor.  Obiectivele noastre de multe ori nu reușesc pentru că sunt prea mari și departe de productivitate în sine. Poate putem să-l păstrați pentru o săptămână sau două, dar atunci când un obicei necesită prea multă energie, obiceiurile noastre vechi vor lovi cu piciorul în cele din urmă ceea ce am construit firav. Un “x” reprezintă ceea ce putem realiza în mod realist într-o zi pentru a face visele noastre o realitate pe termen lung.

Amintește-ti că orice schimbare măreață începe cu pași mici și cu alocare de timp. După ce ai marcat un “x” și apoi altul, chiar dacă apare tendința de întoarce la vechile obiceiuri  –  cel mai important lucru este să te gândești  la procesul în sine ca la o schimbare și promite-ți că undeva – la capătul lanțului te vei întâlni cu o noua variantă a ta, mai bună, mai performantă, mai prietena cu o productivitate optimă.

Propune-ți un scop mic/ o schimbare – printează un calendar și poziționează-l undeva la vedere – marchează durata… și intră în proces! Încearcă! Nu rupe lanțul! Succes!

O zi frumoasă! Cu bine!

Psihoterapie cabinet Bucuresti
Cabinet psihoterapie Bucuresti – Piața Victoriei

 

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…

Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine –  psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 

…sau ți-ar plăcea să citești și:

PASTILA ANTISTRES – NOSTALGIA VECHILOR IUBIRI

MERG LA PSIHOLOG! TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME COGNITIVE

către Radio România Cultural