CE SE ÎNTÂMPLĂ LA PRIMA ÎNTÂLNIRE CU UN PSIHOLOG?

la psiholog

Te-ai decis să mergi la un psiholog sau la un psihoterapeut și nu ști ce se întâmplă la primă sesiune? Venirea la o prima sesiune poate fi uneori un moment stresant. Rezervarea programării este oricum un proces dificil pentru oricare, cu dialoguri interioare, cu ezitări, cu amânări…cu o decizie luată în contextul hotărârii că ”așa nu se mai poate”…. Și în final constați că momentul se apropie și nu ai reușit să își imaginezi la ce să te aștepți.

Pentru că în ultimele luni o serie de clienți, curajoși de altfel, au spus că ei nu știu cum este în prima întâlnire cu un psiholog permite-mi sa-ti prezint cate detalii. Acestea pot face acest moment ceva mai puțin înfricoșătoar și pentru a te ajuta să te pregătești cât mai bine.

Prima programare la psiholog

La întâlnirile din cabinet – ți se va cere să sosești la timp – poate cu 5 minute mai devreme față de ora programată, dar nu mai devreme!!!. În cabinete psihologii se organizează astfel încât să asigure o pauză de 10 minute între ședințe – timp în care un client să poată fi condus către ușa de ieșire iar celălalt să poată fi întâmpinat și să nu fie cazul să aștepte prea mult în sala de așteptare. Respectă acest ritual – este foarte important pentru terapeutul tău. De aici rezulta și durata unei întâlniri care este în mod uzual de 50 minute.

În prima parte a acestei programării numită și ”întâlnirea inițială”, psihologul tău îți va prezenta documentele tale. Acestea consfințesc partea comercială și legală a actului terapeutic, acordând atenție și acordurilor de procesare a datelor personale pentru a te asigura că înțelegi foarte bine lucruri precum confidențialitatea actului terapeutic.

Apoi această primă întâlnirea este structurată un pic diferit față de celelalte la care vei mai participa. În această sesiune, psihologul tău îți va solicita o serie de informații ca de exemplu:

  • Ce te-a adus la întâlnire? Ce te-a determinat sa faci această programare?
  • Care sunt așteptările tale referitoare la rezultatele procesului terapeutic și mai precis ce vrei să obții în urma terapiei?
  • Îți va pune câteva întrebări despre istoria ta, inclusiv copilăria, educația, relațiil, familia, prietenii, situația ta actuală de viață și cariera ta
  • Te va întreba despre interesele tale și hobby-urile tale.
  • De asemenea, el te va ruga să îi spui, cum te simțiți, ce nu merge bine și orice istorie care ar putea fi legată de starea ta emoțională și fizică din prezent. Acesta este momentul în care el încearcă să afle lucrurile care te afectează și care te-au determinat să îi soliciți o întâlnire..

Scopul primei întâlniri…

Această sesiune se concentrează pe obținerea informațiilor, astfel încât psihologul să te cunoască mai bine și astfel să fie capabili să îți planifice în sesiunile următoare procesul terapeutic. Din această cauză, în mod normal nu există o intervenție în aceasta prima sesiune. Odată ce a vorbit cu tine, psihologul tău va analiza informațiile pe care le-ai furnizat și va stabili modalitățile prin care acestea te pot ajuta, care vor fi adecvate situației tale. De aici rezultă faptul că fiecare client este UNIC în felul său.

Este atât de important pentru psihologul dvs. să obțină o imagine bună a ceea ce se întâmplă și uneori este posibil să fie nevoie să facă o evaluare suplimentară. Acest lucru va avea loc în următoarele sesiuni, mai ales dacă situația dvs. este într-adevăr complicată sau de lungă durată.

Cabinetul psihologului este un loc în care poți discuta despre îngrijorările sau temerile tale despre procesul terapeutic. În această parte a sesiunii oamenii devin de obicei emoționanți stresați sau supărați. Psihologul tău este obișnuit cu asta. Deci sfatul este să NU Îți ceri scuze! Nu trebuie să-ți pară rău că simți așa cum te simți. Este foarte normal să te simți așa și, de fapt, este important să intri în contact cu emoțiile tale și să le poți poți exprima în sesiune.

Ce trebuie să faci după această sesiunea inițială la psiholog ?

S-ar putea să te simți epuizați emoțional și să simți oboseală. Este normal – întâlnirea cu propriile emoții este un proces dureros uneori  – greu de dus– dar odată ce ai luat decizia de a întra în procesul schimbării profită de ea. Confruntă-ți emoțiile sub ghidajul psihologului și el te va ajuta să îți rescrii povestea.

…și o ultimă rugăminte: Timpul va trece repede.  Respectă durata întâlnirii pentru că în sala de așteptarea posibil să fie un alt client și pentru terapeutul tău punctualitatea este o valoare de viață foarte importantă.

O zi frumoasă îți doresc!

Cu bine!

AUTHENTICMIND®Te aștept la o discuție pe subiectul de mai sus. Este despre tine și despre modul în care ai putea să te descoperi. Programarea întâlnirii o poți face aici – chiar tu!

Vizitează site-ul și vei descoperii detalii referitoare la tarife & pachetele promoționale și la serviciile oferite în cadrul cabinetului

Cu bine!

Roxana Alexandra Popa

Psiholog clinician & Psihoterapeut

https://authenticmind.ro/

*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat pentru o tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

 

**Înregistrarea cuprinde parțial informațiile din acest articol și face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și care este difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural