Ce este terapeutul de familie?
Terapeutul de familie este un specialist în gestionarea conflictelor, un mediator cu experiență în gestionarea grupurilor. El ține cont de faptul că familia este mai mult decât o colecție de indivizi separați și că aceasta este un sistem. Acest sistem este format din părți și funcționează într-un fel care transcend caracteristicile individuale. Totuși, în acest sistem fiecare se manifestă ca individ cu trăiri, emoții și dorințe individuale, cu valori și experiențe unice.
Ce este un psihoterapeut de cuplu?
Psihoterapia de cuplu este o zonă ”de curaj” și presupune, pe lângă pregătirea academică în psihologie și psihoterapie, o serie de cursuri, specializări și experiență. Astfel acesta poate gestiona spre o soluție, întâlnirea cu cele două personalității ale cuplului.
Ce diferențiază un psiholog/psihoterapeut de un psihiatru?
Psihiatru intervine pe simptom – Psihologul intervine pe cauză
Psiholog
este absolvent al Facultății de Psihologie. Însă nu orice absolvent al Facultății de Psihologie este și psiholog cu competențe acreditate.
Absolvenții urmează după facultate programe suplimentare de formare într-o specializare/ sau în mai multe specializări și programe de supervizare pentru fiecare specializare în parte – psihologie și psihoterapie. Ambele (și formările și supervizările) putând avea durate de 2-4 ani sau mai mult, fiecare în parte.
Pe durata sau la finalul formărilor (în funcție de specializare) – în urma evaluărilor de către Colegiul Psihologilor din România, se obțin acreditările de liberă practică pe fiecare domeniu de specializare în parte – psihologie și psihoterapie.
Psiholog clinician
este absolvent al Facultății de Psihologie, specializat pe evaluarea și psihodiagnosticul problemelor psihice, evaluarea stării de sănătate mintală a diferitelor categorii de persoane dar și intervenții scurte focalizate pe probleme specifice. Îi întâlniți în special în clinici și spitale.
Psihoterapeut
este absolvent al Facultății de Psihologie și are responsabilități în domeniul intervenției psihologice asupra mecanismelor implicate în sănătate și în boală. Cu alte cuvinte psihoterapia vă ajută să rezolvați anumite probleme emoționale sau să modificați anumite aspecte care vă fac vulnerabil. Așadar dacă identificați o problemă de anxietatea („frica fără obiect”), depresie, tulburări alimentare sau alte probleme similare e nevoie să solicitați sprijinul unui psihoterapeut. Puteți să îi întâlniți în special la cabinete psihologice dar și în alte contexte – spitale, clinici, fundații.
Consilier psihologic
este (obligatoriu) absolvent al Facultății de Psihologie care la rândul său a urmat un program de formare în consiliere psihologică. Consilierea psihologică vizează rezolvarea unor probleme sub – clinice, optimizarea personală și prevenirea problemelor de sănătate mintală.
Psihiatru
este medic, a terminat Facultate de Medicina și un rezidențiat de psihiatrie. Acesta are responsabilitatea diagnosticului și tratamentul medicamentos în cadrul tulburărilor psihice. In general psihiatrii colaborează cu psihoterapeuții în tratamentul problemelor psihice având în vedere ca marea majoritate a intervențiilor în zona de boală sunt un mixt de tratament medicamentos și intervenție psihologică.
Ce este specific Terapiei Cognitiv Comportamentale?
Răspunsul este:
Dinamica – terapia este activă și presupune lucrul cu clientul intr-o interacțiune ce presupune atat psihoeducație cât și activitatea în cabinet și lecțiile pentru acasa ale clientului.