PSIHOTERAPIE COGNITIV COMPORTAMENTALĂ – TU CE ALEGI?

Asculta înregistrarea ”Pastilei Antistres” – Radio România Cultural

Până nu de mult termenul psihoterapie era asociat cu canapele și lacrimi, cu tăceri meditative, cu dezgroparea dureroasă a amintirilor ascunse din perioada copilăriei precum și cu numele marelui maestru care a fost și a ramas Freud. 

În ultimele câteva decenii s-a înregistrat o revoluție. A apărut un alt tip de psiho-tratament ce s-a impus ca cea mai răspândită tehnică psihoterapeutică realizata de data acesta prin conversație. Acest model – o sinteză a mai multor tradiții teoretice este cunoscut ca Terapia Cognitiv Comportamentală.

Aceasta poate fi descrisă sumar ca:

  • aplicabilă la situații de la simplu la complex,
  • sensibilă la timp, 
  • structurată, 
  • orientată spre prezent,
  •  care ajută clienții să identifice obiectivele importante pentru ei și care acordă ghidaj pentru depășirea blocajelor care le ies în cale. 

Aceasta se bazează pe modelul cognitiv care menționează că modul în care oamenii percep o situație este strâns legat de modul lor de percepție și reacția lor mai mult decât situația în sine. 

Unul dintre principalele nume legate de TCC este cel al lui Aaron Beck.

În studiile sale el a observat la pacienții depresivi funcționarea unor mecanisme distorsionate de procesare a informației, mecanisme care au ca rezultat o viziune negativă a pacientului asupra propriei persoane, a viitorului și a lumii în general. 

Beck a concluzionat că, dacă problemele emoționale ale pacienților lui erau provocate de caracteristicile felului lor de a gândi, atunci cheia pentru ameliorarea simptomelor ar fi putut să fie învățarea unor obiceiuri „mai sănătoase“ de a gândi. 

Prin urmare principiile învățării aplicate în mod sistematic ajută oamenii să se debaraseze de comportamentele dezadaptative.

Clientul joacă un rol activ în monitorizarea comportamentului aflat în schimbare. Acesta învață noi modele de comportament și strategii de adaptare – procesul terapeutic asemănâdu-se uneori cu un antrenament de performanță în zona mentală. 

Câteva dintre situațiile în care ați putea alege TCC – ar putea fi:

  1. atunci când sunteți în căutarea unei intervenții pe termen relativ scurt , fie ea o problema individuala (de sănătate mentală), sau fie o problemă de cuplu sau familie. 
  2. când sunteți interesați să adoptați strategii dinamice pentru a gestiona dificultățile din viața. 
  3. când aveți o problemă clară de rezolvat sau un obiectiv de atins și simțiți blocaje sau perspectiva e neclară.

Puteți rămâne în această terapie atât timp cât vă doriți, dar în jur de a 10—a, 12-a –ședintă vor apărea schimbări semnificative în direcția formulată inițial în obiectivele identificate în primele ședinte.

Concluzie: 

Vestea bună este că mulți terapeuți care practică CBT au, de asemenea, instruire și certificări și în alte forme de psihoterapie. Aceștia vor putea adapta sesiunile la nevoile dumneavoastră. 

Psihoterapia vă ajută să deveniți mai buni și să rămâneți mai buni. Prin urmare vă invit să descoperiți acest lucru în cabinetul de psihoterapie! 

O zi frumoasa vă doresc!

Roxana Alexandra Popa – psiholog clinician si psihoterapeut

Înregistrarea face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural 

*Informațiile din acest articol sunt strict educative. Această înregistrare nu are scopul de a preveni, diagnostica, trata sau vindeca nici o afecțiune.

 

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 🙂

…sau ți-ar plăcea să citești și:

MERG LA PSIHOLOG! TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME COGNITIVE

 

De asemenea îți transmit o invitație: Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos! Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

 

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…