Astăzi vă propun întâlnirea cu ceea ce privim uneori cu coada ochiului și numim „mindfulness”, conștientizare sau a fi în prezent.
”Oriunde vrei să mergi, acolo ești deja” – Jon Kabat-Zinn
Societatea prezentă, impune adaptare rapida la solicitările zilnice. În fiecare zi încercăm să identificăm resurse fizice și mentale pentru a ne asigura această adaptare. Încercăm să identificăm resurse pentru a accepta schimbările și ritmul lor astfel încât să atingem un echilibru aducător de fericire.
Dar sunt momente în care percepem situații stresante. În spatele lor se declanșează neliniștea, sunt momente în care viața noastră este inundată de incapacitatea de a vedea ieșirea. Mintea începe să rătăcească după soluții în locuri în care acestea nu sunt… Suferința emoțională ne vizitează în aceste momente purtând diverse măști. Poate purta masca depresiei, masca anxietății, a conflictelor interpersonale, a tristeții, a disperării sau chiar a bolii.
Ce este de facut în această situație?
Nu există soluții universale sau baghete magice care să ne rezolve întreg portofoliu de probleme. Sunt însă rezultate care spun ca există tehnici psihoterapeutice care creează contexte ce conduc la identificarea soluțiilor pe care noi le căutam. Una dintre acestea este acestea Mindfulness – tehnica meditației bazate pe conștientizare.
Termenul mindfulness este traducerea englezească a cuvântului SATI din vorbirea Pali și are conotații de conștientizare, atenție și amintire. Pali este limba psihologie budiste de acum 2500 de ani, iar mindfuless-ul este învățătura de bază a acestei tradiții. Aceasta propunea oamenilor să-și orienteze în mod deliberat atenția asupra experiențelor interne (gânduri, stări afective, senzații), precum și asupra a ceea ce se petrece în jurul lor creând starea de conștientizare profundă.
Mindfulness este opusul procesului de a funcționa pe pilot automat și opusul visatului cu ochii deschiși. Înseamnă a fi atent la momentul prezent, a conștientiza clar ceea ce ți se întâmplă, a apela la amintiri dar nu și a locui în ele.
Mindfulness este greu de cuprins în cuvinte și înghesuit în definiții fiind mai mult o experiență subtilă și nonverbala.
Mindfulness și psihoterapia
Trecând prin zona psihoterapiei și potrivit terapiei cognitiv-comportamentale, gândurile ne afectează emoțiile și acestea se reflectă în comportamentul nostru. Procesul de intervenție al demersul terapeutic are ca și punct de demarare faptul că emoțiile, gândurile, stările fiziologice și comportamentale reprezintă elemente ale unui tot, astfel încât o modificare a unuia dintre ele se va reflecta și asupra celorlalte.
Prin urmare, prin modificarea conținutului gândurilor – se va realiza modificarea comportamentului și a modului în care se percepe fiecare eveniment cotidian.
Astfel, în cabinet, prin psihoterapia cognitiv-comportamentala bazată pe meditația mindfulness clientul este instruit să își identifice și gestioneze gândurile și credințele nerealiste, cu ajutorul meditației mindfulness ceea ce poate conduce la modificare procesul gândirii și nu doar a conținutul gândurilor.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala bazată pe meditația mindfulness a fost adaptata după Programul de reducere a stresului prin Mindfulness care este un program dezvoltat de Jon Kabat-Zinn în cadrul Facultății de Medicină din Universitatea Massachusetts. Kabat-Zinn a studiat intens meditația budistă. El a ales însă să îndepărteze cadrul budist din acest program și a minimalizat legătura între mindfulness și budism. A construit programul său într-un context științific. Beneficiile metodei lui Jon Kabat-Zinn s-au dovedit atât de convingătoare, încât din ce în ce mai multe companii de asigurări din Statele Unite includ aceste metode în schemele eligibile de tratare și de prevenție.
În zilele noastre, mindfulness a depășit domeniul pur clinic, metoda având succes în numeroase domenii precum educație, științele sociale, dezvoltare personală și chiar business.
În loc de concluzie
Recomandare ”Pastilei Antistres” în acest început de vacanță, este un îndemn la ”descoperirea potențialului personal prind tehnici de mindfulness”. Aceasta se poate realiza cu ajutorul cărților, prin video-uri dar mai ales în contexte în care sunteți coordonați de specialiști
O zi frumoasă! Cu bine!
Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!
Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici
Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…
Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine – psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.
*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.
radioromaniacultural.ro/mindfulness-tehnica-constientizarii/
Poate dorești să citești și Boala luptătorului – „BURNOUT”