CU DRAGOSTEA LA PSIHOLOG

Dragostea este unul dintre cele mai importante, dar și cel mai de neînțeles și stresant ”pachet emoțional”. Îl experimentăm în „trecerea” noastră pământeană cu toții. Începem prin a ne îndrăgosti și pe lângă entuziasm și fericire experimentăm în paralel emoțiile cele mai puternice. Trecem prin îngrijorare, disperare și gelozie – într-un carusel amețitor.

Dragostea… câteva cuvinte

Creierul uman ne oferă spre experimentare emoții derutante. Acestea pot începe de la stresul provocat de amenințarea cu pierderea persoanei iubite, la cel legat de potențiala re-descoperire a singurătății și respingerii. Ambele se constituie în „amenințări dureroase” ale „stării de iubire pasională” ce abia și-a făcut apariția în viața noastră.

Vorbim despre nevoia de predictibilitate…

Cum apare dragostea – apare și o nevoia disperată de predictibilitate. Apare nevoia de a ”vedea cu ochii deschiși” vacanța ce o proiectăm împreună acum și care dorim să se ”întâmple” la vară sau amenajarea unui loc al nostru. Apare o serie de nevoi ….  care le dorim a se întâmpla abia peste 10 luni…un an… 10 ani. Apare nevoia acută numita predictibilitate

“Când iubești, descoperi în tine o nebănuită bogăție de tandrețe și duioșie și nici nu-ți vine să crezi că ești în stare de o astfel de dragoste.” (A. P.Cehov)

Relația de dragoste există prin conectarea dată de Pasiune, Intimitate și Angajament.

Apare în acest moment, pe lângă pasiunea nebună de a fi împreună și nevoia de „atmosferă”, de „timp de calitate” petrecut împreună.

Simțim nevoia de „carte citită” sau „film văzut” într-o atmosfera de conectare. În astfel de momente este de ajuns un schimb de privire sau un zâmbet. În această etapă emoția creează intimitate. 

Aceasta oferă relației greutate și o consolidează în drumul spre cea de a treia nevoie – angajamentul

Astfel descoperim cum alții au studiat acest carusel al dragostei de după îndrăgostire.  Ei au desenat un triunghi în care au poziționat cele trei caracteristici/funcțiuni ale acestei etape de comunicare emoțională dintre doi parteneri.

Teoria Triunghiului dragostei sau ”Teoria iubirii” a fost dezvoltată de Robert Sternberg, membru al Departamentului de Psihologie de la Universitatea Yale.

Profesorul Sternberg a definit în contextul relațiilor interpersonale, „cele trei componente/funcțiuni ale iubirii, conform teoriei triunghiulare, ca fiind:

  • componenta pasională
  • componenta de intimitate și
  • componentă de decizie / angajament“.

Dar ce este ”Suma Iubirii”?

Dimensiunea funcțiilor triunghiului reprezintă “suma iubirii” –  și cu cât este mai mare triunghiul, cu atât este mai mare dragostea. Fiecare „colț” are propriul său tip de iubire și oferă diferite combinații pentru a crea diferite ”tipuri de dragoste” iar forma triunghiului reprezintă “stilul” iubirii.

Dar care sunt ”Tipurile de Iubire”?

În funcșie de ”suma laturilor” apar diferitele etape și diferite tipuri de dragoste. Acestea pot fi explicate ca și combinații diferite ale acestor trei componente/funcțiuni. E important să ținem cont de faptul că există un „accent” relativ al fiecărei componente.  Fiecare componentă se schimbă în timp, pe măsură ce se dezvoltă o relație romantică matură. E important de menționat și că o relație bazată pe un singur element este mai puțin probabil că va supraviețui decât una bazată pe două sau trei elemente.

Prin urmare:

„Iubirea Nebună” 

Este relația bazată pe ”pasiune”, fără intimitate sau angajament și este caracterizată de o atracție pasională ce presupune o ”ardere emoțională” fără predictibilitate și fără  atmosferă romantică.

„Intimitatea/Simpatia” 

Detaliază o relație bazată pe intimitate, dar nu pe pasiune sau angajament. Caracteristica de „simpatie” este dată de implicarea în relații apropiate, intime, fără un angajament pe termen lung.

„Iubirea Goală” 

Este o relație bazată pe angajament, însă lipsită de orice intimitate sau pasiune și ne referim aici la acel cuplu care alege să stea într-o căsnicie sau o relație de „dragul copiilor”. Această relație este caracterizată de o lipsă de căldură emoțională iar partenerii se tolerează reciproc din cauza unui fals sentiment de datorie, obligație sau teamă de schimbare.

„Iubirea Romantică” 

Este o relație bazată pe pasiune și intimitate dar lipsită de angajament. Dragostea romantică este caracterizată de un cuplu în care partenerii sunt emoțional și fizic atrași unul de altul, fără angajamentul unei relații pe termen lung. Cu timpul lipsa angajamentului matur afectează stabilitatea acestui tip de relație. 

„Iubirea de Tip Companie” 

Se bazează pe intimitate și angajament fără focul sălbatic al pasiunii. Ea se caracterizează printr-un angajament de tip prietenie și o atmosfera romantică oferită de caracteristicile intimității. Un exemplu ar fi aceea relație în care pasiunea s-a diminuat și a fost înlocuită de celelalte funcțiuni – mature.

„Iubirea Plină de Sine” 

Se bazează pe pasiune și angajament, dar nu are intimitate. Pasiunea și angajamentul sunt combinate înainte ca adevărata intimitate să se poată dezvolta. Un exemplu ar putea fi un angajament de căsătorie bazat pe sex pasional care după un timp își pierde elementul pasiune și deoarece cuplul nu împărtășește atmosfera romantică, conversații intime, obiectivele și vise comune. 

„Iubirea Excelentă” 

Implică intimitate, angajament și pasiune. Este o iubire completă atunci când partenerii se potrivesc perfect în pasiune, intimitate și angajament. Acest tip de relație complexă, este idealul pe care cei mai mulți oameni încearcă să-l realizeze. 

Exercitiu:

Vă invit, în acest moment, să vă construiți propriul triunghi și împreună cu partenerul sau partenera, să înțelegeți ”dimensiunea relației de dragoste” în care vă aflați precum și funcțiunile acesteia – funcțiuni prezente sau absente. Prin desenarea laturilor triunghiului relației voastre veți conștientiza „lungimea laturilor”, zonele deficitare și posibila intervenție de optimizare.

…și vă mai invit să vizualizați o mare pizza cu trei felii. Fiecare felie este ”dedicată” uneia dintre viețile care ne compun, la fiecare în parte, VIAȚA:

  • viața personală (ce fac eu pentru mine?), 
  • viața profesională (ce fac eu pentru profesia mea ?) și 
  • viata familială/cuplu (ce fac eu pentru familia/partenerul meu?). 

”Ingredientele ” – în cantitate și calitate, pe care le veți atribui fiecărei felii (timp de calitate, emoție, plăcere, atenție, resurse financiare, etc.) vor defini extinderea fiecărei ”felii de pizza”.

Aceste ”felii” (cu dimensiunea lor și ”aromele”lor) vor definii calitatea vieții pe care o trăiți 

😊

Atenție! Este important să existe toate cele trei felii și este important să vă îngrijiți de toate trei. În cazul absenței uneia dintre ele sau în cazul prezenței dar într-o dimensiune redusă – apare necesitatea unei discuții cu partenerul sau cu terapeutul vostru. 

(Întâlnirea cu această tehnică am avut-o in cadrul cursurilor susținute de către Dl. Cristian Petrescu – psiholog principal clinician și psihoterapeut – formator în psihoterapie sistemica de familie și cuplu).

(continuare …)

Roxana Alexandra POPA, psiholog clinician si psihoterapeut

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 🙂

…sau ti-ar plăcea să citești și:

MERG LA PSIHOLOG! TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME COGNITIVE

 

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!” – vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…