PSIHOLOG SAU PRIETENI? TU CE ALEGI?

Psiholog sau prieteni? Tu ce soluție alegi? Atunci când treci printr-o situație dificilă, prin stări de tristețe, de supărare, printr-un atac de panică sau pur și simplu simți că ai ajuns în aproape de depresie, este bine să iei câteva măsuri. Acestea pot să te ajute:

  • să depășești toate aceste momente
  • să îți identifici și să îți înfrunți propriile temeri.
  • să accepți situația și…
  • să mergi mai departe spre starea de suflet vindecat.

Hai să vedem cum se desfășoară lucrurile atunci când nu ști ce să alegi: „psiholog sau prieten?”

Ori de câte ori te afli într-o situație dificilă – un prim gând îți trece prin minte:

Ai nevoie de suport, de ascultare, de sfatul prietenului – veșnicul „sfat” în spatele căruia se ascunde de fapt „nevoia de ascultare”.

Adevărat – un prieten îți poate oferi o soluție pentru această situația punctuală din viața ta, soluție văzută în mod subiectiv. Mai precis – strict prin ochii săi – prin propriile lui experiențe de viață.

Prietenul însă nu va avea capacitatea să te ajute să explorezi zonele din trecutul tău. Acolo este de fapt locul „durerii tale” – locul traumelor tale. El nu știe „ghidajul” de care ai nevoie pentru a ajunge la locul din care să îți iei lecțiile, din care să descoperi trecutul cu atenție, înțelegere și acceptarea momentelor deja trecute. Prietenul nu știe mai exact „cum să procedeze pentru a te ajuta să scapi de conflictul interior ascuns în spatele evenimentelor întâmplate în prezent”.

… și aici intervine un psiholog!

Un psiholog chiar dacă nu îți este prieten, este însă acea persoană care te îndrumă pas cu pas spre propria ta „descoperire”. El este cel care îți poate oferi calea întoarcerii spre locul copilăriei tale. El te însoțește spre momentul când ai fost vulnerabil, când ai fost rănit și când corpul tău a fost zguduit de durere și ai plâns….neputincios.

Vei afla ceea ce atunci nu ai înțeles. Vei afla ce se întâmpla atunci… și de ce părinții te „așezau” în anumite contexte de viață dăunătoare sufletului tău. Vei afla „acceptarea” și „mersul mai departe”.

Apoi, un psiholog nu îți oferă sfaturi și nu te va judeca, însă cu ajutorul lui vei „rescrie” emoțiile de atunci. Cu el vei descoperii puterea de a accepta stările de anxietate și depresie prin care treci în prezent. Și tot el te va ajuta să nu te izolezi de toți cei dragi și să nu te mai simți speriat sau deprimat.

Prin expertiza sa, te va ajuta să îți construiești o imagine clară a problemelor tale, dar mai ales a conflictelor tale interioare – de cele mai multe ori NEȘTIUTE de tine.

De ce să ajungi în cabinetul unui psiholog?

Într-adevăr, dacă vei opta să discuți cu un prieten, „terapia” – acesta este gratuită. Te va asculta cu atenție, îți va fi alături și te va susține. Chiar uneori te va mustra cu privire la situația dată. Discuția va conține elemente de „Talking Therapy” – care pentru moment pot creea o stare ușor mai bună… Cu toate acestea nu va folosi de acele soluții și instrumente necesare pentru a ajunge la problemele tale cu adevărat. Nu va ști cum să ajungă acolo încât să te facă să înțelegi care au fost factorii de bază care au determinat acea stare de disconfort psihic. Prietenul nu are cunoașterea de a „vindeca” acele atacuri de panică, ba chiar depresie prin care treci.

Un bun prieten trebuie păstrat, în schimb nu este soluția atunci când stările tale de anxietate devin mai pronunțate, atunci când treci printr-o stimă de sine scăzută, prin depresie și anxietate, când parcurgi anumite fobii sau dependențe.

Toate aceste lucruri alcătuiesc expertiza unui psihoterapeut în cabinetul căruia trebuie să ajungi încă din momentul în care ai observat că ceva nu e în regulă cu tine – când observi la tine furia, frica sau tendința de izolare.

Dar care sunt beneficiile psihoterapiei

Psihologul te va ajuta să îți crești calitatea vieții, te va conduce către cauzele care au determinat problema cu care te confrunți. Ceea ce este bine de remarcat este că un bun psiholog te va ajuta să „vezi” situația care te-a adus într-o astfel de stare, să o înțelegi și mai ales să „mergi” mai departe.

Nu îți va da pastile, ci pur și simplu veți parcurge împreună un tratament de curățire a sufletului, prin discuții și tehnici psihologice învățate în diverse „scoli de formare în psihologie”. Apoi, prin întoarcere către sinele conștient și inconștient, prin „parcurgerea” rănilor, se va ajunge la conștientizare, înțelegere și acceptare/vindecare .

Când vom urma o terapie cu un specialist ne vom stabili obiective, ne vom ști țelurile și vom găsi rezolvarea pentru a descoperi „starea de bine”.

Psihoterapia se adresează tuturor celor aflați în dificultate, pornind de la suferințe somatice, dificultăți de relaționare sau probleme de orientare în viață.

Ședințele de terapie reușesc să te facă mai conștient de sine, să înțelegi care sunt obiectivele și schimbările pe care ți le dorești în viață. Apoi vei afla care sunt valorile după care ar trebui să te ghidezi, ce îți vor crește capacitatea de a te înțelege pe tine mai bine decât oricine altcineva. Acestea îți vor dezvolta abilitățile de îmbunătățire a relațiilor cu toți cei din jurul tău, dar mai ales te vor ajuta să depășești anumite probleme prin procesul de SCHIMBARE.

Psihologul Lori Gottlieb în cartea sa Poate ar fi bine să discuți cu cineva” menționează referindu-se la stadiile schimbării, că acestea au nevoie de timp și de un anumit parcurs:

  • Stadiul 1: Pre-contemplarea
  • Stadiul 2: Contemplarea
  • Stadiul 3: Planificare/Decizia
  • Stadiul 4: Acțiunea
  • Stadiul 5: Menținerea

Prin urmare – este de lucru…

Apoi urmează „Confidențialitatea din cabinetul unui psiholog”

Un alt argument pentru care ar trebui să ajungi la psiholog este siguranța că informațiile transmise acestuia nu vor ieși din cabinetul său. Dacă unui prieten îi poți cere doar verbal să nu transmită mai departe tot ceea ce ai spus, având doar promisiunea acestuia, un psiholog îți garantează contractual că tot ceea ce îi comunici va fi confidențial.

Vei semna un contract prin care el îți garantează acest lucru. De asemenea – el îți va prezenta cadrul legal care îi impune această cerință (și altele) și anume – „Legea psihologului”- Legea 213/2004.

În loc de final…

Carl Jung spunea:

„Singurătatea nu vine din faptul că nu ai oameni în jurul tău, ci din imposibilitatea de a comunica lucrurile ce par a fi importante pentru tine, ori din faptul că insiști asupra unor păreri pe care ceilalți le consideră inadmisibile.” – și nu îndrăznești SCHIMBAREA

AUTHENTICMIND® – Dacă ai nevoie de sprijin, te aștept cu drag în cabinet (zona Piața Victoriei – București) sau online la o discuție pe subiectul de mai sus.

Este despre tine și despre modul în care ai putea să te descoperi și să trăiești o viață cu sens.

Programarea o faci chiar tu din confortul casei tale iar plata se face direct cu cardul și poți alege chiar pachetul de 5 ședințe la un preț special.

Vizitează site-ul și vei descoperii detalii referitoare la tarife & pachetele promoționale și la serviciile oferite în cadrul cabinetului

Cu bine!

Psihoterapie cabinet Bucuresti
Cabinet zona Piața Victoriei

 

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…

 

Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine –  psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.

*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

Pentru a afla ce se întamplă la prima ședință citește aici!

sau „PROBLEMA” ta – tu unde o cauți?