Sindromul „Peter Pan” … sau despre „bărbatul copil”

sindromul-peter-pan

Vorbind despre Sindromul Peter Pan…

… acesta este o afecțiune popularizată în 1983 de Dan Kiley și se referă la adultul care se comportă ca un copil sau ca un adolescent. El este incapabili să-și asume responsabilitatea acțiunilor lui,  si nu se comporta conform vârstei lui biologice, deși inteligența i-o permite. Afecțiunea este întâlnită în special la bărbați. Aceștia, din punct de vedere afectiv rămân blocați la stadiul de copil.

Numele sindromului Peter Pan…

Numele sindromului vine de la personajul omonim, Peter Pan, care refuză să crească și preferă să se închidă în lumea copilăriei. Sindromul este greu de diagnosticat, mai ales că bărbatul care suferă de acesta tinde să fie vesel și pare a se bucura de orice din viața sa.

Un bărbat cu o astfel de afecțiune pare sigur pe el și uneori arogant. Aroganța este atitudinea prin care el ascunde nesiguranța și incapacitatea de a adopta decizii. Pe lângă imaturitate emoțională, se caracterizează prin teama de greșeli și de a nu fi apoi acceptat și iubit de cei apropiați. Are tendința de a recurge la minciuni, la exagerări atunci când vorbește de proiecte ambițioase sau de aventuri sentimentale extravagante. Este preocupat mult de propria persoană și de propriile probleme, susținând că toți ceilalți sunt responsabili de lucrurile negative din viața sa. Nu acceptă compromisul, considerându-l un obstacol în calea libertății sale.

Viața cu sindromul Peter Pan…

Viața cu sindromul Peter Pan este inedită.

  • Când o femeie întâlnește un astfel de personaj, universul devine plăcut, cu o posibilă frumoasă poveste de dragoste la orizont. El este atent, vesel, atrăgător și femeia de lângă el se poate simți unică. Asta până când apare o problemă. Atunci profilul specific al lui Peter Pan apare si el. Acesta este incapabil să ia o decizie, va aștepta ca totul să se rezolve sau el va alege să dispară. Când i se va cere mai multă implicare în relație, responsabilitate sau vreun compromis, nu va avea reacții , căutând să nu se implice, să nu aibă planuri pe termen lung. Instabilitatea sa afectivă se transpune uneori în tendința spre infidelitate. 

De aceea, bărbatul Peter Pan alege adesea partenere mult mai tinere, care nu au planuri pe termen lung și care nu își dau seama de nivelul lor de imaturitate sau va avea ca așteptări din partea partenerei mai degrabă o atitudine maternă decât una de la soț la soție. El simte adesea nevoia să fie protejat, dădăcit și îngrijit. 

  • Una dintre principalele cauze  ale acestui sindrom, o constituie lipsa de afecțiune din copilărie. Peste ani, acești copii, deveniți adulți se simt la fel de neprotejați și speriați de necunoscut ca în copilăria lor rece. Preferă să rămână, ca adult, într-un cadru familiar, într-o zona de confort, cât mai mult timp, pentru că acolo  totul îi este cunoscut și alții sunt factorii de decizie iar el nu e nevoit să fie responsabil de ceva.

Ce se poate face? 

  • În primul rând Sindromul Peter Pan poate fi tratat cu ajutorul psihoterapiei prin conștientizarea comportamentului și o susținere de specialitate în ceea ce privește rezolvarea acelor povești care au generat acest sindrom.
  • Apoi, acceptarea realității simultan cu generarea unui efort de schimbare.
  • Pe parcursul ședințelor de terapie, pacientul învață să își recunoască și să accepte manifestările acestei tulburări. El trebuie să noteze într-un jurnal sentimentele, trăirile, stările prin care trece în fiecare zi. În timp, el învață să le țină sub control, ceea ce îi conferă încredere în sine și îl ajută să devină un adult responsabil.
  • Familia, prietenii bărbatului Peter Pan au un rol important în reușita demersului terapeutic

Vă invit prin urmare să revedeți filmul al cărui erou este Peter Pan și dacă apoi îl veți întâlni pe bărbatul – Peter Pan în diferitele contexte ale vieții dumneavoastră, spuneți-i ca există o șansă pentru  el de a deveni un bărbat adevărat – acolo, în cabinetul psihoterapeutului care îl va ajuta să își rezolve trecutul, să se desprindă de copilărie și să intre ca un adevărat erou în viața matură. 

Eliberați-l pe Peter Pan! Pentru el este dificil să ia decizii.

Uneori pare greu, dar orice este posibil, ca și in lumea lui Peter Pan  – atât timp cât ai prietenii lângă tine!

O zi frumoasă și într-un mod AuthenticMind va doresc!

Roxana Alexandra Popa – psiholog & psihoterapeut

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 🙂

…sau ți-ar plăcea să citești și:

TULBURAREA DE STRES POST-TRAUMATIC

 

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…

 

 

Sursa alternativa articol:https://ro.wikipedia.org/wiki/Sindromul_Peter_Pan