Boala luptătorului – „BURNOUT”

Pastila antistres – Boala luptătorului – „BURNOUT”

Burnout-ul este unul dintre pericolele din viață persoanelor cu performanțe înalte a căror personalitate este marcată de sloganul „Eu pot face totul!”.

Aceste persoane sunt adesea atât de pasionate de ceea ce fac, că au tendința să ignore faptul că lucrează foarte multe ore, asumându-și sarcini de lucru extrem de grele și punând o presiune enormă asupra lor. Aceste persoane țintesc permanent standardele asociate cu excelența.

Dar ce este burnout?

Burnout este o stare de stres cronic, care conduce la epuizarea fizică și emoțională. Când vă aflați în burnout nu mai puteți funcționa eficient la nivel personal și profesional. Termenii „epuizare” și „uzura” sunt cel mai frecvent asociați cu burnout-ul.

Conceptul a fost folosit pentru prima data de Bradley (1969) și a fost asociat cu persoanele cărora le place să se lupte, expresia asociată fiind de „boala luptătorului”. Cauzele fenomenului se afla în unele dintre trăsăturile individuale ale oamenilor, în imaginea de sine idealizată a acestora, în auto percepția lor ca fiind competenți, carismatici, dinamici, dar care, cu timpul, pe măsura ce constată ca obiectivele propuse devin aproape imposibil de atins, clachează, își pierd încrederea în sine și se înstrăinează de ei înșiși.

În cartea sa, Burnout: The High Cost of High Achievement, psihologul american Herbert Freudenberger descrie fenomenul burnout drept timp excesiv petrecut la locul de muncă asociat cu migrene, insomnii, epuizare emoțională, depersonalizare, reacții nervoase impulsive și lipsa aprecierii pentru reușitele personale.

Dar… burnout-ul nu se întâmplă brusc. Nu te trezești într-o dimineață și dintr-o dată te descoperi în burnout. Apariția lui îmi place să o asociez cu „alunecarea în scenă” a unei caracatițe care te împresoară ușor, într-o indiferență asumată. Aceasta te apucă cu ventuzele sale de-a lungul timpului ca într-o „scurgere lentă”, greu de recunoscut ca durere, fiind mai mult asociată cu o atingere plăcută. Trupurile și mințile noastre ne dau avertismente și dacă știți ce aveți de făcut din când în când, puteți recunoaște apariția „caracatiței” înainte de a fi prea târziu.

Care sunt semnele burnout-ului? 

Semnele asociate vin din zonă de epuizarea fizică și emoțională:

Oboseala cronică.

În primele etape, puteți simți o lipsă de energie și vă puteti simțiți obosiți în cele mai multe dintre zile unei săptămâni. În ultimele etape, vă simțiți extenuați din punct de vedere fizic și emoțional și puteți simți un sentiment de teamă nejustificată.

Insomnie.

În primele etape, este posibil să aveți probleme în a adormi în una sau două nopți pe săptămână. În ultimele etape, insomnia se poate transforma într-o prezență continua în noapte.

Uitarea / Afectarea concentrării și a atenției.

Lipsa atenției și uitarea ușoară sunt semne timpurii. Mai târziu, problemele pot ajunge până la punctul în care nu puteți face față sarcinilor pe care vi le asumați și totul începe să se prăbușească.

Simptome fizice

Acestea pot include dureri toracice, palpitații, dificultăți de respirație, durere gastrointestinală, amețeli sau dureri de cap. Deoarece corpul dvs. este epuizat, sistemul imunitar devine slăbit, făcându-vă mai vulnerabil la infecții, răceli, gripă și alte probleme medicale legate de imunitate.

Pierderea poftei de mâncare.

În primele etape, este posibil să nu vă simțiți foamea și puteți săriți câteva mese. În ultimele etape, este posibil să vă pierdeți apetitul și să începeți să pierdeți semnificativ în greutate.

Anxietatea.

În fazele de început s-ar putea să simțiți simptome ușoare de tensiune și îngrijorare. Pe măsură intrați în burnout, își face apariția anxietatea la un nivel la care poate să interfereze cu capacitatea dvs. de a lucra productiv și poate provoca probleme în viața personală.

Depresia.

În primele etape, s-ar putea să vă simțiți puțin trist, ocazional fără speranță și în consecință, puteți să vă simțiți vinovați și lipsiți de valoare. În cel mai rău caz, s-ar putea să vă simți deprimați și să credeți că lumea ar fi mai frumoasă fără voi. Dacă depresia dvs. este în acest moment, ar trebui să căutați imediat ajutor profesional.

Furia.

La început, aceasta poate apărea ca tensiune și iritabilitate interpersonală. În ultima etapă, acest lucru se poate transforma în izbucniri și certuri serioase acasă și la locul de muncă. Dacă furia ajunge la punctul în care se transformă în gânduri sau acte de violență față de familie sau colegi, solicitați asistență profesională imediată.În momentul apariției acestui complex de simptome, asociate în principal cu strigătul de furie al neputinței, cu frica nejustificată că ceva se va întâmpla și  cu neputința de a acționa – singurul lucru pe care îl puteți face este să apelați la specialiștii în psihologie, psihoterapie și la medici. Doar sub direcționarea lor, prin evaluările pe care ei le fac și prin tehnicile cu care ei lucrează vă puteți reveni la o stare de normalitate ce va putea fi caracterizată în din nou prin eficiență.

Recomandarea din cadrul „Pastilei antistres

Burnout. Strategii pentru prevenirea epuizării profesionale – Autor: Jörg Fengler

Carte vă oferă 25 de măsuri eficiente și ușor de aplicat pentru o profilaxie, la nivel individual, a epuizării cronice, practicabile oricând și în orice condiții ca tehnicile de prevenție a burnout-ului

Roxana Alexandra POPA, Psiholog clinician & Psihoterapeut cognitiv comportamental 

 

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 🙂

…sau ti-ar plăcea să citești și:

MERG LA PSIHOLOG! TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME COGNITIVE

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!” și vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…