Pastila antistres – STRES, ANXIETATE ȘI PERFORMANȚĂ

„Călătoream” printre articolele despre stres și anxietate ale Asociației Americane de Psihologie în căutarea de noutăți. Un articol „optimist” (articolul integral îl găsiți aici) mi-a atras atenția. Începutul său mai ales.. care era cam așa….

„Așteptarea de a te simții mereu fericit și relaxat, este o rețetă sigură pentru dezamăgire”

…..asa ca m-am hotaărât să vă vorbesc despre o realitate… despre STRES, ANXIETATE ȘI PERFORMANȚĂ

După cum am menționat și în alte emisiuni, oamenii consideră stresul și anxietatea ca fiind concepte negative dar acest lucru este valabil doar în situațiile în care stresul și anxietatea pot atinge niveluri nesănătoase. Psihologii știu de multă vreme că ambele sunt inevitabile și că de multe ori joacă un rol util, nu dăunător în viața noastră de zi cu zi.

„…se știe că stresul și anxietatea sunt sisteme de alarmă interne, probabil transmise în evoluția umană, care astăzi ne avertizează asupra amenințărilor atât din extern (un șofer care circulă pe o bandă din apropiere) cât și intern (cum ar fi când am amânat prea mult timp și a venit timpul să începem să ne ocupăm de proiectele noastre) ”.

De asemenea se știe că stresul poate deveni nesănătos dacă este cronic (nepermițând o posibilitate de odihna și recuperare) sau dacă este traumatic (catastrofal). Cu alte cuvinte, stresul provoacă daune atunci când depășește orice nivel pe care o persoană îl poate suporta în mod rezonabil

La fel, anxietatea devine nesănătoasă atunci când „alarma” declanșată nu are sens. Uneori, oamenii se simt neliniștiți, fără niciun motiv iar în alte momente, „alarma” este total neproporțională cu amenințarea.

Revenind la ceea ce se întâmplă în cabinetul de psihologie am să mă refer de data aceasta la cazurile care au legatură cu performanța. Ciudat sau nu – performanța are în spatele său stres și anxietate pe lângă multe ore de muncă, hotărâre și determinare.

Stresul si anxietatea sunt prinse puternic în chingi în caledarul elevilor cu care lucrez în pregatirea pentru olimpiade. De asemenea în cel al viitorilor absovenți de facultăți, mastere, doctoranzi sau performeri din zona de business.

În cabinet lucram pe date și ore  precise – pe numar de pagini de parcurs, pe capitole de materie pe task-uri și termene limită. Stresul Există. Anxietatea Există. Gestionarea emoțiilor și mindfulness-ul este în antrenamentul fiecarei întâlnirii.  Dar numai prin planificarea rigida a timpul de pregătire individuală se poate obține performanță și siguranță de sine.

Timpul nu înseamnă numai zile  – înseamna ore de studiu, ore de odihnă și ore pentru recreere. Numai într-un mod echilibrat – matematic poate spus – se poate obține performanța.

O sa întrebați – cum matematic?

Într-un calcul simplu – o zi are 24 de ore. Într-o primă vederea – dormim 8 ore, avem un job sau o Scoală la care mergem – 8 ore, avem la dispoziție ca rest alte 8 ore. În aceste ultime 8 ore, mergem catre job sau școală, apoi acasă, mâncăm, vorbim cu familia…. Matematica poate spune „4 ore alocam pentru acestea”… și ne mai rămân 4 ore pentru a pregăti performanța.

Faceți un calcul… pe ore!

O zi are 24 de ore. Aceasta resursa am să o numesc UNIVERSALA – tocmai fiindca ne este dată tuturor / fiecaruia de pe Glob la fel.

Și atunci când există sănătate, un pic de noroc și condiții de lucru, diferența dintre cei care reușesc să își îndeplinească visele și cei care nu reușesc poate rezulta si din modul în care își gestionează , poate și matematic, cele 24 de ore cu sau fără stress și anxietate.

Repet – 24 de ore sunt darul UNIVERSULUI pentru fiecare dintre noi. Diferența care face diferența între fiecare dintre noi este dată de modul în care alegem să ne utilizăm aceasta resursă care este aceeași pentru toți.

O zi frumoasă vă doresc și mă semnez

Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut

Pentru a mă contacta – accesează aici

Sursa: https://www.apa.org/news/press/releases/2019/08/stress-anxiety

Asculta emisiune direct la Radio Romania Cultural prin link-ul de mai jos

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…