Despre: LIPSA DE MOTIVAȚIE ȘI DEPRESIE

Motivație

Constați o lipsă de motivație, atunci când ești deprimat? Oricât de mult îți dorești să simți motivație în corpul tău, se pare că nu îți poți aduna energia, ceea ce face, în final, aproape imposibil să duci la bun sfârșit lucrurile.

Legătura dintre depresie și motivație scăzută este frecventă. La fel ca atunci când te simți obosit, sătul și lipsit de interes pentru activitățile despre care știi că îți vor face plăcere. Dacă îți lipsește motivația, dacă ești chiar într-un proces de autosabotare și te confrunți cu o dispoziție constant scăzută, nu ești singur. Peste 40 de milioane de adulți din SUA sunt afectați de o formă de depresie sau anxietate în fiecare an, ceea ce reprezintă 18,1% din populație.

Nu te teme! În acest articol, te voi învăța cum să îți activezi motivația atunci când ești deprimat. Cu toate acestea, înainte de a oferi câteva sfaturi profesionale, să ne uităm la unele dintre simptomele comune ale motivației scăzute.

Ce este motivația scăzută?

Depresia și motivația scăzută merg mână în mână. Acestea fiind spuse, deși lipsa de motivație este unul dintre cele mai frecvente simptome ale depresiei, poate fi cauzată și de alți factori. De exemplu, s-ar putea să îți lipsească motivația dacă ești supus mult stresului la locul de muncă sau dacă experimentezi ceva care îți afecteze stima de sine și încrederea în general.

Iată câteva simptome ale motivației scăzute:

1. Ești ușor copleșit.

Uneori, doar când te uiți la o chiuvetă plină cu vase sau să te gândești la calendarul de mâine te poate face să vrei să te întorci în pat și să stingi luminile.

2. Nu ai idee ce vrei.

Luarea deciziilor poate deveni o adevărată corvoadă atunci când te simți nemotivat în mod constant.

3. Pierzi controlul asupra sănătății tale fizice.

Creșterea și pierderea în greutate pot fi atribuite stărilor de anxietate și depresie. Pe măsură ce oamenii își pierd controlul asupra fiziologiei lor, își pierd motivația, creând un cerc vicios de disperare.

4. Lipsa motivației a devenit parte a identității tale.

Uneori, oamenii se obișnuiesc atât de mult să nu aibă energia  „să se ridice și să plece”, încât lipsa de motivație devine parte a identității lor.

5. Procrastinezi tot timpul.

În timp ce amânarea face parte din natura umană (atât timp cât permit asta), depresia și anxietatea pot face imposibilă îndeplinirea sarcinilor esențiale.

6. Îți lipsește ambiția.

Simți că nu mai ai puterea să îți mai stabilești obiective sau nu țintești să obții lucruri care să îți facă plăcere în viață? O lipsă distinctă de ambiție este un simptom comun al motivației scăzute.

7. Preferi lipsa de motivația în fața obiceiurlor.

Obiceiurile pot fi elementele de bază ale recuperării atunci când nu aveți motivație. Ele au puterea lor. Favorizarea sentimentelor de lipsă de motivație în locul rutinelor sănătoase poate duce la o anxietate mai intensă și la stări de spirit scăzute.

8. Te simți pierdut.

Lumea poate fi un loc înfricoșător, chiar și pentru cei mai motivați dintre oameni. A te simți pierdut și confuz face parte din depresie, dar aceste sentimente pot avea un un status temporar. Conștientizează stare și decide ieșirea din ea.

Dar de ce nu sunt motivat?

Sănătatea mintală și motivația sunt interconectate. Dacă te-ai simțit distrus și nemotivat pentru o perioadă semnificativă de timp, probabil că trăiești cu o formă de depresie. Depresia este una dintre principalele cauze ale lipsei de motivație și iată de ce:

1. Vorbim despre motivație și neurotransmițători

Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice care permit semnalizarea între nervi și celulele creierului. Sunt mesageri chimici, fiecare cu funcții suprapuse și de cooperare. Neurotransmițătorii influențează anumite acțiuni în corpul și mintea noastră, inclusiv:

  • Atunci când dormi;
  • În procesele legate de recompensa/dependență;
  • În starea de spirit;
  • În funcționarea masei musculare;
  • În procesele ce implică concentrarea;
  • În niveluri de alertă;
  • Legat de mișcări/comportament motor;
  • În procesele de învățare și memorie.

Unii neurotransmițători își încetinesc activitatea în sinapsele, în timp ce alții transmit semnale mai repede. Când neurotransmițătorii „tind sa se activeze insuficient”, ei pot provoca depresie și motivație scăzută.

2. Vorbim despre dopamina și serotonina

Serotonina este hormonul esențial care ne stabilizează fericirea, starea de spirit și sentimentele de bine. Când nivelul serotoninei tale devine dezechilibrat, modul în care percepi bucuria și motivația se schimbă, ducând la o stare de depresie în multe cazuri.

Dopamina este substanța chimică din creierul nostru responsabilă pentru sentimentele de plăcere și recompensă. Când devenim stresați producția de dopamină este afectată. Apare uneori o creștere a nivelului dopaminei dar care este urmată de o scădere bruscă a nivelului acesteia, în acele părți ale creierului dedicate răspunsului-recompensă ce sunt „reglate într-un trend descendent” și ceea ce conduce la scăderea motivației.

Dopamina de 2X: Dacă depresia este cea care te lasă nemotivat, reglarea dopaminei ar putea fi vitală pentru planul tău general de tratament. Mai mult, dacă depresia ( la rândul ei) este cea care te împiedică să îți trăiești viață din plin, reglarea nivelului de dopamină poate fi iar o soluție de generare a schimbării și a readucerii armoniei.

3. Vorbim despre burnout

Există atâtea lucruri pe care o persoană le poate face, dar totuși, mulți dintre noi experimentăm epuizarea, asumându-ne prea mult și alocând prea puțin timp pentru odihnă.

Burnout-ul este o afecțiune care poate provoca depresie și motivație scăzută; atunci când te simți stresat, nivelul tău de cortizol (hormonul natural al stresului din organism) crește. Producția de cortizol – constantă sau crescută poate ajunge până la un nivel în care se pot activa ceea ce numim “boli psihosomatice” sau pur și simplu dezechilibre chimice în corp care ne pot genera o simptomatologie care la prima vedere pare greu de conectat cu o cauză..

Apoi, modificările constante ale nivelului de cortizol pot conduce la supraproducția acestui hormon în unele ocazii și la scăderea nivelului altora (ex: serotonina). Acest lucru duce la experimentarea sentimentelor de epuizare. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care stresul cronic are un impact semnificativ asupra sănătății noastre mintale și, desigur, asupra nivelului nostru de motivație.

Depresia și lipsa de motivație: explicate

Deși depresia poate rezulta dintr-un dezechilibru chimic la nivelul creierului, boala este complexă și poate avea multipli factori care contribuie la apariția ei. Cercetările sugerează că depresia nu este cauzată doar de prezența a prea puțin sau a prea mult dintr-o anumită substanță chimică în procesele chimice ce se derulează în creierului. În schimb, există o serie de cauze posibile, inclusiv vulnerabilitatea genetică, medicamentele, problemele medicale, diverși factori legați de stilului de viață și reglarea defectuoasă a dispoziției. Când mai multe dintre aceste forțe interacționează, sentimentele de depresie încep să iasă la suprafață.

Iată doi dintre cei mai importanți factori care se pot combina pentru a induce stări de depresie și motivație scăzută:

Creierul

Deși emoțiile sunt adesea legate de „sentimentele inimii”, știința demonstrează că emoțiile tale “locuiesc” în creier. Există anumite zone în creier responsabile cu reglarea stării de spirit. Oamenii de știință cred că conexiunile celulelor nervoase și funcționarea circuitelor nervoase au un impact semnificativ asupra depresiei.

Genetica

Întregul nostru corp, inclusiv creierul, este controlat de gene. Genele produc toate proteinele implicate în procesele noastre biologice. Pe măsură ce ne trăim viața, genele au diferite grade de activare, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, creează proteinele potrivite la momentul potrivit.

Cu toate acestea, dacă genele noastre greșesc, biologia noastră poate fi alterată, provocând instabilitate în starea noastră de spirit. Dacă ești vulnerabil din punct de vedere genetic la depresie, orice stres (cum ar fi presiunile din familie sau de la muncă) poate deregla întregul tău sistem de echilibru.

Cum să te motivezi când ești deprimat:

Este timpul să ne uităm la câteva mici schimbări de obicei care pot ajuta la atenuarea depresiei și la creșterea motivației. Roma nu a fost construită într-o zi, așa că îți recomandăm să începi cu mici obiective gestionabile, care pot fi crescute pe măsură ce începi să te simți mai bine.

1. Ridică-te și îmbracă-te dimineața!

Doar ridicarea din pat este o mică victorie și un început excelent de zi. Dacă poți să te ridici, să te îmbraci și să-ți faci patul, vei începe să dezvolți obiceiuri pozitive chiar la începutul fiecărei zile noi. Acest lucru poate fi foarte satisfăcător și poate duce la niveluri mai ridicate de motivație.

2. Fă o plimbare!

Exercițiile fizice blânde pot influența eliberarea de endorfine (hormonii care contribuie la a te simți bine) în corpul tău. Cercetările au demonstrat că exercițiile fizice timp de 35 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, pot contribui la ameliorarea simptomelor depresiei moderate, crescând astfel motivația.

3. Reduce programul/sarcinile zilnice!

Abordarea prea multor sarcini odată îți poate crește sentimentele de frustrare și activa depresie și anxietate. Reducerea programul la un nivel realist și încercarea de a îndeplini sarcini prioritare/ urgente/ planificate realist în cele 24 de ore ale unei zile – sunt tactici esențiale pentru un echilibru emoțional. Răsplătește-te pentru fiecare job pe care îl finalizezi. Acest lucru te va ajuta să îți crești încrederea și să îți îmbunătățiți sentimentul de motivație.

4. Elimina negativitatea!

Citirea constantă a știrilor sau derularea paginilor de socializare poate să inducă o stare în care să te simțiți epuizat din punct de vedere emoțional și chiar demotivat. Aceste activități pot avea un impact semnificativ asupra motivației și dispoziției tale. Încearcă să te concentrezi pe conținut valoros și să te înconjori de oameni pozitivi.

5. Socializează și dăruiește!

Favorizează relațiile pozitive și încurajează oamenii să interacționeze în activități sociale atunci când te simți pregătit să înfrunți lumea. Dacă nu lucrezi, poate dorești să încerci să faci voluntariat. A ajuta pe alții poate avea un impact pozitiv asupra stării tale de spirit, crescând rapid nivelul de motivație.

7. Dormi suficient!

Depresia și anxietatea pot fi epuizante din punct de vedere mental și fizic. Dormitul excesiv sau dormitul prea puțin îți poate afecta starea de spirit. Prin urmare, îți recomand să setezi alarma pentru a te asigura că dormi aproximativ opt ore în fiecare seară (știu că o sa spui ca este mult dar oamenii de știință asta recomandă).

8. Îmbunătățește dieta!

Ești ceea ce mănânci. Există legături puternice între deficiențele nutriționale și diagnosticele de depresie. Încercă să abordezi o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a menține o starea de spirit adecvată unui proces și pentru a crește nivelul de motivație.

AUTHENTICMIND® – Dacă ai nevoie de sprijin, te aștept cu drag în cabinet (zona Piața Victoriei – București) sau online la o discuție pe subiectul de mai sus.

Este despre tine și despre modul în care ai putea să te descoperi și să trăiești o viață cu sens.

Programarea o faci chiar tu din confortul casei tale iar plata se face direct cu cardul și poți alege chiar pachetul de 5 ședințe la un preț special.

Vizitează site-ul și vei descoperii detalii referitoare la tarife & pachetele promoționale și la serviciile oferite în cadrul cabinetului

Cu bine!

Psihoterapie cabinet Bucuresti

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…

 

Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine –  psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.

*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

Pentru a afla ce se întamplă la prima ședință citește aici!

Adaptare după:Depression Motivation: A Brief Guide- Written By Ashley Cardwell. Sursa: aici