NU ÎMI PLACE CUM ARĂT!…SUNT DEFECT/Ă!

Sunt DEFECT/Ă…sau altfel spus despre TULBURAREA DISMORFICĂ CORPORALĂ

Tulburarea Dismorfică corporală este una dintre problemele cu care clienții mei vin în cabinet. Aceasta face referire la nemulțumirea legată de modul în care ei arată. Aceasta nemulțumire este uneori bine ascunsă în spatele unor situații care fac referire la stres, la evitarea contextelor sociale, la greutatea de a comunica sau la stimă de sine scăzută. Ca terapeut, sunt atentă la nevoia sau cauza care generează o situație sau un simptom. Urmăresc atentă parcursul poveștilor clienților mei. Un detaliu fin, o afirmație, un gest. Toate mă conduc către rădăcina problemei care adesea este aceasta – NU ÎMI PLACE CUM ARĂT! SUNT DEFECT/DEFECTA! SUNT IMPERFECT/IMPERFECTĂ! 

Pe primul loc în zona nemulțumirilor putem menționa obsesia legată de greutatea corporală sau tonusul muscular. Aceasta problemă se transpune în viața de zi cu zi în privarea excesivă de hrană și prea multe ore petrecute în sălile de sport. 

O altă problemă face referire la trăsături faciale.

Foarte des este vorba despre forma nasului sau despre dinții. Apoi apar referiri la  imperfecțiuni ale pielii, la riduri, la diverse semne sau la cicatrici. Alte zone de interes includ mărimea sâniilor sau forma coapselor. Aceste probleme de tip DEFECT nu apar simplu, direct, nu sunt menționate de client – poate nici conștientizate în primă instanță. Ele apar fin în poveste, trecute ușor cu vederea dar au impact în viața socială, profesională sau de familie.

În spatele acestor afirmații descopăr foarte multă suferință, foarte multă durere emoțională. Dar clienții mei nu știu că aceasta suferință are un nume – este de fapt un diagnostic …

TULBURARE DISMORFICĂ CORPORALĂ (TDC) sau DISMORFOFOBIE.

Criteriile de diagnostic pentru tulburarea dismorfică corporală menționate în Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale – DSM V/ American Psychiatric Association fac în general referire la ”preocuparea referitoare la unul sau mai multe defecte sau imperfecțiuni percepute în aspectul fizic, care nu sunt observabile sau par minore celorlalți”

Mulți indivizi cu TDC au idei de delir de referință, crezând că alte persoane le urmăresc sau le ridiculizează pentru modul în care arată. TDC este asociată adesea cu niveluri crescute de anxietate, anxietate socială, retragere socială, dispoziție depresivă, nevroză, perfecționism și cu respect de sine scăzut.

Vârsta cea mai frecventă de debut este 12-13 ani – când este marcată intrarea în adolescență. În acest moment foarte multe adolescente sau adolescenți se raportează defectuos la modelele promovate de mas media și ajung uneori în situații critice. Persoanele la care boala debutează înainte de 18 ani sunt expuse la un risc mai mare de tentative de suicid comparativ cu cei la care boala debutează la vârsta adultă. 

SOLUȚIA?!

Terapia cognitiv comportamentală este considerată de specialiști drept cea mai eficientă formă de tratament a tulburării dismorfice. Importantă însă în vindecare este etapa de conștientizare a stării de boală. Urmează apoi evaluarea afecțiunii și nivelului de psihoeducație, în timpul căreia terapeutul explică și personalizează modelul terapie. În plus, în TCC sunt incluse de obicei tehnici precum restructurarea cognitivă, expunerea și prevenirea recidivei.

Un rol important în vindecare acestui „DEFECT” îl are familia care este necesar să înțeleagă faptul că tulburarea dismorfică corporală este o boală ce necesita tratament. Rolul familiei este ca să îi determine pe bolnav să solicite ajutor specializat cât mai repede, deoarece simptomele se pot agrava și pot conduce într-o zonă de risc major iar acesta are uneori un nume și mă refer la SUICID.

O zi frumoasă vă doresc!

Cu bine!

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…