MERG LA PSIHOLOG! TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME COGNITIVE

CE ALEG? ASTĂZI DESPRE TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME COGNITIVE

Merg la psiholog și vreau să știu!

„Modul în care gândim despre evenimentele din viața noastră – determină ceea ce simțim despre ele…” spune Jeffrey Young cel ce a dezvoltat terapia centrată pe scheme cognitive. Aceasta este o modalitate psihoterapeutică de tip integrativ ce împletește tehnicile cognitive și comportamentale cu tehnici psihanalitice si experiențiale. Dedicată inițial problemelor din sfera personalității a fost extinsă inclusiv în tulburările de alimentație, în intervențiile destinate copiilor și adolescenților, în intervențiile de grup și în terapia de cuplu.

Terapia centrată pe scheme cognitive face parte din third wave psychotherapies  și își găsește aplicabilitatea cu succes:

 • atunci când constatați că intrați mereu în relații cu persoane care se poarta rece 

sau 

 • când simțiți că nici persoanelor apropiate ne le pasă de dumneavoastră 
 • când simțiți că aveți un defect fundamental și că nimeni nu v-ar iubi și accepta dacă v-ar cunoaște cu adevărat
 • când puneți nevoile altora înaintea celor proprii sau 
 • când vă temeți sistematic că ceva rău se va întâmplă
 • când continuați să vă simțiți nefericit, neîmplinit sau nedemn, în ciuda succesului public și a aprecierii sociale. 

Toate acestea se constituie în tipare/scheme mentale – numite și capcane mentale – ce au rădăcinile în copilărie și impact pe tot parcursul vieții.

Dar ce sunt acestea schemele/tiparele cognitive? 

Acestea sunt definite ca un tipar generalizat, alcătuit din amintiri, emoții, cogniții și senzații corporale, referitor la sine și la relațiile cu ceilalți. Este dezvoltat ca rezultat al experiențelor nocive din copilărie sau din adolescență, elaborat de-a lungul vieții și disfuncțional într-o măsură semnificativă. Schemele pot fii definite și ca tipare emoționale și cognitive de autosabotare sau ca și o pereche de ochelari de soare ce ne influențează puternic modul în care vedem lumea în care trăim. Schemele noastre colorează disfuncțional modul în care privim universul de langa noi, lucrurile și relațiile. 

Originile sunt în nesatisfacerea nevoilor emoționale de bază din copilăriei – respectiv:

 • atașamentul securizat
 • autonomia
 • identitatea personală
 • libertatea în exprimarea nevoilor și a emoțiilor întemeiate
 • spontaneitatea 

și

 • limitele și controlul.

Asemeni plantelor care au nevoie de apă, soare, aer și nutrienți pentru a se dezvolta și noi avem nevoie ca nevoile noastre emoționale să ne fie îndeplinite pentru dezvoltarea sănătoasă mentală și emoțională

Frustrarea rezultată din neîndeplinirea acestor nevoi în copilărie și adolescență, este văzută ca fiind principalul factor de explicare a apariției problemelor de natură psihologică.

Deoarece schema este un set de emotii, amintiri, senzații corporale și gânduri, vindecarea constă în flexibilizarea schemelor, prin diminuarea intensității amintirilor conectate la schema, diminuarea încărcăturii emoționale a schemei, diminuarea intensității senzațiilor corporale și flexibilizarea credințelor de bază.

Recomandarea mea de astăzi este cartea „Cum să îți reinventezi viața” – Jeffrey E. YoungJanet S. Klosko,

Autorul acestei cărți, vă ajută să identificați 11 din cele 18 “capcane mentale”  pornind de la sentimentul de abandon și de la dependență, până la excluderea socială, deprivarea emoțională, eșec și vulnerabilitate. Pe baza chestionarelor de autoevaluare și a unor tehnici bazate pe controlul emoțiilor, gândurilor și comportamentelor, veți face cunoștință cu modurile de “spargerei” a acestor reacții autodistructive, moduri ce sunt aplicate cu succes în cabinetele de psihoterapie.

O zi frumoasa vă doresc!

Roxana Alexandra Popa

Psiholog clinician si Psihoterapeut

Înregistrarea face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural 

*Informațiile din acest articol sunt strict educative. Această înregistrare nu are scopul de a preveni, diagnostica, trata sau vindeca nici o afecțiune.

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…