Chiar dacă vorbim despre un parteneriat sau despre o căsătorie putem să vorbim despre singurătate în cuplu. Indiferent dacă este vorba despre un parteneriat de lungă durată sau o căsătorie, mulți oameni se confruntă cu această problemă. Una din trei persoane căsătorite cu vârsta de peste 45 de ani raportează că se simte singură în cuplu, potrivit unui sondaj național AARP din 2018. Dar asta acest lucru nu concluzionează că singurătatea în doi este o stare normală.
CE ESTE „SINGURĂTATEA ÎN CUPLU””?
Dacă te simțiți singur/ă într-un cuplu, această stare este adesea un semnal că în relației ta sau în viața ta personală există o problemă. Este un semnal și este important să pornești să o descoperi, apoi să o formulezi și să o rezolvi. Există o mare diferență între „a fi singur fizic” și a experimenta plăcerea introspecției și a regăsirii de sine și „a simți singurătatea” ca stare negativă, marcată de un sentiment de izolare. Aceasta apare chiar și atunci când ești înconjurat/ă de oameni. Aceasta ultimă formă este cea mai amară formă de singurătate.
DE CE ESTE POSIBIL SĂ TE SIMȚI SINGUR ÎN CUPLU?
Un cuplu, în parteneriat sau în căsătorie, este un parteneriat de lungă durată. Este un angajament asumat între două persoane. Singurătatea apare când hrana emoțională care contribuie la starea ta de bine a fiecăruia este din ce în ce mai puțină.
Apare o stare psihologică complexă care îți transmite că ceva lipsește din relația ta.
Ar putea fi lipsa de dovezi de afecțiune, de validare, de timp de calitate împreună? Ar putea fi nevoia de a alimenta cu energie și acțiuni zona valorilor comune și a valorilor individuale. Poate exista un decalaj emoțional sau chiar o prăpastie în relație și partenerul tău/partenera ta chiar dacă este lângă tine. Simți că viața ta e rece și Polul Nord este prezent în cuplul tău cu frig sau îngheț emoțional.
CE TREBUIE SĂ FACI CÂND “DESCOPERI” SINGURĂTATE ÎN CUPLUL TĂU?
Spune-i partenerului tău cum te simți. Ai curaj și mărturisește cum te simți. E important să ști că într-un cuplu nivelurile de singurătate ale partenerilor pot fi diferite, ceea ce înseamnă că este pe deplin posibil ca partenerul tău să nu aibă nici o idee cât de singur/ă te simți sau să nu împărtășească aceeași stare ca și tine.
Află ce s-a schimbat în relația ta și cum a apărut sentiment de distanțare. Caută cu partenerul tău momentul.
Învățați limbajul dragostei celuilalt. Conceptul de limbaje ale iubirii a fost dezvoltat de Gary Chapman, Ph.D., în cartea sa The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts, unde descrie aceste cinci stiluri unice de comunicare a iubirii în cuplu. Acestea sunt: cuvinte de afirmare, atingere fizică, timp de calitate, atenție și daruri. Fiecare persoană are un limbaj principal al iubirii care este de fapt modul ei preferat de a primi iubirea.
Important: Caută suport de specialitate!
Dacă tu și partenerul tău vă străduiți să lucrați la această problemă sau pur și simplu nu știți de unde să începeți, întâlnirea cu un consilier sau terapeut de cuplu poate fi o modalitate constructivă de a ajunge pe drumul cel bun – spre a găsi ceea ce de fapt căutam de fapt în fiecare zi – STAREA DE FERICIRE. .
AUTHENTICMIND® – Dacă ai nevoie de sprijin, te aștept cu drag în cabinet (zona Piața Victoriei – București) sau online la o discuție pe subiectul de mai sus.
Este despre tine și despre modul în care ai putea să te descoperi și să trăiești o viață cu sens.
Programarea o faci chiar tu din confortul casei tale iar plata se face direct cu cardul și poți alege chiar pachetul de 5 ședințe la un preț special.
Vizitează site-ul și vei descoperii detalii referitoare la tarife & pachetele promoționale și la serviciile oferite în cadrul cabinetului
Cu bine!
Roxana Alexandra Popa
Psiholog clinician & Psihoterapeut
Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine – psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.
*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.
Pentru a afla ce se întamplă la prima ședință citește aici!
**Înregistrarea cuprinde parțial informațiile din acest articol și face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și care este difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural
Surse:
https://www.aarp.org/content/dam/aarp/research/surveys_statistics/life-leisure/2018/loneliness-social-connections-2018.doi.10.26419-2Fres.00246.001.pdf
Gary Chapman – Cele 5 limbaje ale iubirii