ÎNTÂLNIREA CU CONSILIEREA PSIHOLOGICĂ SAU PSIHOTERAPIA? Ce alegem?

 

ÎNTÂLNIREA CU CONSILIEREA PSIHOLOGICĂ SAU PSIHOTERAPIA? Ce alegem? Ne punem această întrebare în momentul în care ne-am hotărât să facem ceva pentru noi …

Consilierea psihologică și psihoterapia implică acțiuni planificate și susținute prin tehnici specifice prin care tu – clientul ești încurajat, într-o primă etapă, să te descoperi și să te accepți așa cum ești.

Sună simplu…

Putem spune că fiecare dintre noi, când decidem intrarea în această acțiune individuală de introspecție și autodescoperire, suntem de fapt într-un proces de reinventare autentică….din nou cuvinte frumoase.. Ele sunt frumoase si adevărate si au rădăcina in ceea ce adesea sună  cam așa:

  • Nu mai pot! M-am săturat! Viața mea nu trebuia sa fie așa! Vreau altceva! Sunt în depresie! Am o grămadă de frici! Sunt singur/singura! Am nevoie de dragoste! Ce e cu mine? Ce se întâmplă cu mine?.

În momentul în care vei ajunge in acest punct exista undeva in Univers un loc în care îți garantez că vei tu găsi răspunsurile – și acesta loc este cabinetul de psihologie.

Odată intrat acolo te vei trezi în fața unei ”oglinzi” care este de fapt terapeutul ce stă în fața ta. In procesul pe care el îl va conduce te vei descoperii și te vei vedea  într-un mod aparte. Vei pune în analiza, împreună cu el, gândurile tale, emoțiile tale, traumele tale, comportamentele, istoria personală, motivația…visele tale.

Putem astfel spune astfel că psihoterapia și consilierea psihologică și sunt pentru toată lumea, deoarece este o normalitate să ai sentimente și emoții și chiar să te simți copleșit și stresat  de ele. 

Ce alegem?

Pe scurt  – Consilierea psihologică poate dura luni și poate fi o opțiune pentru:

  • îmbunătățirea stilul de comunicare a relațiilor interpersonale și în dezvoltarea capacității de autocontrol;
  • în reducerea anxietății și creșterea rezistenței la stres;
  • poate fi o opțiune pentru trecerea prin momente critice cum este divorțul sau pierderea unei persoane dragi și de asemenea în problemele legate de dependențe.

Pe scurt – o psihoterapie poate dura ani de zile și poate fi o opțiune dacă:

  • Ai probleme care îți afectează semnificativ viața și relațiile, Când Încerci să faci față traumelor din trecutul tău;
  • Când ai o afecțiune medicală cronică; 
  • Sau când ai o afecțiune de sănătate mintală diagnosticată, ca de exemplu tulburarea bipolară, tulburarea de personalitate borderline. 

Indiferent ce alegi e un bun început… este de fapt Începutul

Înainte de programare, atât pentru consilierea psihologică cât și pentru ședința de psihoterapie, te invit să faci o listă cu problemele  sau simptomele cu care te confrunți,  eventuale stresuri sau modificări recente din viață ta și o Lista cu medicamentele pe care le iei, inclusiv dozele.

…și apoi pornește la drum

Având acest informații sumare de altfel – Oricare alegere CONSILIERE PSIHOLOGICĂ SAU PSIHOTERAPIE este un prim pas binevenit, o decizie spre ieșirea din starea în care te afli. 

Este un început de descoperire al autenticului din tine. 

Procesul nu va fi chiar ușor, va fi chiar de durată  – dar întâlnirea cu Autenticul din tine, garantez, ca va fi uimitoare …

O zi frumoasă va doresc!

Roxana Alexandra Popa

 

Rubrică „Pastila Antistres” este difuzată de Radio România Cultural și este realizată de Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut și coordonată de Mihaela Ghiță

Poate vrei să asculți și MINDFULNESS – tehnica conștientizării

 

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…