VULNERABILITATEA UNEI FEMEI PUTERNICE

femei

Astăzi despre vulnerabilitate și puterea unei femei…

Am călătorit în ultimele Pastile antistres prin tehnici si scoli psihoterapeutice. Astăzi mă întorc puțin în cabinet să încerc să vă vorbesc despre vulnerabilitatea unei femei puternice.

Privim atenți, uneori, cum trec pe lângă noi femei puternice. Punem această etichetă fără să știm de ce – o punem doar privindu-le, atât. Le admiram mersul, machiajul profesional discret, stilul vestimentar și admirăm cum talpa pantofului scump lovește cu putere „drumul” pe care ele merg. 

Femeile puternice au un mers „puternic” fiindcă ele concurează de la egal la egal într-o lume total neegală cu bărbații puternici. Ele sunt admirate pentru încrederea, realizările și capacitatea lor de a-și asuma orice.

Sunt concentrate pe prezent, îl savurează, îl iubesc și strălucesc în prezent fiindcă lumea lor se întâmplă în prezent.

Trecutul lor este lăsat uneori în urmă ca lecție scrisă și rareori retrăită emoțional. Evitarea lui este într-o oarecare măsură conștientă– fiindca acolo există de cele mai multe ori Durerea.

Durerea din trecut a femeii puternice e uneori motorul succesului ei. Durerea vine din puțina hrană emoțională primită în copilărie, din etichetările nedrepte, din comparațiile cu ceilalți de-o seamă sau din standardele de performanță setate prea sus, nedrept de sus, de către un părinte mult prea exigent.

Apare astfel, uneori, în femeia puternică o vulnerabilitate care doare enorm. Anestezia acesteia se face prin creșterea permanentă a performanței sau, așa cum se numește în psihoterapie, prin supracompensare.

Supracompensarea este „prietena” unei femei puternice.

Trăiesc atât de mult împreună și atât de profund încât din contopirea lor se pierde identitatea – nu mai ști care este femeia – nu mai ști care este supracompensarea – există doar rezultate și performanță. Supracompensarea conduce astfel la un adult puternic și perfect care încearcă de fapt să uite de copilul neajutorat cu nevoi emoționale neîmplinite. 

Vulnerabilitatea femeii puternice ajunge astfel să fie ascunsă în căutarea continuă de a realiza, de a construi, de a atinge succesul sau în talpa ei obosită, ce în pragul nopții caută disperată atingerea păturii moi din care să extragă un pic de „căldură”…

Această nevoie de „căldură” vine din povestea ei – de la copilul interior ce va continuu să ceară hrana emoțională neprimită la vreme. 

Vindecarea unei femei puternice vine din întoarcerea în trecut – vine de la întâlnirea cu fetița uitată.

Întâlnire poate fi mijlocită de către cel care devine adesea în astfel de povești – „vindecătorul de emoții” și anume psihoterapeutul. 

Povestea ce apare, poate reduce din intensitatea durerii sau poate construi o poveste nouă, a întâlnirii și contopirii adultului puternic „ocrotitor” cu copilul interior – pierdut cândva.

Aceasta este o parte din povestea femeilor puternice, pe care le îndemn să îndrăznească să facă un pas către trecutul lor.

O zi frumoasă va doresc și mă semnez…

Rubrică „Pastila Antistres” este difuzată de Radio România Cultural și este realizată de Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut și coordonată de Mihaela Ghiță

 

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 🙂

…sau ti-ar plăcea să citești și:

ȘEFU’ … VREAU SĂ PLEC! Vreau să îmi dau demisia.

 

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…