CĂLĂTORIA EROULUI, CĂLĂTORIA TA

„Fiecare devine eroul propriei sale vieți” – John Barth 

Astăzi am să vă invit să vorbim puțin despre poveste –  și mai precis despre eroul ei. În mitologia comparată, călătoria eroului este un șablonul al unei categorii largi de povești ce implică un erou care merge într-o aventură, intră într-un conflict sau o criză, obține o victorie ca apoi să vină acasă schimbat sau transformat. Studiul mitului eroilor a început în 1871 cu observațiile antropologului Edward Burnett Tylor despre modele comune în traseele călătoriilor eroilor. 

Studiile modelului mitului eroilor au fost popularizate de Joseph Campbell, care a fost influențat de punctul de vedere al lui Carl Jung despre mit. În lucrarea sa din 1949 „Eroul cu o mie de fețe”, Campbell descrie 17 stadii ale mitului. Nu toate poveștile conțin în mod necesar toate cele 17 etape dar acestea pot fi organizate în mai multe moduri, respectiv împărțite în trei „acte” principale: 

„Plecarea”  

În prima partea „Plecarea”  – eroul ce trăiește într-o lumea obișnuită primește un apel pentru a merge într-o „aventură”. El încercă să se opună, dar este ajutat în decizia sa de o figură de mentor sau de un înțelept. 

„Inițierea”

Secțiunea de „Inițierea” începe cu eroul trecând pragul către o lume necunoscută sau „specială”, unde se confruntă cu sarcini sau încercări, singur sau cu ajutoare miraculoase.

„Cea mai interioară peșteră”

Eroul ajunge în cele din urmă la „Cea mai interioară peșteră” sau la criza centrală a aventurii sale, unde trebuie să treacă „de principalul obstacol sau inamic, unde trebuie să treacă de balaur, de zmeu, de dragon, luptând, fiind rănit, suferind, depășindu-și propriile limite, ca în final să obțină recompensa – o „comoară”, un „elixir” sau o putere magică pe care să o poată utiliza în folosul oamenilor dragi lui. Eroul însuși este transformat de aventură și câștigă înțelepciune și forță.

În cabinetul de psihologie adesea intră eroi.

Ei se regăsesc în diferite faze ale poveștilor lor. Uneori ei caută aici puterea pentru a răspunde „strigătului de chemare” de a porni într-o calatorie în necunoscut. Sunt dominați de îndoiala și de dorință și caută „mentorul” care să îi ajute în decizie.

Alteori vin când unii dintre însoțitorii lor din poveste îi trădează și mare parte din siguranța cu care au călătorit până atunci – se pierde. Sunt derutați, trădați, pierduți în necunoscut.

Mai vin când sunt răniți de ”balauri” sau cand simt că „lupta cu zmeul” le depășește puterile. Ei caută drumul de ieșire din pădurea întunecată sau poteca care îi va conduce către un luminș.

Eroii care vin în cabinet nu stiu când vin că sunt eroii propriilor povești – de fapt ei nu se văd așa și se simt rătăciți în propria poveste. Întorc atunci oglinda înspre ei și le vorbesc despre „călătoria eroului”. Astfel conștientizează faza în care se află, identifică noi strategii pentru traversarea crizei  și „poțiuni magice” pentru vindecarea rănilor și pentru creșterea forței lor.

Priviți-vă propriile povești!

Numărați prin câte „păduri” ați rătăcit și cu câți „balauri, dragoni și zmei” v-ați luptat! Identificați în ce fază a poveștii prezente sunteți, dacă sunteți rănit, doborât la pământ sau dacă în depărtare se vede o rază din luminiș.

Categoric sunteți cu toții eroii propriilor povești iar studiile spun că eroii se întorc întoteauna la cei dragi, indiferent de poveste mai ințelepți și mai puternici.

O zi frumoasă vă doresc și mă semnez…

Rubrică „Pastila Antistres” este difuzată de Radio România Cultural și este realizată de Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut și coordonată de Mihaela Ghiță

 

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…