Astăzi mă voi opri pentru câteva minute la nostalgia vechilor iubiri. Acestea, de mult trecute, revin în mintea noastră, chiar dacă povestea își are rădăcina în viața de liceu, în studenție sau la maturitate. Alunecarea în trecut se întâmplă pe neștiute, când mintea noastră poate că lenevește un pic și barierele cu care ne-am învățat să lucrăm rămân ridicate iar amintirile ne inundă.
Și iată cum, la ceas de nostalgie amintirile sosesc. O ușoară emoție ne inundă corpul și mintea. Iubirea dintr-un anumit timp revine – e vie – o vedem, o simțim, o mirosim. În centrul atitudinii nostalgice este însă ignorare motivului pentru care lucrurile s-au schimbat. Nostalgicul uneori, nu poate accepta că prezentul, oricare ar fi defectele sale, a venit din cauza dificultăților inevitabile din trecutul.
Și ce e de făcut când vechile iubiri apar în mintea noastră?
În cabinetul de psihologie, când ne întâlnim cu vechile iubiri vorbim adesea de Mintea emoțională și Mintea rațională – două dintre puterile supreme ale fiecăruia dintre noi. La ele ne întoarcem de fiecare dată, pentru că ele sunt cele care ne ajuta să evaluăm evenimentele din viața noastră și ne trec dincolo de ele – uneori emoțional – cu lacrimi, cu bucurie, cu tristețe sau cu speranță și alteori rațional – pur și simplu socotind și construind strategii.
Și mai vorbim și de o a treia minte – Mintea înțeleaptă – care este un amestec de emoțional și rațional și care ne permite, la ceas de amintire, să putem retrăi poveștile de dragoste din trecut cu plăcere și realism.
O zi frumoasă vă doresc și mă semnez…
Cu bine!
Roxana Alexandra Popa – Psiholog clinician & Psihoterapeut cognitiv comportamental
Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!
Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici
Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…
Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine – psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei. *Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.
Pentru a afla ce se întamplă la prima ședință citește aici!
P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu?
Bibliografie
Len Sperry, (2018), Tulburările de personalitate din DSM-5, București, Editura Trei