SINGURĂTATEA LA VREMEA PANDEMIEI

singuratate-psiholog

Se pare că a început războiul cu Singurătatea. Firav, dar a început. În fiecare zi primesc pe linia destinată activității de voluntariat apeluri de la oameni singuri sau cu diverse probleme. Oamenii au descoperit psihologul – lucru care mă bucură enorm.

Oamenii sună pentru soluții.

Vor să le spun ce să facă acum, când stau izolați în casele lor. Vor să le recomand activități care să îi scoată din depresie și anxietate și să le dau soluții să nu se mai simtă singuri sau însingurați în cuplu sau în familia lor.

… și mai vor să știe dacă pot să iasă puțin în fața blocului, dacă pot să stea pe bancă sau cei care sunt departe de noi mă întreabă dacă îi sfătuiesc să se întoarcă în țară… cu toate ei că știu că e târziu acum.

Mulți mi-au spus că au terminat curățenia, că nu mai știu ce să mute prin casă și deja nu mai vor să citească articole pe internet. Am căutat împreună soluții, am făcut liste cu activități noi, am vorbit despre nevoia creierului de oxigen, de lumină și i-am pus să își dea draperiile la o parte ca soarele să le lumineze casa în timpul zilei.

Categoric – atât timp cât vom fi în rolul de copil vulnerabil, copil indisciplinat sau în copilul furios – nu vom găsi soluții – nu ne vom putea conecta la partea din noi care ne vorbește cu realism ce soluții putem aplica în astfel de vremuri.

Soluția este la fiecare dintre noi – fiecare știm ce ne place și ce ne scoate din depresie și anxietate cu o singură condiție – să ne conectăm la adultul sănătos din noi și să părăsim Singurătatea… și aici intervin eu.

Și vorbind …. mi-a venit o idee.

Pornind de la faptul că trăim într-o epocă în care în care suntem mai mai conectați tehnic vorbind decât am trăit vreo dată și pentru că avem la dispoziție o sumedenie de moduri de a comunicare atât audio cât și video – totuși studiile spun că suntem în realitate din ce în ce mai singuri.

Ce este singurătatea?

Singurătatea este un sentiment subiectiv prin care tu experimentezi starea în care oamenii nu sunt cu tine .. . experimentezi starea că nu ești conectat și te simți singur..

Și așa am o propunere pentru voi:

Haide să comunicăm și să ne de – conectăm de la Singurătate!

Toți clienții mei au primit în ultima vreme o temă pentru acasă. Ea sună așa:

Telefonează audio/video la trei persoane care consideri tu că sunt în singurătate sau persoane cu care nu ai mai vorbit de mult! Este un moment extraordinar să faci asta acum!

Mă interesează să îți audă vocea – fiindcă acolo este emoția – în voce! Și întreabă-le…

  • Ce mai faci?
  • Cum ești?
  • Există ceva ce pot să fac pentru tine, acum, în vremurile astea?
  • Ai nevoie de ceva? Te pot ajuta?

… și orice altceva

… iar în final promite-i că ai să mai suni (și chiar să o faci) și pentru că ai primit o temă – pe care vrei să o dai mai departe …  roagă persoana cu care ai vorbit să sune și ea, la rândul ei  trei persoane, cu care nu a mai vorbit de mult sau care presupune că sunt singure … și la fel ca tine … să dea tema mai departe … pentru a crea conexiune …între noi

Conectându-ne și comunicând cu compasiune este ca și cum ne-am conecta cu inima celuilalt astfel că îl putem ajuta să își ușureze greutatea care există uneori acolo. Comunicând și reactivând conexiunile umane putem intra, la finalul acestei încercări  grele – în ceea ce va fi noua dimensiune a vieții noastre, dimensiune în care ne vom raporta la noi valori personale, în care vom descoperii noi credințe și vom dezvolta noi comportamente.

Trăiesc cu speranța, că la ieșirea din captivitate – vom trăi într-o lume în care conexiunea umană v-a avea valoarea ei pe podium.

 

Vă invit să vă faceți tema! Nu am să vă verific – dar vă asigur că veți fi mândri de voi când o veți  realiza.

 O zi frumoasă vă doresc! Cu bine!

 

Rubrică „Pastila Antistres” – Radio Romania Cultural  este realizată de

Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut 

și coordonată de Mihaela Ghiță

 

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…