„A face față morții persoanei iubite”… un subiect greu.
Este adevărat că eu vorbesc destul de greu cum am făcut față morții persoanei pe care am iubit-o sau despre cum am făcut față pierderii persoanelor dragi din viața mea. Ascult – vorbesc mai greu – DAR VORBESC!
…și asta și pentru că aplicam, fără să mă gândesc la o ordine, aceste moduri de a face față morții, pe care le-am găsit acum, „rătăcind” prin pagini virtuale și care mă ajutau și mă ajută să merg mai departe.
Citindu-le și traducându-le pentru voi, așa după priceperea mea, mi-am dat seama că aș putea avea curaj să vă spun o poveste (povestea mea) despre o fetiță care nu înțelegea – prea mică fiind – de ce mama ei era îmbrăcată în negru, iar oamenii din jurul ei vorbeau ciudat când ea – fetița trecea. Le auzea vocile dar nu înțelegea – era prea mică…
…și apoi aș putea să vă vorbesc despre o viitoare mămică plină de speranță care mergând la maternitate să se întâlnească cu fiica ei ce urma să se nască, află că acest lucru nu mai este posibil…
…si apoi aș putea să vă povestesc despre o tânăra mămică care își ținea băiețelul de un an, în brațe și privea cum omul ce fusese până atunci lângă ea … pleca undeva acolo Sus răpus de o boală neștiută…
… și aș mai putea să vă povestesc de dorința mea de a supraviețui pentru fiului meu ce mă priveau, mic fiind și care m-au susținut tot timpul în drumul nostru … ca un adevărat coechipier…
… și aș mai putea să vă povestesc despre drumul meu spre meseria mea dragă…
…promit să vă povestesc… dar hai ACUM să practicăm exprimarea VULNERABILITĂȚII ca un act de MARE CURAJ:
10 moduri de a face față cu morții unei persoane pe care ai iubit-o
1. Dăruiește-ți timp!
Lasă inima și nu capul tău să determine cum simți această perioadă tristă în care de strădui să faci față morții persoanei pe care ai iubit-o. Fiecare dintre noi plângem diferit … în ritmul nostru și în emoția noastră.
2. Împărtășește gândurile – împărtășește ceea ce te frământă!
Permiteți să gândești și să simți gândurile și emoțiile atunci când acestea apar. Discută aceste sentimente cu cineva în care ai încredere.
3. Ai grijă de tine!
Odihna, Exercițiile fizice & Dieta au rostul lor. Durerea te poate lăsa epuizat fizic. Este important să ai grijă de tine și să-ți dai puterea în plus de care ai nevoie acum.
4. Scrie un jurnal!
Fii spontan. Scrie tot ce pare important în acest moment. Exprimă-ți furia, tristețea și amintirile. Întrebă-te: Ce observ despre durerea mea de azi? Ce devine mai ușor, ceea ce este încă greu? Răspund oamenii din jurul meu la durerea mea? Ce aș vrea să știe persoana iubită? Jurnal ne ajuta să înțelegem că durerea și suferința fac parte din viața noastră.
5. Scrie o scrisoare către persoana care a murit!
Aceasta este o oportunitate de a „spune” persoanei iubite, care nu mai este lîngă tine, cât de mult o iubești sau îți este dor de ea, sau cât ești de supărat/ă, sau cât de rău îți pare, sau cât de trist/ă ești. Poate că nu ai avut ocazia să-ți iei rămas bun sau când a plecat era încă „de vindecat” – o rană mai veche, pe care ai amânat să o „vorbești” imaginându-ți că va fi destul timp. Scrie-i!
6. Călătorește în amintiri!
Poate ajută să te conectezi cu persoana care a murit. Poți purta ceva care i-a aparținut – de exemplu, o pălărie preferată, inelul, sau puloverul preferat. Acesta vă poate oferi un sentiment de confort, de conexiune. Poți plasa imagini și amintiri speciale într-un album sau cutie de amintiri pe care să o deschizi din când în când. În cazul în care amintirile sunt prea dureroase, atunci este bine să le pună deoparte pentru un timp și să reveni la ele mai târziu, atunci când este momentul potrivit.
7. Plângi!
Plânsul este doar o expresie a durerii. Există o zicală care spune: “Așa cum săpunul este pentru corpul nostru, așa sunt lacrimile pentru sufletul nostru”. Lacrimile nu sunt un semn de slăbiciune. Dacă vrei să plângi, lasă-ți lacrimile să curgă!
8. Împărtășește gândurile și amintirile tale!
Împărtășirea gândurilor și a amintirilor cu alte persoane te poate ajuta să mențineți un sentiment de conexiune cu persoana pe care ai iubit-o și care a murit. Repovestirea poveștilor și a amintirilor despre zilele trecute poate ajuta la menținerea persoanei iubite ca o parte continuă a vieții tale de zi cu zi.
8. Caută suport!
Durere poate conduce către izolarea. Fie că vorbești cu cineva individual sau te alături unui grup de sprijin caută persoane care știu să asculte. Acest lucru poate ajuta la normalizarea multitudinii de sentimente pe care le trăiești.
10. Fii blând cu tine însuți/însăți!
Pot fi 5 zile, 5 luni, 5 ani sau mai mult de la „plecarea” persoanei iubite și ai putea experimenta încă momente de durere atât de intensă încât te pot copleși. În timp ce aceste explozii de durere mai au nevoie de timp – fii blând cu tine! Acestea pot apărea din când în când, dar tu vei continua să te „vindeci” – să fii mai puternic să mergi mai departe. Fii blând și răbdător cu tine însuți pe măsură ce pășești într-o viață plină și plină de sens.
Încearcă! Știu – e greu – dar încercă!
Psiholog clinician & Psihoterapeut
Sursa date articol:
10 Ways To Cope With The Death of a Loved One
https://www.ourhouse-grief.org/grief-pages/grieving-adults/10-ways-to-cope/
.. restul este povestea mea 🙂
P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 🙂
…sau ti-ar plăcea să citești și:
NOSTALGIA VECHILOR IUBIRI
Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!” și vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…
Sursa date articol:
10 Ways To Cope With The Death of a Loved One
https://www.ourhouse-grief.org/grief-pages/grieving-adults/10-ways-to-cope/
.. restul este povestea mea 🙂
Poate vrei sî asculți și NOSTALGIA VECHILOR IUBIRI