„CURĂȚENIA” LA SĂRBĂTOAREA PAȘTELUI

Sarbatoarea-Pastelui

 

Este Sărbătoarea Paștelui acum!

Odată cu venirea primăverii și trecerea frumoaselor momente de început de martie, privirile ni se îndreptă către Sărbătoarea Paștelui și freamătul pregătirilor legate de acest eveniment. Ne dorim o casă curată și prin urmare începem de obicei cu scosul de prin dulapuri. Aruncăm hainele pe care nu le mai iubim și nu le-am mai purtat de ceva timp, le așezăm frumos pe umerașe pe cele de care ne leagă o emoție, ba le mai punem și un accesoriu ca să ne mai înveselim și mai atârnăm și niște umerașe goale cu speranța ca vom adăuga în curând ceva nou.

„Bucură-te de lucrurile mărunte căci, într-o zi, ai putea să-ți dai seama că acestea au fost cu adevărat mărețe” –  Robert Brault

Căutând și ordonând, aflăm că pe multe din lucrurile depozitate le-am uitat și descoperim că nu înțelegem de ce le mai păstrăm. Sunt convinsă că și voi v-ați spus de multe ori: “o să am nevoie într-o zi de acest obiect”… sau „mă leagă o emoție de acesta…” sau „e o amintire și trebuie păstrată” și le-ați pus din nou la loc…ani la rând.

În acest fel, apar în viața noastră „locuri speciale” cu obiecte depozitate pur și simplu, locuri în care umblați rar și care, uneori, vă provoacă o strângere de inima ori de o emoție ușor plăcută. Faptul ca nu ne putem despărți de o grămadă de obiecte arată un atașament față de trecut, o legătură continuă cu el.

Continuam, curățăm, ștergem… Și așa consideram că suntem pregătiți să întâmpinăm Sărbătoarea Paștelui…

Dar rămâne ceva… ceva ce tot amânăm să curățăm și ignorăm fiind permanent prea obosiți… având permanent prea puțin timp, căzând frânți după o zi grea…

Rămân necurățate mintea și sufletul nostru…

Prin urmare vă invit să luați o mica pauză de la vârtejul în care v-ați angajat curățând lumea din planul fizic și vă propun să intrați cu sau fără aspirator în gândurile și emoțiile voastre, într-un proces de sortare, simplificare, raționalizare, organizare și depozitare.

Sunt convinsă că v-ați spus de multe ori: “o să am nevoie într-o zi de acest gând trist, când va fi frig, sau va ploua….” sau „mă leagă o emoție de această persoană care nu mai este acum cu mine…” sau „e o amintire și țin la ea, aș vrea să o păstrez….” și toate aceste emoții, gânduri sau trăiri le-ați pus din nou la loc… ani la rând.

…și așa cum mai sus vorbeam despre locurile cu amintiri fizice, au apărut în viața voastră „locuri speciale cu gânduri și emoții” depozitate pur și simplu. Acestea vă provoacă o strângere de inima ori de câte ori intenționați să călătoriți către ele și prin urmare alegeți să le aruncați priviri pe furiș și să treceți grăbiți pe lângă, amânând și iar amânând confruntare și rezolvarea lor.

De data aceasta vă propun să începeți curățenia de Sărbătoarea Paștelui, înainte de toate, cu mintea și sufletul vostru, așa cum spuneam –  într-un proces de sortare, simplificare, raționalizare, organizare și dacă va fi cazul  – depozitare.

Vă propun drept inspirație următoarele domenii:

  1. Gândurile negative –  Încercați cu putere raționalizarea lor și atunci când apar întrebați-vă: „Este credibil acest gând?” – și daca răspunsul este NU – Aruncați-l la gunoi fără mila și definitiv!
  2. Emoțiile negative – Cu toate că sunt considerate drept un „sabotor interior” ne petrecem cu bună știință o parte din viață cu ele. Frica, tristețea, rușinea, mânia, dezgustul, vinovăția, invidia, gelozia – sunt prietenele  noastre uneori. Imaginați-vă o singură zi din viață voastră fără ele… cum ar fi? Aruncă-le la gunoi fără mila și definitiv!
  3. Comportamentele inutile și consumatoare de timp! Pentru aceasta, identificați-vă comportamentele, analizați-le și evaluați rezultatele. Apoi aplicați principiul ca și în cazul educări copiilor „Premiază comportamentul pozitiv și ignora-l pe cel negativ”. Cu timpul – comportamentul negativ intra in extincție… Prin urmare – insist să vă premiați cu o prăjitura, o carte, un cadou cât de mic atunci când reușiți să realizați ceva ce chiar vă aduce „în casă” un comportament nou si fezabil.
  4. Persoanele toxice! Considerați că viața voastră ar putea fi mai frumoasă fără persoanele critice și manipulatoare, fără persoanele care se victimizează și trăiesc într-o lume mult prea neagră? V-am direcționat doar către câteva categorii, dar de voi depinde ce alegeți astfel încât să vă construiți propria fericire. Prin urmare identificați-le… și imaginați-vă viața fără ele? Apoi folosiți un „aspirator”.

Cam atât!

Mă opresc aici si va propun acum să începeți curățenia la Sărbătoarea Paștelui – în lumea materiala experimentând o stare de prezență – respectiv SUNT CONECTAT/Ă CU CEEA CE FAC, încercând să vă bucurați de ceea ce faceți – dat fiind că o faceți pentru dumneavoastra și cei dragi dumneavoastră și cu o atitudine pozitivă și plină de entuziasm – să recunoaștem – ESTE SARBATOARE!

Recomandarea zilei este cartea Mariei KondoMagia ordinii –  o senzațională metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa, aplicând trei principii de bază: simplifică, organizează și depozitează. Metoda KonMari nu îți va transforma doar spațiul de locuit. După ce ai făcut ordine în casă, vei constata că întreaga ta viata se va schimba.

 

Sărbători Luminate!

 

„Pastila Antistres” – Emisiune Radio România Cultural

Realizator: Roxana Alexandra POPA – Psiholog Clinician si Psihoterapeut

Emisiune coordonată de Mihaela GHIȚĂ

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 🙂

…sau ti-ar plăcea să citești și:

MERG LA PSIHOLOG! TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME COGNITIVE

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!” și vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…