PERFORMANȚA ȘI MATRICEA EISENHOWER

performant

 

… sau vrei să vorbim despre performanța ta la viteză maximă și o despre mintea limpede?

“Cine ne poate defini cu precizie diferența dintre termen lung și scurt? Mai ales ori de câte ori afacerile noastre par a fi în criză și suntem aproape obligați să acordăm prima noastră atenție prezentului urgent, mai degrabă decât viitorului important.” Dwight D. Eisenhower, 1961 

Cum decidem către ce sarcină să ne aplecăm atenția pentru a ne crește performanța? Sau cum prioritizăm? Un studiu recent publicat în Journal of Consumer Research a a examinat modul în care oamenii decid să lucreze atunci când se confruntă cu sarcini urgente, mai puțin urgente și cu grad de importanță variat.

În experimențe separate, cercetătorii au observat pentru a eficientiza performanța, un model curios:

  • atenția noastră este atrasă de sarcinile sensibile la timp sau de sarcinile care sunt mai puțin urgente dar a căror rezolvare ne oferă o recompensă sau…
  • există posibilitatea să alegem să îndeplinim sarcini urgente cu nivele de finalizare scurte, în loc de sarcini importante cu rezultate mai mari, pentru că sarcinile importante sunt mai dificile și distanța până la finalizarea obiectivului este depărtată – la fel și recompensa.

Aici intervine Matricea Eisenhower. Acesta vă ajută să vizualizați toate sarcinile într-o matrice de tip urgent vs important desenând un dreptunghi cu 4 cadrane.

Cadranul 1: Sarcini urgente și importante – DO IT

Sarcinile urgente și importante sunt cele care îți cer să iei măsuri în mod rapid. Aceste sarcini au de obicei, termene limită vizibile și au și consecințe.

Sarcinile din Cuadrantul 1 sunt inevitabile. A petrece prea mult timp în cadranul 1 poate însă conduce la creșterea stresului, la burnout și la sentimentul că zilele tale sunt în afara controlului tău. Petrecând toată ziua în sarcinii arzătoare acestea îți vor fura rapid din energia și pasiunea pentru munca ta și vor scădea vertiginos performanța ta.

Cadranul 2: Sarcini care nu sunt urgente dar sunt Importante – SCHEDULE IT

Sarcinile importante sunt activitățile care te ajută să atingi obiectivele pe termen lung. Acestea nu pot avea un termen limită dar aceste sarcini au un efect mult mai mare asupra eficienței pe termen lung în îndeplinirea obiectivelor tale. Cadrantul 2 este locul unde se întâmplă “munca profundă” .

Cadranul 3: Sarcini urgent dar nu importante  – DELEGATE IT

Activitățile urgente, dar nu importante, sunt cel mai bine descrise ca cele care te țin ocupat. Aceste sarcini nu vă apropie de obiectivele pe termen lung – dimpotrivă. Exemple: verificarea telefonului sau a e-mailului ori de câte ori apare o notificare sau răspunsul la anumite e-mailuri sau mesaje de pe rețelele de socializare.

Este importantă delegarea a cât mai multor sarcini Q3 posibil. Poți comanzi cumpărăturile în loc să mergi la magazin? E ceva în viața ta pe care să-l poți automatiza?

Dacă nu poți delega aceste activități, încearcă să le împiedici să preia ziua în controlul lor – și un exemplu care îmi vine acum în minte este: Dezactivarea notificărilor de pe telefon și computer atunci când lucrezi.

Cadranul 4: Sarcini care nu sunt urgente și nu sunt importante – DELETE IT

Sarcinile care nu sunt urgente și nu importante sunt activități care pierd timpul și care ar trebui tăiate fără milă.

Exemple: social media, sortarea și organizarea e-mailurilor în loc să răspundem la acestea, cumpărături excesive sau navigare online. Cuadrantul 4 este cuadrantul excesului și al satisfacției imediate care în cele din urmă te face să te simți neîmplinit.

Când ai puțin timp, organizează în cadrane activitățile tale punând următoarele întrebări:

  1. A fost /Este urgent pentru mine?

  2. A fost /Este important pentru mine?

Tu ești cel care decide.

E important însă de știut – Problemele urgente sunt cele care necesită măsuri imediate. Acestea sunt problemele vizibile care necesită atenția ta ACUM. Adesea, chestiunile urgente vin cu consecințe clare pentru neîndeplinirea lor și tot de aici apare performanța.

Pe de altă parte, task-urilei importante sunt cele care contribuie la obiectivele pe termen lung și la valorile vieții.. și performanța. Aceste elemente necesită planificare și acțiune atentă. Când te concentrezi pe chestiuni importante, îți gestionezi timpul, energia și atenția. Ceea ce este important este subiectiv și depinde de propriile valori și obiective personale. Nimeni altcineva nu poate defini ceea ce este important pentru tine.

Odată ce sarcinile sunt sortate în cadranele corespunzătoare, examinează unde este timpul tău petrecut în prezent. Apoi descoperă dacă ești mulțumit de echilibrul tău și dacă răspunsul este nu – atunci revin-o în matrice – dar daca răspunsul este DA – SAVUREAZĂ-L CATEVA CLIPE!

O zi frumoasă vă doresc!

Cu bine!

Psihoterapie cabinet Bucuresti
Cabinet psihoterapie Bucuresti – Piața Victoriei

Roxana Alexandra Popa

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos! 

Tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…

Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine –  psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

Pentru a afla ce se întamplă la prima ședință poți asculta aici

**Articol face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și care este difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural 

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 

…sau ți-ar plăcea să citești și:

MERG LA PSIHOLOG! TERAPIA CENTRATĂ PE SCHEME COGNITIVE