MINDSIGHT – UN INSTRUMENT AL REINVENTĂRII

Mindsight – este un concept cu originea în „neurobiologia interpersonală” și este un mod în care ne putem reinventa și vindeca.

Ce este de fapt Mindsight?

Mindsight ne ajută să fim conștienți de procesele noastre mentale fără să fim acaparați de ele. Ne permite să ne decuplăm de la pilotul automat al comportamentelor și răspunsurilor noastre reflexe adânc înrădăcinate. Ne permite “să numim și să îmblânzim” emoțiile pe care le trăim, în loc să fim copleșiți de ele. Poate fi comparat cu o lentilă foarte specială care ne oferă capacitatea de a ne percepe mintea cu claritate mai mare decât înaintea dobândirii acestei capacități.

Dacă ar fi să ne gândim de cele cinci simțuri și mergând dincolo de ele la un altul , al șaselea – acesta ar putea fi descris ca abilitatea ce ne permite percepția stărilor corporale interne  – cum ar fi bătăile rapide ale inimii, sau starea ce semnalizează frica sau senzația fluturilor din stomac.

Pe lângă aceste șase simțuri – Mindsight – ar putea fi nominalizat ca al șaptelea simț. Este modul în care avem introspecție și empatie pentru alții mai profund decât mindfulness. Acest lucru pentru că el ne conduce dincolo de prezent, astfel încât să putem explora atât propria istorie cât și propriul prezent.

Mindsight este, de exemplu, diferența dintre a spune “Sunt trist” și “Mă simt trist.”

Par la fel aceste două afirmații, dar ele sunt profund diferite.

“Sunt trist” este un fel de auto-definiție pe când “Mă simt trist” sugerează capacitatea de a recunoaște un sentiment, fără a fi copleșit de acesta.

Din acest exemplu – înțeleg și văd ceea ce este în interiorul meu, accept starea și în același timp acceptarea facilitează conștientizarea stării de fapt. Etapa ce poate urma, ca intervenție – este să las acest sentiment să plece, și în cele din urmă, să-l transform într-unul funcțional

Care este povestea mindsight?

Mindsight este de fapt o abilitate care poate schimba creierul și acest lucru este prezentat cu multe istorii reale  de către Dr. Daniel Siegel – în carte sa ”Mindsight. – noua știință a transformării personale” .

Dr. Siegel a studiat la Harvard, iar in prezent este profesor de psihiatrie clinica la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles). A fondat Institutul Mindsight, fiind fondatorul unui domeniu de studiu pe care îl numește “neurobiologie interpersonală”. Acest domeniu examinează modul în care relațiile sociale afectează dezvoltarea neurologică.

Dr. Siegel arată, cum urmând pașii potriviți,  aproape toată lumea poate învăța să-și concentreze atenția asupra lumii interne a minții sale.  Modul în care se realizează acest lucru poate facilita schimbarea „circuitelor neuronale” și chiar „arhitectura” creierului. Dr Siegel prezintă creierul ca un organ social”. Prin intermediul mindsight putem înțelege în ce fel interacțiunile zilnice ne afecteaza din punct de vedere neurologic, modelându-ne circuitele neuronale.

Care este rolul mindsight?

„Mindsight‑ul” joaca un rol integrator în triunghiul ce conectează relațiile, mintea și creierul. În contextele zilnice informația traversează și integrează toate aceste elemente, conducând la construirea propriei experiențe și facilitând apariția tiparelor care le modelează relațiile și mintea și creierul.

Vorbind despre Mindsight într-unul dintre interviurile sale Dr. Siegel menționa că acesta este un mod orientat spre acțiune . Este un mod de a descrie puterea minții de a schimba de fapt structura și funcția creierului.

El spunea :

„… nu ești prizonierul moștenirii sinaptice pentru că ai avut aceste experiențe care te-au modelat. Cu Mindsight poți modifica , cursul vieții tale pentru că ajungi să fii de fapt conștient de puterea prin care atenția asupra minții tale ajută la integrarea unor zonele care nu au fost integrate înainte.

Și când modificăm lumea internă o putem modifica de la moduri haotice de a fi și de la moduri rigide de a fi la o funcție armonioasă. ….în acest fel, ne îndreptăm mintea spre sănătate, acțiune facilitată de Mindsight  – care devine un mod de a lua cu adevărat mintea” și „de a o trezi  – de a îi spune că tu nu ești doar un participant pasiv în propria ta viață, ci un căpitan activ al navei tale – acesta fiind și modul în care devii autorul propriei poveștii de viață”.

La final…

Prin urmare vă invit la lectură, la introspecție – și la descoperirea celui de-al șaptelea simț – numit  Mindsight.

O zi frumoasă vă doresc!

Roxana Alexandra Popa

Psiholog clinician si Psihoterapeut

Înregistrarea face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural 

*Informațiile din acest articol sunt strict educative. Această înregistrare nu are scopul de a preveni, diagnostica, trata sau vindeca nici o afecțiune.

 

https://www.psychalive.org/what-is-mindsight-an-interview-with-dr-dan-siegel/