Introducerea mindsight
Mindsight – este un concept cu originea în „neurobiologia interpersonală” și este un mod în care ne putem reinventa și vindeca.
Mindsight este de fapt o abilitate care poate schimba creierul, iar acest lucru este prezentat cu multe istorii reale de către Dr. Daniel Siegel în cartea sa „Mindsight – noua știință a transformării personale”. În esență, mindsight-ul se referă la capacitatea de a percepe propria minte și pe cea a altora, facilitând o înțelegere profundă a gândurilor, sentimentelor și comportamentelor noastre. Această abilitate nu este doar un concept teoretic, ci un instrument practic care poate transforma viața indivizilor prin îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale.
Mindsight ne ajută să fim conștienți de procesele noastre mentale fără să fim acaparați de ele. Ne permite să ne decuplăm de la pilotul automat al comportamentelor și răspunsurilor noastre reflexe adânc înrădăcinate. Ne permite “să numim și să îmblânzim” emoțiile pe care le trăim, în loc să fim copleșiți de ele. Poate fi comparat cu o lentilă foarte specială care ne oferă capacitatea de a ne percepe mintea cu claritate mai mare decât înaintea dobândirii acestei capacități.
Dacă ar fi să ne gândim de cele cinci simțuri și mergând dincolo de ele la un altul , al șaselea – acesta ar putea fi descris ca abilitatea ce ne permite percepția stărilor corporale interne – cum ar fi bătăile rapide ale inimii, sau starea ce semnalizează frica sau senzația fluturilor din stomac.
Pe lângă aceste șase simțuri – Mindsight – ar putea fi nominalizat ca al șaptelea simț. Este modul în care avem introspecție și empatie pentru alții mai profund decât mindfulness. Acest lucru pentru că el ne conduce dincolo de prezent, astfel încât să putem explora atât propria istorie cât și propriul prezent.
Mindsight este, de exemplu, diferența dintre a spune “Sunt trist” și “Mă simt trist.”
Par la fel aceste două afirmații, dar ele sunt profund diferite.
“Sunt trist” este un fel de auto-definiție pe când “Mă simt trist” sugerează capacitatea de a recunoaște un sentiment, fără a fi copleșit de acesta.
Din acest exemplu – înțeleg și văd ceea ce este în interiorul meu, accept starea și în același timp acceptarea facilitează conștientizarea stării de fapt. Etapa ce poate urma, ca intervenție – este să las acest sentiment să plece, și în cele din urmă, să-l transform într-unul funcțional
Prin urmare vă invit la lectură, la introspecție – și la descoperirea celui de-al șaptelea simț – numit Mindsight.
O zi frumoasă vă doresc!
Psiholog clinician si Psihoterapeut
Înregistrarea face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural
*Informațiile din acest articol sunt strict educative. Această înregistrare nu are scopul de a preveni, diagnostica, trata sau vindeca nici o afecțiune.
https://www.psychalive.org/what-is-mindsight-an-interview-with-dr-dan-siegel/