STRESUL ȘI ANXIETATEA NU SUNT ÎNTOTDEAUNA RELE

„Călătoream” printre articolele despre stres și anxietate ale Asociației Americane de Psihologie în căutarea de noutăți. Un articol optimist mi-a atras atenția. Începutul mai ales….

„Așteptarea de a te simții mereu fericit și relaxat, este o rețetă pentru dezamăgire” spune de obicei un expert în domeniul psihologiei”.

Oamenii consideră, în general, stresul și anxietatea ca fiind concepte negative dar doar în situațiile în care stresul și anxietatea pot atinge niveluri nesănătoase. Psihologii știu de multă vreme că ambele sunt inevitabile și că de multe ori joacă un rol util, nu dăunător în viața noastră de zi cu zi.

„Mulți americani se simt acum stresați de faptul că sunt stresați și anxioși. Din păcate, până când ajung la un psihoterapeut pentru a solicita ajutorul de specialitate, stresul și anxietatea ating deja la niveluri nesănătoase ”.

Acestea afirmații aparțin autoarei articolului – Lisa Damour în articolul aflat pe pagina Asociației Americane de Psihologie (aici) .

Când apare stresul și anxietatea?

Să vorbim despre Suprasolicitare

Stresul apare de obicei atunci când oamenii funcționează la maximum abilităților lor – când își forțează singuri limitele sau când sunt obligați de circumstanțe să funcționeze dincolo de limitele lor familiare, potrivit Damour.

De asemenea, este important să înțelegem că stresul poate rezulta atât din evenimente rele, cât și din cele bune. De exemplu, a fi concediat este stresant, dar la fel este să aducem un copil acasă pentru prima dată.

„Este important ca psihologii să împărtășească cunoștințele noastre despre stres cu audiențe largi. Stresul este un lucru dat în viața de zi cu zi iar lucrul la limita superioară a abilităților noastre dezvoltă adesea acele capacități. Nivelurile moderate de stres pot avea o funcție de asimilare, ceea ce duce la o rezistență mai mare decât media atunci când ne confruntăm cu noi dificultăți ” afirmă Lisa Damour .

Anxietatea are și ea un rol…

„După cum știu toți psihologii, stresul și anxietatea sunt sisteme de alarmă interne, probabil transmis în evoluția umană, care ne avertizează asupra amenințărilor atât externe (un șofer care circulă pe o bandă din apropiere ) cât și intern (cum ar fi când am amânat prea mult timp și a venit timpul să începem să ne ocupăm de proiectele noastre) ”.

Privind anxietatea ca uneori utilă și protectoare ne permitem să o folosim mai bine. De exemplu, Damour a spus că le spune adesea adolescenților cu care lucrează în practica ei „să acorde atenție dacă încep să se simtă neliniștiți la o petrecere, deoarece nervii lor îi pot avertiza asupra unei probleme.”

În mod similar, dacă un client împărtășește faptul că este îngrijorat de un test pentru care se pregătește să învețe, „îl asigură că are reacția potrivită/normală. El se va simți mai bine imediat va demara procesul de învățare, “.

Să vorbim despre „daune”

Lisa Damour susține că nu înseamnă că stresul și anxietatea nu pot fi dăunătoare. Stresul poate deveni nesănătos dacă este cronic (nepermițând o posibilitate de recuperare) sau dacă este traumatic (catastrofal).

Cu alte cuvinte, stresul provoacă daune atunci când depășește orice nivel pe care o persoană îl poate suporta în mod rezonabil sau îl poate folosi pentru a-și construi „puterea” psihologică, afirmă ea.

„La fel, anxietatea devine nesănătoasă atunci când alarma declanșată nu are sens. Uneori, oamenii se simt de obicei neliniștiți, fără niciun motiv. În alte momente, „alarma” este total neproporțională cu amenințarea, cum ar fi atunci când un student are un atac de panică asupra unui test minor. ”

Stresul netratat și anxietatea pot provoca stare de disconfort persistent, dar pot contribui și la o serie de simptome psihologice și medicale suplimentare. Putem sublinia aici apariția depresiei sau a unui risc crescut în zona de bolilor cardiovasculare.

În loc de concluzie

„Oricine se simte copleșit de stres ar trebui, dacă este posibil, să ia măsuri pentru a-i reduce stresul și / sau a îl solicita ajutor de la un profesionist instruit pentru a învăța strategiile de gestionare a stresului”.

Pentru gestionarea anxietății, unii oameni găsesc alinare prin cărți care îi ajută să își evalueze și să conteste propriile gânduri iraționale. Dacă această abordare nu are succes, trebuie consultat un profesionist pregătit, a spus Damour. „În ultimii ani, tehnicile de mindfulness au apărut, de asemenea, ca o abordare eficientă de abordare a stresului și a anxietății.”

Lisa Damour cere psihologilor să joace un rol activ în furnizarea de informații corecte și raționale în ceea ce numim „industria fericirii”. Solicită companiilor de wellness, care vând ideea că oamenii ar trebui să se simtă calmi și relaxați, onestitate și corectitudine în informare.

„Psihologii sunt buni să adopte o abordare „cu măsură” pentru a gândi despre experiența umană. Vrem să susținem bunăstarea, dar nu lăsăm să se creadă că este o necesitate să fie fericiți aproape tot timpul. Aceasta este o idee periculoasă, deoarece este inutilă și de neconceput “, a spus ea.

„Dacă aveți impresia că ar trebui să fiți mereu bucuroși, experiența dvs. de zi cu zi se poate dovedi în cele din urmă destul de mizerabilă” – încheie autoarea articolul său.

Articolul integral îl găsiți aici

Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut

Pentru a mă contacta – accesează aici

 

Poate dorești să citești și MINDFULNESS – tehnica conștientizării