Întâlnirea cu boala psihică -„Lebăda neagră”

 

Vă invit la film! Un film (psihologic) pe săptămână

Drama „Lebăda Neagră”, pentru care lansez această invitație, este construită în jurul psihozei protagonistei, Nina Sayers. Aceasta este înfățișată frumos și tulburător de Natalie Portman care portretizează dur întâlnirea cu boala psihică .

Nina Sayers (Natalie Portman) este o dansatoare într-o companie de balet din New York. Este o persoană cu probleme severe ce au legătură cu mama sa. Mama se dovedește a fi excesiv de protectoare și cu o dorință puternică de control. Din cauza mamei sale, Nina a crescut pentru a fi o fată foarte delicată, dulce. Ea devine astfel, o dansatoare dedicată care caută să obțină perfecțiunea. Pe scurt, este exact ca lebăda albă.

Nina luptă pentru a câștiga rolul principal în Lacul Lebedelor al lui Ceaikovski. Acest personaj care necesită exprimarea atât a laturii bune a lebedei albe, cât și a răului prin lebăda cea neagră. După câștigarea rolului, stresul se instalează în viața Ninei. Acesta v-a deschide ușa către boala psihică.

Pe măsură ce stresul și anxietatea cresc, Nina începe să aibă „pauze” psihotice. Suferă de halucinații vizuale legate de vătămările corporale și percepe metamorfoza propriei persoane și a altor persoane din jurul său. Linia dintre realitate și halucinație începe să se estompeze pe măsură ce filmul progresează, culminând cu un final șocant legat de conexiunea ei cu personajul Lebăda Neagră.

Psihoanaliza

În timp ce este prezintă excelent portretizarea terorii legate de psihoză, există o serie de „inserții” pur artistice. Pur și simplu, există prea multe probleme psihice cu Nina. Ea prezintă elemente ale unei tulburări de anxietate cu comportamente obsesive compulsive. De asemenea, manifestă un comportament auto-vătămător și unele semne ale unei tulburări alimentare. Se „înăbușește” prin abuz de substanțe. Are „pauze” psihotice, dacă nu chiar psihoză. O interesantă referire ar putea fi făcută și la o tulburare de personalitate, dar ar fi prea mult.

Este foarte puțin probabil ca toate aceste elemente să poată coexista într-o singură persoană. Este prea mult, în special în cineva care joacă rol de balerină la un nivel atât de înalt.

Și filmul continuă pe firul lui.

Moare Nina din întâlnirea cu boala psihică?
Ei bine, contează? Nina, fata delicată și dulce, „pleacă” în timp ce dansează intrând într-un proces de metamorfoză ce nu se limitează doar la culoare. Chiar dacă va supraviețui acestui proces, va fi o persoană complet diferită.

În ciuda acestor critici de „specialitate”, filmul face însă o treabă fantastică în portretizarea luptei cu bolile psihice severe, o luptă grea dar cu rezultate de cele mai multe ori..

Vizionare plăcută!

Roxana Alexandra Popa

Roxana Alexandra Popa

Psiholog clinician & Psihoterapeut

https://authenticmind.ro/

*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

 

Sursa aici

Pentru a mă contacta – accesează aici

…sau poate dorești să citești și:

ANXIETATEA SOCIALĂ / FOBIA SOCIALĂ

sau

HIPNOZA – INSTRUMENT DE PERFORMANȚĂ ȘI VINDECARE