„MARSHMALLOW TEST”- BEZEAUA ȘI AUTOCONTROLUL

beleaua

 

Testul Marshmallow sau altfel spus testul cu bezeaua, a fost creat de psihologul Walter Mischel. Acesta este unul dintre cele mai faimoase experimente psihologice efectuate vreodată. Testul permitea copiilor mici să decidă între o recompensă imediată sau o recompensă mai mare dacă întârzie satisfacția degustării primei bezele.

Versiunea originală a testului cu bezeaua a constat într-un scenariu în care un copil era adus într-o cameră și i se prezentat o recompensă, care era de obicei o bezea. Cercetătorul spunea copilului că o să rămână puțin singur și dacă ar putea aștepta , să nu mănânce bezeaua, până când el se întoarce, copilul ar fi primit două bezele. Dacă nu putea aștepta, copilul nu ar fi primit recompensa. Cercetătorul părăsea camera de obicei 15 minute – 20 de minute.

Psihologii care au monitorizat pe unii dintre participanții inițiali la testul cu bezeaua (Marshmallow Test) au descoperit ceva surprinzător după câțiva ani. Copiii care au fost în măsură să întârzie gratificare/recompensa în timpul testului Marshmallow au fost evaluați cu o capacitate cognitivă și de a face față stresului și frustrării – semnificativ mai mare în adolescență și au evoluat ca fiind rezilienți , încrezători și ca oameni de succes.

Apoi, prin studii ulterioare cercetătorii au descoperit că cei în situații de viață mai puțin sigure au așteptat doar aproximativ trei minute, până să mănânce bezeaua. Cei care trăiau în situație de siguranță au reușit să aștepte o medie de 12-15 minute. Constatările sugerează că această capacitatea a copiilor de a întârzia gratificare nu este doar rezultatul auto-controlului ci este și un răspuns rațional la ceea ce știu ei despre stabilitatea mediului lor.

Constatările testului

Cercetătorilor sugerează că ne angajăm două sisteme cognitive atunci când se confruntă cu o situație care necesită auto-control:

  1. Sistem fierbinte – impulsiv, emoțional.
  2. Sistem rece – sistemul rațional, neutru emoțional.

Pe baza acestor mecanisme, putem spune că auto-controlul nostru este dimensionat în funcție de capacitatea noastră de a inhiba apariția comportamentelor fierbinți – impulsive.

Așadar, pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a exercita auto-control, vă puteți concentra pe utilizarea strategiilor reci – raționale, cum ar fi distragerea atenției de la recompense tentante, în scopul de a inhiba comportamentele fierbinți, cum ar fi cel de a fi obsedat de dificultatea de a rezista la o anumită ispită.

Privind însă în jurul nostru, la viteza cu care noi sau copii noștri ne dorim recompense și rezultate imediate. Acestea sosesc în viața noastră uneori cu stres și mulți nervi. Apare credința conform căreia, capacitatea de a întârzia gratificare se deteriorează din ce în ce mai mult.

Concluzia

Exisă o speranță și anume dezvoltarea și antrenarea continua a autocontrolului. „Să încercăm să ducem bezeaua cât mai în viitor”, lucrând la proiecte mari – lucru care va aduce cu siguranță foarte multe beneficii. Acest fapt este promovat de oamenii de știință iar oamenii de succes au demonstrat acest lucru pentru noi.

Prin urmare – o viață de succes presupune foarte multă muncă în prezent cu rezultate semnificative într-un viitor. Acestea, e important să le „așteptăm”, să vină să se transforme la rândul lor în prezent exact ca în testul bezelei mult așteptate.

 

AUTHENTICMIND®Te aștept la o discuție pe subiectul de mai sus. Este despre tine și despre modul în care ai putea să te descoperi. Programarea întâlnirii o poți face aici – chiar tu!

Vizitează site-ul și vei descoperii detalii referitoare la tarife & pachetele promoționale și la serviciile oferite în cadrul cabinetului

O zi frumoasă îți doresc! Cu bine!

Roxana Alexandra Popa

Psiholog clinician & Psihoterapeut

https://authenticmind.ro/

*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat pentru o tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

 

Înregistrarea face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și este difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural 

 

 

P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 

…sau ți-ar plăcea să citești și:

PERFORMANȚA ȘI MATRICEA EISENHOWER

De asemenea îți transmit o invitație: Achizitionează Pachete de servicii la un preț avantajos! Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…