VIAȚA DUPĂ CONCEDIUL MATERNAL

Concediul maternal

Concediul maternal s-a terminat! Apare teama tinerei mame de a nu avea timp pentru familie când  se întoarce la job.

Dragele mele mămici, știm cu toții cât de frumoasă, dar și cât de provocatoare poate fi experiența maternității. Una dintre cele mai mari temeri ale tinerelor mame este că, odată ce se întorc la job după concediul maternal, nu vor mai avea timp suficient pentru familie. Această grijă poate fi copleșitoare și poate duce la epuizare și burnout. Însă, cu puțină planificare eficientă și o abordare realistă, putem depăși aceste obstacole. Haideți să explorăm împreună câteva strategii care vă pot ajuta să navigați prin această perioadă de tranziție.

Nevoia de planificare eficientă și realistă a sarcinilor

1. Stabilește priorități clare!

Primul pas pentru a gestiona timpul eficient după concediul maternal este să stabilești ce este cu adevărat important pentru tine. Este esențial să îți faci o listă de priorități și să te concentrezi doar pe sarcinile care contează cu adevărat. Acest lucru te va ajuta să elimini activitățile neesențiale și să îți dedici energia și timpul celor mai importante aspecte ale vieții tale.

2. Organizează-te zilnic!

Planificarea zilnică poate face minuni în gestionarea timpului după concediul maternal. Începe fiecare zi cu o listă de sarcini clare și prioritizează-le în funcție de importanță și urgență. Poți folosi o agendă sau aplicații mobile pentru a-ți organiza timpul eficient. Iată câteva propuneri pentru tine pe care le-am primit și eu de la mămici care au fost în terapie în procesul de autocunoaștere și optimizare personală:

Planificare timp și sarcini
1 Todoist link Aplicație de gestionare a sarcinilor care permite organizarea task-urilor zilnice, săptămânale și anuale. Oferă funcții de prioritizare, etichetare și integrare cu alte aplicații.
2 Trello link Platformă de gestionare a proiectelor bazată pe carduri și liste. Permite colaborarea în echipă și organizarea vizuală a sarcinilor. Ideală pentru mamele care trebuie să echilibreze sarcinile de acasă și de la serviciu.
3 Google Calendar link Calendar digital care permite programarea evenimentelor și sarcinilor. Oferă notificări, integrare cu alte aplicații Google și partajare de calendare.
Gestionare cheltuieli
1 Mint link Aplicație de gestionare a finanțelor personale care permite urmărirea cheltuielilor, realizarea de bugete și monitorizarea conturilor bancare. Oferă alerte pentru facturi și analize detaliate ale cheltuielilor.
2 YNAB (You Need A Budget) link Aplicație de bugetare care ajută utilizatorii să își gestioneze banii eficient prin alocarea fiecărui dolar unui scop specific. Oferă instrumente de planificare și rapoarte detaliate.
3 PocketGuard link Aplicație de gestionare a cheltuielilor care ajută utilizatorii să vadă rapid câți bani au disponibili. Oferă funcții de urmărire a cheltuielilor, planificare a bugetului și economisire.

3. Învață să spui „nu”!

Pentru a evita epuizarea, este important să înveți să spui „nu” atunci când este necesar, mai ales după concediul maternal. Nu te simți obligată să accepți toate cererile care vin către tine, fie că sunt de la muncă sau de la prieteni. Respectă-ți limitele și acordă-ți timp pentru tine și pentru familie. Iată câteva alte câteva propuneri (sumare este adevărat extrase dintr-o varietate mare de alte resurse) pentru tine pe care le-am primit și eu de la mămici care au fost în terapie în procesul de autocunoaștere și optimizare personală:

Nr. Resursa și Link Prezentare
1 Carte: “Boundaries: When to Say Yes, How to Say No to Take Control of Your Life” de Dr. Henry Cloud și Dr. John Townsend Această carte oferă un ghid practic pentru a stabili limite sănătoase în toate aspectele vieții, inclusiv la locul de muncă și acasă.
2 Video: “How to Set Boundaries & Say No” de Mel Robbins (YouTube) Mel Robbins explică importanța stabilirii limitelor și oferă sfaturi practice despre cum să spui nu fără vinovăție.
3 Carte: “The Power of a Positive No: How to Say No and Still Get to Yes” de William Ury Cartea oferă strategii pentru a spune nu într-un mod ferm, dar respectuos, păstrând relațiile intacte și asigurându-vă că nevoile dvs. sunt îndeplinite.
4 Video: “How to Organize Your Life as a New Mom” de Jordan Page (YouTube) Jordan Page împărtășește sfaturi despre gestionarea timpului și organizarea sarcinilor, special concepute pentru mamele ocupate.
5 Carte: “Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones” de James Clear Cartea oferă strategii despre cum să formezi obiceiuri mici care au un impact mare asupra organizării timpului și sarcinilor zilnice.

4. Delegarea sarcinilor

Nu trebuie să faci totul singură. Învață să delegi sarcini partenerului, familiei sau chiar colegilor de la muncă. Acest lucru nu doar că îți va reduce povara, dar va și îmbunătăți relațiile cu cei din jur, care vor aprecia încrederea pe care le-o acorzi. După concediul maternal, delegarea devine și mai importantă pentru a-ți putea menține echilibrul.

5. Creează rutine!

Rutinele pot aduce ordine și stabilitate în viața ta, mai ales după concediul maternal. Stabilirea unor rutine zilnice pentru activități precum micul dejun, timpul de joacă și culcare poate face viața de zi cu zi mai previzibilă și mai puțin stresantă.

6. Planifică timp de calitate cu familia

Chiar dacă ești ocupată după revenirea din concediul maternal, este esențial să planifici timp de calitate cu familia ta. Aceste momente pot fi scurte, dar semnificative – poate o plimbare în parc, o cină în familie sau câteva minute de joacă cu copiii. Aceste clipe vor întări legăturile familiale și te vor ajuta să te relaxezi.

7. Ia pauze regulate!

Epuizarea vine adesea din faptul că nu ne acordăm pauze regulate. Este important să iei pauze scurte în timpul zilei pentru a te reîmprospăta și a-ți reîncărca bateriile. Chiar și câteva minute de respirație profundă sau de plimbare pot face o diferență uriașă, mai ales după concediul maternal.

8. Menține un echilibru între viața profesională și cea personală

Învățarea de a trasa o linie clară între muncă și viața personală este crucială, mai ales după concediul maternal. Asigură-te că, atunci când ești acasă, te dedici complet familiei și îți lași grijile de la muncă deoparte. Acest echilibru te va ajuta să te simți mai conectată și mai prezentă.

9. Comunică deschis cu partenerul

O comunicare deschisă și sinceră cu partenerul tău poate preveni multe conflicte și neînțelegeri. Discutați despre nevoile și așteptările voastre și găsiți soluții împreună pentru a gestiona mai bine timpul și responsabilitățile, mai ales după concediul maternal. Iată resursele propuse (sumare):

Nr. Resursa și Link Prezentare
1 Carte: “The Seven Principles for Making Marriage Work” de John Gottman Oferă principii fundamentale și tehnici practice pentru îmbunătățirea comunicării și consolidarea relației de cuplu.
2 Video: “How to Improve Communication in Relationships” de Matthew Hussey (YouTube) Matthew Hussey explică tehnici de comunicare eficiente pentru a întări relațiile și a rezolva conflictele.
3 Carte: “Nonviolent Communication: A Language of Life” de Marshall B. Rosenberg Ghid complet pentru comunicare empatică și nonviolentă, ideal pentru îmbunătățirea relațiilor de cuplu.
4 Video: “Effective Communication Skills” de TED-Ed (YouTube) Video educativ care explică principiile comunicării eficiente și cum să le aplici în relația de cuplu.
5 Carte: “The 5 Love Languages: The Secret to Love that Lasts” de Gary Chapman Descoperă limbajele iubirii și învață cum să comunici mai eficient cu partenerul tău în funcție de nevoile lui emoționale.
6 Video: “How to Communicate with Your Partner” de Esther Perel (YouTube) Esther Perel discută despre importanța comunicării în cuplu și oferă sfaturi pentru a menține o conexiune profundă.
7 Carte: “Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes Are High” de Kerry Patterson, Joseph Grenny, Ron McMillan și Al Switzler Oferă instrumente și strategii pentru a aborda conversațiile dificile cu succes, esențial pentru relațiile de cuplu.
8 Video: “Communication in Relationships” de School of Life (YouTube) Acest video explică elementele cheie ale comunicării eficiente și cum să le aplici în viața de zi cu zi cu partenerul tău.
9 Carte: “Hold Me Tight: Seven Conversations for a Lifetime of Love” de Dr. Sue Johnson Oferă un cadru pentru conversații profunde care ajută la consolidarea legăturii emoționale și îmbunătățirea comunicării în cuplu.
10 Video: “The Art of Communicating” de Thich Nhat Hanh (YouTube) Un video inspirat de înțelepciunea lui Thich Nhat Hanh, care oferă sfaturi despre cum să comunici cu empatie și înțelegere.

10. Ai grijă de tine!

Nu uita că pentru a fi o mamă și o soție bună, trebuie să ai grijă și de tine. Fă-ți timp pentru activități care te fac fericită și te relaxează, fie că este vorba de citit, sport sau o baie caldă. Autoîngrijirea nu este un lux, ci o necesitate, mai ales după concediul maternal.

10 Tips & Tricks pentru gestionarea eficientă a timpului

 1. Fă-ți un calendar familial – Un calendar comun, vizibil pentru toți membrii familiei, poate ajuta la organizarea activităților și responsabilităților fiecăruia.
 2. Planifică mese săptămânale – Pregătirea unui meniu săptămânal și gătitul în avans pot economisi timp prețios în timpul săptămânii.
 3. Utilizează tehnologia – Folosește aplicații de organizare și gestionare a timpului, cum ar fi Trello, Todoist sau Google Calendar.
 4. Setează alarme – Alarmele te pot ajuta să îți amintești de momentele importante, cum ar fi pauzele sau activitățile familiale.
 5. Creează o zonă de lucru eficientă – Un spațiu de lucru bine organizat te va ajuta să fii mai productivă și să îți gestionezi mai bine timpul.
 6. Stabilește limite de timp – Fiecare sarcină ar trebui să aibă un timp limitat pentru a evita pierderea de timp și pentru a menține focusul.
 7. Fă exerciții fizice – Exercițiile fizice regulate te pot ajuta să îți menții energia și să îți gestionezi stresul.
 8. Meditează – Meditația poate aduce claritate mentală și te poate ajuta să te relaxezi.
 9. Planifică activități de relaxare – Include activități de relaxare în programul zilnic pentru a preveni epuizarea.
 10. Caută sprijin – Nu ezita să ceri ajutorul familiei și prietenilor atunci când ai nevoie.

La final 10 Argumente pentru a consulta un psiholog

 1. Gestionarea stresului – Un psiholog te poate ajuta să dezvolți strategii eficiente pentru a gestiona stresul și anxietatea.
 2. Îmbunătățirea relațiilor – Terapiile de cuplu sau familiale pot îmbunătăți comunicarea și relațiile din cadrul familiei.
 3. Sprijin emoțional – Un psiholog oferă un spațiu sigur pentru a discuta despre emoțiile și preocupările tale.
 4. Identificarea cauzelor problemelor – Terapia te poate ajuta să identifici și să înțelegi cauzele profunde ale dificultăților tale.
 5. Tehnici de relaxare – Vei învăța tehnici de relaxare și mindfulness care pot reduce stresul și anxietatea.
 6. Dezvoltarea rezilienței – Terapia te poate ajuta să dezvolți reziliența și capacitatea de a face față provocărilor.
 7. Îmbunătățirea stimei de sine – Multe mame se confruntă cu probleme de stimă de sine; terapia poate ajuta la construirea unei imagini de sine pozitive.
 8. Suport în tranziții – Reîntoarcerea la muncă după concediul maternal este o tranziție majoră și psihologul poate oferi suport în această perioadă.
 9. Prevenirea burnout-ului – Terapia poate ajuta la identificarea și prevenirea semnelor timpurii de burnout.
 10. Îmbunătățirea calității vieții – În general, terapia contribuie la o mai bună calitate a vieții, echilibru și fericire.

Dragele mele, reîntoarcerea la job după concediul maternal este un moment de tranziție care poate fi gestionat cu succes. Prin planificare eficientă și realistă, comunicare deschisă și sprijinul unui psiholog, puteți găsi echilibrul între viața profesională și cea personală. Nu ezitați să căutați ajutorul de care aveți nevoie pentru a vă asigura că această tranziție este cât mai lină și pozitivă pentru voi și pentru familiile voastre. Vă aștept cu drag în cabinetul meu pentru a găsi împreună cele mai bune soluții pentru voi.

Mă opresc acum aici! O zi frumoasă!

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!

Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici

Pentru a afla ce se întâmplă la prima ședință citește aici au ascultă aici !

Psihoterapie cabinet Bucuresti sector 1
Cabinet psihoterapie Bucuresti – Piața Victoriei sector 1

 

 

 

 

 

 

 

Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine –  psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei. *Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.