Poate nu știai, dar hamsterii învață să alerge în rotiță, ei nu știu de la început …
Există diferite metode de a-l convinge pe săracul hamster să intre în rotiță și să alerge. Nu știu care e scopul acestei alergări – nu am avut hamsteri – dar cotrobăind pe internet am dat de acest topic și mi s-a părut un subiect interesant atât timp cât mi-a creat senzație stranie…
Există momente în viața fiecăruia în care trăim senzația de ”hamster în rotită”. Suntem urcați/ Ne urcăm în rotiță (în funcție de creditele pe care le avem de plătit), suntem învățați prin diverse metode să alergăm…. și începem o goană nebună în timpul căreia uităm adevăratul scop al cursei (plata creditului) și alergăm, alergăm…
Povestea Hamsterului din Rotita
Dacă ar opri cineva rotița și ne-ar întreba ce facem acolo, nu am putea răspunde dat fiind buimăceala alegatului… și am privi cu ochii amețiți… Important însă este ca întrebarea să nu vină prea târziu…
Dar – STOP!
Ne-am întâlnit – ți-am oprit rotița și te întreb:
„Ce faci aici?”
„Care este motivul pentru care alergi?”
„Ai un răspuns?”
Probabil ai uitat de mult de tine. Ai uitat să te privești și să îți evaluezi propriile nevoi reale și ai uitat de lucrurile care îți fac plăcere și te fac fericit… Vin însă momente care te opresc din alergare, fie că este o nereușită, fie că este o stare de burnout, fie o stare de boală… fie…fie…. Aceste momentele te dau jos din rotiță, îți confirma/îți reamintesc faptul ca ești muritor și te obligă la SCHIMBARE.
Schimbarea presupune identificarea, antrenarea și acceptarea unor noi comportamente care valorizează momentul prezent și care conduc la proiecții în viitor. Clarificarea acestor noi comportamente poate fi făcută atât singur cât și prin suport specializat, în cabinetul unui psiholog sau al unui coach. Totul însă depinde de momentul acceptării unei stării de fapt – acceptarea unei saturații a stării prezente, de decizia de a declanșa noul/diferit proces.
Etapele unei SCHIMBĂRI ar putea fi structurate după cum urmează:
- Autocunoașterea – nu poți să schimbi ceea ce nu cunoști – prin urmare este necesar un proces de introspecție (personal SWOT), de identificare a propriilor valori și a comportamentelor care te fac fericit.
- Harta personală – Având datele de intrare de mai sus se poate construi harta personală – realistă/autentică.
- Busola – identificarea variantelor de trasee/posibile obiective.
- Antrenamentul – perioada de pregătire/ experimentare și acceptare a noilor comportamente.
- Testarea – perioada de verificare a implementării noilor comportamente.
- Validarea implementării noului comportament – Identifica câteva elemente care te vor ajuta să răspunzi la întrebarea: ”Cum ști ca ai ajuns acolo unde ti-ai propus?” si identificarea noilor oportunități.
Etapele sunt inspirate de un „Ciclu PEVA/PDCA” sau “ciclul Deming” ce reprezintă ciclul managerial universal valabil, aplicabil în orice domeniu, ori de câte ori se se pune problema să se realizeze „ceva”.
Cele 4 etape ale „ciclului PEVA/PDCA” sunt următoarele:
- P (Plan) – Planifică : stabilește obiectivele şi procesele necesare obținerii rezultatelor în concordanță cu cerințele (stabilește CE şi/ sau CUM trebuie făcut)
- D (Do) – Efectuează : implementează procesele
- C (Check) – Verifică : monitorizează şi măsoară – semn, între ceea ce trebuia să se obțină și ceea ce s-a obținut
- A (Act) – Acționează : întreprinde acțiuni pentru îmbunătățirea continuă a performanțelor proceselor.
Această „demers” se construiește și se adaptează pe fiecare persoană în parte (chiar și de tine) și se parcurge în mod repetat până la obținerea rezultatelor dorite prin hotărâre si determinare. De remarcat că, în conformitate cu ciclu individual proiectat, progresul real se obține nu numai prin planificarea lui și evaluarea permanentă a rezultatelor obținute ci mai ales, prin corectarea eventualelor „pierderi de busola” constatate.
Cam atât! Restul este DOAR foarte multe muncă…
Dar mai am o întrebare: „Ești hotărât să te dai jos din rotiță?”
Roxana Alexandra POPA
Psiholog clinician – Psihoterapeut– Coach – Formator