Într-o încercare de a explica „De ce fac oamenii ceea ce fac?” sau „Care este factorul determinant ce stă la baza propriilor alegeri?”, am ales să mă plimb puțin în „Lumea Reală” și în ”Lumea de Dincolo de Lumea Reală”.
Cele două lumi, antagonice de altfel, se completează și se susțin, se contrazic și se războiesc continuu în mințile și inimile noastre, contribuind astfel la construirea „Universului Personal”.
„Lumea Reală” – cea cu credite pe 30 de ani angajate pentru cumpărarea unui apartament minuscul, cea cu semafoare și trafic exasperant, sau cea din care răzbate frecvent strigătul unui șef veșnic nemulțumit de prestația noastră, cea în care frică pierderii confortului sau a statutului câștigat ne înțeapă inima și stomacul – este lumea în care pășim cu talpa, unde străfulgerăm cu ochii spațiul din jur și cea în care simțim vântul rece ce ne biciuie obrajii în seară de iarnă – târziu – când disperarea țipă după un taxi care să ne arunce în căldura casei (scump plătite) și a familiei de care ni se face în general dor după orele de program.
„Lumea de dincolo de Lume Reală” este cea care ne învălui prin gânduri mai mult sau ai puțin năstrușnice, cea în care totul pare posibil și în care calculele financiare se contopesc cu imaginile de vacanță și în care tu poți fi managerul de succes sau antreprenorul sau actorul ce pășește pe covorul roșu…. în care nu există frica de a acționa schimbarea. În „Lumea de dincolo de lumea Reală” se află depozitată acea energie care poate porni motoarele ce ne ajută să călătorim prin „Lumea Reală” și în care gândul care creează speranță și dorință generează aceea chimie a obiectivului deja atins.
Da, senzația OBIECTIVULUI ATINS poate fi trăită prin jocuri mentale care pun în funcțiune mecanismele motivării și ale încrederii în sine. Astfel, trăind cu ochii închiși momentul împlinirii, o realitate de dincolo de noi, ne construim în interior rețeaua care ne va conduce către determinare – către acțiune. În felul acesta, prin imagerii dirijate de tine însuți poate prinde contur realitatea dorită din „Lumea Reală”. Prin identificarea și definirea clară a propriilor dorințe, prin construirea programului de antrenament, prin disciplină și acțiune, realitatea prinde forma modelată DINCOLO – în lumea gândului
„De ce fac oamenii ceea ce fac?” sau „Care este factorul determinant ce stă la baza propriilor alegeri?”. Răspunsul poate fi legat de frică în toate formele ei, poate fi legat de nemulțumire cu durerile ei sau poate fi legat de blocajele mentale impuse uneori prin tehnici parșive de lumea în care trăim.
Cuvântul ales pentru a face bine ceea ce facem și pentru a alege bine ceea ce alegem este legat de Tras-formarea noastră, de evoluția noastră, de decizia de schimbare… decizie a fiecăruia în parte.
Prin urmare – Acțiune și iar acțiune sau într-o nota dinamica spusă în Ghidul lui Richard Bandler pentru TRANS-formare:
„A venit vremea să învățăm să mergem pe un nou tip de bicicletă, o bicicletă care are legătură cu libertatea personală. Mie îmi place să spun de fiecare dată că lanțurile celor liberi se află doar în mintea oamenilor. Spaimele voastre, îndoielile, confuziile, obiceiurile și compulsiunile voastre, toate sunt produse derivate ale modului vostru de a gândi, iar modul vostru de gândire vă dictează modul în care simțiți, modul în care vă comportați și modul în care vă trăiți viața.
Problema nu este că vă temeți de înălțime, de păienjeni sau că vă temeți să cunoașteți alți oamenii ci că ați învățat cum să vă temeți de înălțime, de păienjeni și de necunoscuți. Știm ca nou născuții se sperie doar de două lucruri – le e frică să nu cadă și le e frică de zgomote puternice. Toate celelalte spaime pe care le avem au fost învățate. Dar dacă ai învățat să îți fie frică, înseamnă că poți să înveți să nu îți fie frică. Dacă ai învățat să faci un lucru într-un fel anume, poți să înveți și cum să îl faci complet altfel și șa îl mai bine. Învățarea este calea spre libertatea noastră personală….”(Bandler. R – 2010)
Prin urmare, te invitam pe tine cititorule în „Lumea Reala a Tras-formării personale” prin tehnici adaptate profilului tau unic, aici în atelierul nostru!
Hai! Acționează! Alege schimbarea!
Roxana Alexandra POPA
Bibliografie Bandler, R – Ghidul pentru TRANS-formare. Editura VIDIA, 2010