DESPRE PROCESUL DE EVALUAREA MENTALA SI PREVENIREA DETERIORARII COGNITIVE LA ADULTI

Cabinetul Individual de Psihologie Roxana Alexandra POPA detine licenta de utilizare pentru instrumentul de evaluare Mini-Mental State Examination  

Este foarte important ca atunci cand observam o schimbare de comportament la persoanele de langa noi sa ne gandim ca ceva nu e in ordine cu ele. O deterioare a procesului de functionare mentala, un accident vascular, etc., orice e important a fi observant si evaluat imediat pentru a putea prevenii accentuarea simptomelor si pentru a evita un deznodamant grav. In acest moment fac aceasta mentiune fara a ma referi doar la persoane de varsta a treia. Fac referire la persoane de orice varsta, avand in vedere ritmul si modul in care viata noastra se desfasoara in prezent.

Instrumentul pe care am ales sa il prezint se numeste Mini-Mental State Examination si a fost creat de Dr. Marshall Folstein si publicat pentru prima data in anul 1975.

De atunci este utilizat pe scara larga de catre psihologii clinicieni la identificarea deficientelor cognitive ale adultilor. Este un examen clinic standardizat de evaluare, fiind considerat unul dintre cele mai populare și de încredere instrumente de acest gen. Se recomanda in situatia in care se suspecteaza dementa sau in cazul in care suspectam urmari dupa o lovitura la cap sau dupa afectiuni cerebro-vasculare (accidente vasculare).

Testul s-a dorit inca de la bun inceput un test de screening al alterarii functiilor cognitive ale adultilor, testindu-se orientarea spatio-temporala, atentia, memoria imediata si de scurta durata, abilitatea de a efectua operatii concrete-abstracte, motricitatea si limbajul acestora.

Este util tuturor profesioniștilor, psihologi, psihiatri, neurologi, geriatri, medici de familie sau medici de alte specialitati axati pe evaluarea rapida a deficitului cognitiv.

Valoarea lui este insa limitata, deoarece acesta nu va detecta pierderile subtile de memorie, în special la pacientii bine educati. MMSE testeaza simtul de orientare, de înregistrare (memorie imediata), memoria pe termen scurt, are valoare limitata pentru evaluarea memoriei pe termen lung si evalueaza şi modul de exprimare.

MMSE nu da rezultate corespunzatoare în cazul în care pacientul are probleme de exprimare/comunicare sau alte dizabilitati (de exemplu, deficiente senzoriale, comfort alterat (caldura excesiva, frig), stare generala afectata (pacient cu afectiuni acute)).

Rezultatele inregistrate pot fi evaluate dupa cum urmeaza:

–  Un rezultat de 25-30 este considerat un rezultat normal.

–  Un rezultat de 21-24 inseamna o insuficienta uşoara.

–  Un rezultat de 10-20 inseamna o insuficienta moderata.

–  Un rezultat mai mic de 10 inseamna insuficienta severa.

Examinarea cu MMSE-2 este sistematizata de enuntarea clara a itemilor și a instructiunilor și de amplasarea lor într-o ordine bine gândita. De asemenea, modalitatea în care sunt formulati itemii (întrebari simple, în legatura cu abilitatea functionala din viata de zi cu zi) permite evitarea monotoniei, a dezinteresului sau a abandonului la completare.

Testul este de obicei completat in aproximativ 10-minute si poate fi administrat in mediul clinic sau la domiciliul subiectului testat, dupa o scurta instruire

Evaluarea pacientilor care prezinta semene de deteriorare cognitiva, conduce la definirea strategiilor de interventie, prin urmarirea în timp a tratamentelor medicamentoase asupra performantelor cognitive si reorientarea tratamentului atunci cand acesta nu ofera rezultatele asteptate. De asemenea, se pot construi pachete de activitati de preventie prin aplicarea de verificari periodice ce ar putea prezenta posibilitatea aparitiei unei boli degenerative.

Pretul unei evaluari (test, observatie si dupa caz – interviu) este de 150 lei in cabinet si 250 lei la domiciliul clientului.

Roxana Alexandra POPA

Psiholog clinician & Psihoterapeut