BILANȚUL DE SFÂRȘIT DE AN sau cum eșecul poate fi start pentru succes

Bilanțul de la sfârșit de an – Eșecul, start pentru succes
La final de an suntem tentați să facem bilanțuri, să ne evaluăm parcursul anului, să ne felicitam, să ne stresăm,  să ne dăm note sau să ne muștruluim pentru neîmplinire sau eșec.

INVITAȚIE LA EXERCIȚIU.

Vă invit ca anul acesta să faceți un alt Exercițiu de evaluare și  anume:

– Imaginați-vă cele două categorii de obiective sau proiecte pe care le-ați avut în vedere – cele în care ați reușit și cele în care nu ați reușit. Scrieți pe o foaie de hârtie măcar trei din fiecare categorie, apoi…. scrieți în dreptul fiecărui proiect “lecția” pe care ați învățat-o “fiind implicat în el”.

– Lecția cu care rămânem în încercarea de a realiza un proiect, eșuat sau de succes este plusul de valoarea cu care rămânem de fapt și pe care este necesar să îl valorizăm în continuare.

– Prin urmare – dacă chiar doriți bilanțuri, evaluări, coronițe sau premii constând în bomboane, ciocolata sau excursii la Rio – va propun să vă evaluați  “lecțiile anului”, să faceți topul acestora și apoi să vedeți din ce fel de proiecte provin… Din cele de tip eșec sau din cele de tip succes.

Rețeta pentru vindecare stresului legat de eșec poate fi:

– Accepta că există posibilitatea de a atinge un alt obiectiv în timp ce de fapt aveai setat un altul.

– Transformă eșecul în oportunitate

– Recalibrează periodic traseul obiectivelor tale pentru a identifica eventuale modificări

– Construiește manualul “înțelepciunilor” culese pe parcursul vieții tale

Să ne raportăm apoi la ceea ce uneori numim “greșeală” și pentru care adesea ne învinovățim, ne dărâmam în sentimente de vină, ne facem mici și o parte din stima noastră de sine dispare…suntem stresați.

Când suntem într-un traseu, când dorim sa realizam ceva, este necesar adesea să ne reorientăm în momente în care apar elemente neidentificate la început …asta nu înseamnă greșeală… Este un neprevăzut care necesita o recalibrare, o adaptare a noastră și a proiectului sau a dorințelor noastre. De  viteza noastră de adaptare la recalibrare, de capacitatea noastră de a fi flexibili depinde succesul într-un proces în curs.

Ne adaptăm, suntem flexibili, căutam soluții și există chiar posibilitatea ca pe parcurs ceea ce era prioritar la nominalizarea obiectivului să devină secundar prin apariția unui așa zis Meta Obiectiv, mai luminos, mai frumos, mai tentant.

Îmi place adesea să glumesc spunând ca ”o prăjitură fantastică a rezultat dintr-o rețetă “omologată” la care cofetarului a greșit un pic”.

Tuturor ne este frică de eșec – eșecul având conotații diferite în funcție de valorile personale și de modul în care fiecare percepem realitatea din jur. Prin urmare, ceea ce pentru unii dintre noi poate însemna eșec, pentru alții poate însemna o experiența de învățare deosebita.

Și rămânând în zona fricii de eșec, se poate afirma că aceasta (frica de eșec) poate construi în mintea noastră ziduri, blocaje care să ne împiedice să ne implicam în inițiative noi, să ne conducă la un nivel de încredere scăzut în forțele proprii și la implicarea numai în acțiunii deja experimentate cu o confirmare certa de realizare.

A fost o perioada in viața mea in care îmi era frica de opinia celorlalți. Voiam sa fac impresie buna și foarte buna. Apoi am descoperit cât de valoros este feedback-ul celor din jur și practic cât de des cu putința întrebarea : TU CE AI FI FĂCUT DIFERIT. Este un plus de valoare de care am nevoie și care se transforma pe zi ce trece într-o baza de date cu informații la care pot apleca la nevoie. Tentația perfecționismului este tot timpul in preajma, dar ea vine de fapt din standardele impuse in copilărie care in viața de adult au nevoie de o revizie sau un upgrade.

CITATE:

Succesul se măsoară nu prin ceea ce a realizat cineva ci prin obstacolele pe care a trebuit sa le depășească – Booker T Washington

Nu măsor succesul unei persoane după cât de sus a urcat ci după cât de sus ricoșează după ce se prăbușește – George S. Patton

Succesul înseamnă sa obții ceea ce îți dorești. Fericirea înseamnă sa îți dorești ceea ce poți obține – Dale Carnagie.

 

PASTILA ANTISTRES este o emisiune Radio Romania Cultural – cu psiholog Roxana Alexandra POPA
Realizator – Mihaela GHIȚĂ.

Pentru a asculta PASTILA, accesați link-ul audio de pe site-ul Radio Romania Cultural

Bilanțul de la sfârșit de an – Eșecul, start pentru succes