Dacă dorești să fii sănătos, să nu suferi de anxietate și depresie în prezent să prezinți semne de deteriorare cognitivă mai târziu în viață, și în general să fii fericit există soluții. Prezint mai jos 5 moduri de prevenție – simple – la îndemâna ta .
Ce spun oamenii de știință?
Oamenii de știință au identificat un număr de caracteristici în ultimii 30 sau 40 de ani, care pot contribui la o stare de sănătate mentala de lungă durată.
Cinci comportamente, de altfel facil de practicat au apărut în mod constant ca puncte de cercetare și cu o frecvență apreciată în literatura științifică. Aceste cercetări susțin aceste comportamente sănătoase pentru a trăi cu o plăcere mai mare, mai puțină depresie, mai puțină anxietate. Aparea astfel șansa de a avea demență mai târziu sau de a dezvolta doar o degradare cognitivă ușoară…
Un tratament pentru anxietate și depresie
Acești cinci factori sunt asimilați ca și niște SEMINȚE mnemonice. Dacă plantezi SEMINȚE acum și le cultivi pe tot parcursul vieții, este posibil să te simți mult mai bine. Oamenii din jurul vor dori să fie în preajma ta mai mult timp. Vei fi bolnav mai rar și vei avea simptome de demență mult mai târziu decât ceilalți.
C – conectivitate socială
Avem ceea ce putem numi rețele neuronale de tip social care trebuie să fie încurajate, ținute în activitate și „cultivate” pe tot parcursul vieții. Este nevoie de interacțiune socială pentru a menține o minte sănătoasă. Persoanele care nu fac acest lucru tind să fie mai deprimate, mai anxioase. Acestea se îmbolnăvesc mai des și prezintă simptome de degradare mentalămult mai devreme decât altele. De exemplu, știm că telomerii care sunt capacele de la capetele cromozomilor noștri, se micșorează la persoanele singuratice. Prin urmare conectivitatea socială – ca de exemplu cea practicată în relațiile sociale de bună calitate – are multiple beneficii pentru sistemul nostru imunitar.
E- exercițiul fizic
Din punct de vedere evolutiv, noi, ca specie, am fost vânători, culegători până acum aproximativ 11.000 de ani. Asta a însemnat că ne-am deplasat aproximativ 10 km pe zi și avem aceeași biologie astăzi ca atunci. Concluzia este mișcarea este esențială. Corpurile noastre au evoluat pentru a se mișca foarte mult și foarte, dar foarte puțini dintre noi se mișcă 10 km pe zi. Și dacă nu facem mișcare regulat, … nu derulam aceste procese biochimice care îmbunătățesc sănătatea corpul, care îmbunătățesc activitatea creierul. Pe de altă parte, atunci când obținem această creștere aerobă în mod regulat – să zicem timp de 30 de minute pe zi de mișcare – apar tot felul de procese minunate biochimice care îmbunătățesc activitatea creierului.
E- educația continuă
Dacă nu învățăm ceva nou în mod regulat, nu construim o infrastructură de conectivitate cerebrală. Cu cât ai mai multă conectivitate, cu atât gândurile tale sunt mai bogate – și noi numim aceasta ”rezervă cognitivă” utilă mai târziu din viață. . Așadar, a învăța ceva nou în fiecare zi este o modalitate de a-ți menține viața activă și interesantă – departe de tot ce este în legătură cu o depresie recurentă, un atac de panică sau o anxietate de lungă durată.
D – dieta
Suntem ceea ce mâncăm. Corpul nostru și creierul nostru produc substanțe chimice pe baza alimentelor pe care le consumăm sau nu le consumăm. Fiecare dintre neurotransmițători necesari în funcționarea noastră cea de zi cu zi are un aminoacid precursor. Dacă dorești să îți înfometezi creierul de aceste substanțe chimice, poți alege o dietă proastă calitativ sau un ritm alimentar neregulat. Acest comportament îți va face creierul incapabil de a învăța la adevărata sa capacitate și chiar incapabil de a avea gânduri pozitive… astfel de depresie sau anxietate pot deveni niște prezențe constante în viața.
S – somnul
Mulți oameni cred că somnul este doar un singur lucru – un fapt. Important de știut este că există o „arhitectură a somnului” care trebuie respectată. Cu toate că există multe lucruri pe care le putem face pentru a înșela arhitectura somnului, cum ar fi să luăm diverse substanțe, inclusiv unii agenți farmacologici pe care medicii îi prescriu pentru somn – antrenarea somnului de calitate este scopul unei sănătăți de calitate. Prin urmare, practicarea unei igiene mentale și practicile sănătoase de somn sunt esențiale pentru sănătatea mintală. În acest fel este evitată degradare cognitivă, dar cel mai important pentru prezentul tău este de a nu prezenta simptomatologie legată de anxietate sau depresie.
Îți propun și o resursă interesantă aici. O poveste reală povestită într-o înregistrare video chiar de o persoană care a trecut prin suferința provocată de anxietate.
O zi frumoasă îți doresc!
Roxana Alexandra POPA
Psiholog clinician & Psihoterapeut
Dacă vrei să citești despre mine..
*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.
Bibliografie:
Social Anxiety, Recall of Interpersonal Information, and Social Impact on Others
The prevention of anxiety and depression: Theory, research, and practice