Când vorbim despre personalitate dependentă
Ai întâlnit în drumul tău persoane cu personalitate dependentă – care trăiesc prin alții, persoane care nu au propriile ținte și interese în viață și își lasă viața în mâinile celorlalți ? Ai întâlnit persoane care sunt de acord cu ceilalți chiar și atunci când consideră că aceștia greșesc de teamă să nu fie respinși? Ai întâlnit persoane care se oferă voluntar să facă lucruri care sunt neplăcute sau umilitoare doar pentru ai face pe ceilalți să-i simpatizeze? Ai întâlnit persoane care se simt devastate atunci când o relație apropiată se încheie și sunt preocupați în mod frecvent de teama ca nu cumva să fie abandonați?
Asta înseamnă că ai întâlnit persoane cu tulburare de personalitate dependentă. Interesant este că aceste persoane nu se opun și chiar se predau acestei scheme de funcționare.
Criteriul optim pentru diagnosticarea
- persoana cu tulburare de personalitate dependentă are nevoie ca ceilalți să-și asume responsabilitatea pentru principalele domenii din viața sa. Ei au tendința de aș subestima propriile calități și au dificultăți majore în a își susține punctele de vedere sau propria opinie în fața celorlalți deși există un punct de vedere personal clar stabilit. Astfel de persoane au stimă de sine redusă și o imagine negativă a propriului eu.
Experimentând adesea neîncrederea în propriile puteri și trăind o continuă nevoia de a fi aprobați de către ceilalți ei simt un puternic disconfort în momentul în care această situație nu se petrece. Prin urmare apare o altă caracteristică lor – și anume efortul continuu de obținere a suportului, aprobarea și ocrotirea.
Atunci când o relație de dependență nu mai poate continua din diverse motive dependentul se orientează rapid către o alta care poate să îi satisfacă nevoia de îngrijire și ocrotire. Teama de abandon vine din convingerea că nu poate să aibă singur grijă de el să acționeze din propria inițiativă. Această frică intensă determină această persoană să fie permisivă și tolerantă față de comportamentul neadecvat, agresiv, neconform. Aici apar acele situații în care o persoană dependentă acceptă un partener alcoolic agresiv sau infidel.
Emoțiile dominante
Tulburarea de personalitate dependentă și tulburarea de personalitate evitantă sunt în strânsă legătură deoarece ambele au aceeași caracteristică de bază: prezența emoțiilor negative sub forma anxietății.
Diferența este dată de direcția de manifestare a anxietății. Persoanele care suferă de tulburare de personalitate evitantă dezvoltă predominant anxietate socială. Astfel acestea sunt hipersensibile la respingere și generează sentimente de jenă și inferioritate evitând relațiile.
Persoanele cu tulburare de personalitate dependentă dezvoltă anxietate de separare care le face hipersensibile la separare sau pierdere a relației investite emoțional.
Tratamentul tulburărilor de personalitate dependentă este în general dificil prin faptul că este nevoie de o perioadă lungă de timp de intervenție, de motivație și implicare din partea dependentului.
Tulburarea de personalitate dependentă prezintă un risc crescut pentru depresie sau anxietate, abuz de droguri și alcool, abuz fizic, emoțional sau sexual.
Psihoterapia ca principala metodă de tratament
Intervenția în tulburarea de personalitate dependentă are ca obiectiv pe termen lung creșterea sentimentului de independență a individului și capacitatea acestuia de a funcționa independent.
Deoarece indivizii dependenți se feresc de cuvântul independent și se tem pentru că dezvoltând această competența aceasta va conduce la abandon – atingerea acestor obiective trebuie să fie realizată cu delicatețe considerabilă.
Se construiește ca obiectiv reducerea excesului de dependență prin dezvoltate a cinci domenii de abilități cheie și anume:
- abilitățile cognitive pentru rezolvarea de probleme și gestionarea propriei persoane
- abilitățile emoționale
- abilități perceptive care fac referire la schimbarea perspectivei asupra vieții sale
- abilități fiziologice dezvoltate prin antrenamentul de meditație și relaxare și
- abilități comportamentale dezvoltate prin antrenamentul de comunicare și asertivitate.
Tulburare de personalitate dependentă are o șansă spre o viață funcțională și aceasta presupune în psihoterapie foarte multă hotărâre angajament și convingerea că există soluții pentru o viață mai bună. Spuneți-le acest lucru atunci când îi întâlniți pe dependenți în drumul vostru!
O zi frumoasă vă doresc!
Cu bine!
Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!
Tarifele le găsești aici
Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…
Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine – psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.
Înregistrarea face parte din seria „Pastila Antistres”, pe care o realizez săptămânal și difuzată în cadrul emisiunii „Știința 360” de către Radio România Cultural
*Informațiile din acest articol sunt strict educative. Această înregistrare nu are scopul de a preveni, diagnostica, trata sau vindeca nici o afecțiune.