ASTENIA DE PRIMĂVARĂ sau PRIMĂVARA ASTENIILOR

ASTENIA DE PRIMĂVARĂ sau PRIMĂVARA ASTENIILOR

PASTILA ANTISTRES – emisiune Radio Romania Cultural – cu psiholog clinician & psihoterapeut Roxana Alexandra POPA. Realizator – Mihaela GHIȚĂ (accesând link-ul veți asculta interviul pe care l-am acordat Mihaelei).

——–

”Ziua în care Dumnezeu a creat speranța a fost probabil și cea în care a zămislit primăvara”. (Bern Williams)

Ce este astenia de primăvară?

Astenia este o slăbire generală a organismului cel mai bine descrisă ca o schimbare de dispoziție spre tristețe și neajutorare care poate antrena perturbări funcționale multiple tocmai la ieșirea din iarnă, cand sperăm ca vom identifica resurse să ne bucurăm că ”frigul” a trecut.

Caracteristica este starea de oboseală – oboseală musculară, oboseală intelectuală (diminuarea atenției, dificultăți de concentrare, pierderea memoriei, încetineală în gândire) afectând în principal sfera psihică, fizică și sexuală. De asemenea se remarcă alterarea percepției mediului înconjurător (intoleranță la zgomote, la lumină, amețeli, vedere încețoșată), diminuarea vitalității fără manifestări depresive (lipsă de inițiativă, inhibiție, pierderea interesului, însingurare) și apariția sau accentuarea tulburărilor de somn.

Astenia afectează de obicei femeile și poate fi cauzată de faptul că organismul lor nu este în măsură să se adapteze la un nou mediu după ”efortul” trecerii prin condițiile impuse de iarnă. Mai mult, astenia se poate datora, de asemenea modificărilor hormonale și dietei care nu conține vitaminele și mineralele din alimente proaspete.

Împreună cu oboseala, în unele cazuri, astenia poate fi însoțită de stări melancolice sau în unele cazuri, de depresie ușoară. Aceasta are propriile simptome specifice care ne pot ajuta să o identificăm și să o prevenim. Unul dintre primele semne ale acestei condiții mixte este pierderea interesului pentru activitățile zilnice iar alte simptome care pot afecta calitatea vieții de zi cu zi pot fi:

 • Tristețea nejustificată;
 • Iritabilitatea și anxietate;
 • Dificultatea de concentrare;
 • Apetitul scăzut;
  • Durerile de cap;
  • Apatia;
  • Epuizare;
 • Cartea recomandată astăzi este: ”Ce-ar fi dacă ne-am inventa propria viata?” – Jacques Salome
  Ce-ar fi daca ne-am inventa propria viata? – Jacques Salome

  Aceasta incercare de ancorare, de vigilenta si de coerenta poate fi o stimulare in vederea depasirii de sine, pentru a confirma ceea ce suntem toti: femei si barbati responsabili, constienti si deschisi la cea mai dificila libertate, aceea de a fi.www.libris.ro

  • Problemele de comunicare sunt adesea cauza nefericirii și a singurătății noastre. 
  • Cum înveți să păstrezi o relație importantă? 
  • Cum să te respecți în fiecare zi? 

  Autorul propune, bazând-se pe bogata sa experiență în domeniul relațiilor interumane metode prin care ne putem reinventa viața, nu în funcție de ceilalți, ci de noi înșine și de adevăratele noastre aspirații.

  Pentru fiecare situație și întrebare, el sugerează piste și experiențe noi ce ne vor ajuta să ne reconstruim propria viață, să fim mai fericiți, oferindu-ne o extraordinară lecție de viață și de încredere. E un moment important de primăvară în care să decidem ”reinventarea ca și o renaștere”

  Voi alegeți între a trece prin ”astenia de primăvară” sau prin ”primăvara asteniilor”….

Succes!

Roxana Alexandra POPA, Psiholog clinician și Psihoterapeut