Întrebări și răspunsuri

Întrebări frecvente

În general întrebările fac referire la modul în care decurge o întâlnire de psihoterapie și ce presupune o intervenție terapeutică.

Cui se adresează psihologia clinică și psihoterapia?

Psihologia clinică și psihoterapia  online și / sau în cabinet se adresează: 

  • persoanelor, aflate în situații de criza, în sfera personală, profesională sau de familie
  • adulților în perioade dificile, tensionate (presiuni profesionale sau sociale, divorț, stres),
  • familiilor cu probleme în relaționare și comunicare
  • copiilor și adolescenților care pot avea diferite probleme de adaptare școlara sau de relaționare
  • părinților cu probleme în relaționarea cu adolescentul sau copilul lor, persoanelor care au nevoie de suport/susținere.

Ce se întâmplă de fapt la psiholog?

Psihologia clinică și psihoterapie se adresează (pe scurt) celor ce doresc să aibă o existentă mai bună, prin înțelegerea propriilor emoții, a propriilor dorințe de dezvoltare personală.

Acest lucru se poate întâmpla prin depășirea blocajelor și a fricilor, a limitelor sau limitărilor.

În cabinet, clientul are ocazia să își întâlnească proprii „balauri” și să îi confrunte în mod direct…

Programeaza o sedință de psihoterapie în cabinet sau online!

Primul pas este hotărâtor. În urma discuțiilor vom construi un plan de intervenție. Performanța depinde de hotărârea de a implementa schimbarea.

Cum pot să știu că am nevoie de suport psihoterapeutic?

Psihologia clinică și psihoterapia este indicată în cazul în care o persoană au suferit o trauma ce i-a destabilizat viața și aici aș aminti:

  • abuzurile de orice fel – fizice și emoționale;
  • pierderea unei persoane dragi;
  • o boală foarte grava a sa sau a unei persoane apropiate;
  • situații stresante care au condus la afectarea statusului personal și au declanșat sentimente de inferioritate sau inutilitate.

De asemenea, psihoterapia este foarte utilă în zona de dezvoltare personală, în identificarea limitelor/limitărilor și depășirea acestora.

Cabinetul Individual de Psihologie oferă servicii de CONSILIERE PSIHOLOGICA ȘI PSIHOTERAPIE.

Care este experiența mea și ce acreditări am?

Având acreditare din partea Colegiului Psihologilor din România pe domeniul de psihologie clinică – Cabinetul Individual de Psihologie Roxana Alexandra POPA ,  este licențiat pentru utilizarea următoarelor instrumente de evaluare psihologică:

  • MCMI®-III Millon® Clinical Multiaxial Inventory – III – Cel mai utilizat inventar psihopatologic
  • MMSE-2 Mini-Mental State Examination, Second Edition – Cel mai utilizat examen clinic standardizat de evaluare a deteriorării cognitive
  • Conners 3 Scalele de evaluare Conners, a trei ediție – Evaluarea centrată și amănunțită pe ADHD și pe problemele și tulburările relaționale în rândul copiilor și tinerilor
  • ASRS Autism Spectrum Rating Scales Ghid multiperspectivă în stabilirea și planificarea tratamentului la persoana cu TSA
  • CASE-SF – Scalele de evaluare clinică pentru persoanele in vârstă
  • PDSQ Chestionarul de screening si diagnostic psihiatric
  • Scalele EMAS, ce reprezintă un set de 5 instrumente utile care evaluează
    1. Anxietatea ca stare (scala EMAS-S),
    2. Anxietatea ca trăsătură (scalele EMAS-T şi SAS-T),
    3. Percepția individului asupra amenințării dintr-o anumită situație (scalele EMAS-P şi SAS-P).
    Sunt utilizate atât în scop diagnostic, pentru a evalua nivelul anxietății ca stare şi ca trăsătură. Este util și în scop predictiv, pentru a prezice nivelul stării de anxietate într-o situație percepută ca stresantă.
  • Scalele DASS (Lovibond și Lovibond) – set de trei scale de autoevaluare, construit pentru a evalua stările emoționale negative din sfera depresiei, anxietății şi a stresului.
  • Scala de evaluare a tulburărilor clinice din adolescență (APS-SF; Reynolds, 2000)- instrument de evaluare a psihopatologiei și a problemelor psihosociale cu care se confruntă adolescenții cu vârste între 12 și 19 ani.
  • HiPIC (Hierarchical Personality Inventory for Children) este un instrument comprehensiv, destinat evaluării diagnostice a personalității normale a copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani. Testul are la bază consacratul model Big Five. HiPIC este utilizabil în contextul clinic. Este util pentru cunoașterea punctului de pornire în psihoterapie, pentru identificarea resurselor și vulnerabilităților și pentru setarea obiectivelor terapeutice.
  • Inventarul de Personalitate NEO Revizuit (Revised NEO Personality Inventory, NEO PI-R), care este fara doar si poate cel mai celebru, cel mai utilizat si cel mai “in voga” chestionar de personalitate.  Evaluează constructele clasice ale modelului Big Five. NEO PI-R este atât de consacrat încât el este considerat a fi standardul pentru ceea ce se numește “modelul canonic al Big Five“.

Pentru informații complete a se vedea aici.

Psihoterapia online in cadrul cabinetului se realizează prin intermediul platformei Zoom.

Trimite-mi un email de solicitare a unei sedinte de psihoterapie online la adresa: roxana.popa@authenticmind.ro

Cât durează o ședință de terapie?

În general, o ședință durează 50 minute.

Primele rezultate apar însă foarte devreme și ele se constituie într-un factor motivațional care acționează diferit de la om la om.

Există cazuri care vin în terapie mult timp după depășirea situației care i-a adus în cabinet.

Ce este terapeutul de familie?

Terapeutul de familie este un specialist în gestionarea conflictelor, un mediator cu experiență în gestionarea grupurilor. El ține cont de faptul că familia este mai mult decât o colecție de indivizi separați și că aceasta este un sistem.

Acest sistem este format din părți și funcționează într-un fel care transcend caracteristicile individuale.

Totuși, în acest sistem fiecare se manifestă ca individ cu trăiri, emoții și dorințe individuale, cu valori și experiențe unice.

Ce este un psiholog, psihologul clinician, psihoterapeutul, consilierul psihologic, psihiatrul?

Psihoterapia de cuplu este o zonă ”de curaj” și presupune, pe lângă pregătirea academică în psihologie și psihoterapie, o serie de cursuri, specializări și experiență. Astfel acesta  poate gestiona spre o soluție, întâlnirea cu cele două personalității ale cuplului.

Ce diferențiază un psiholog/psihoterapeut de un psihiatru?

Psihiatru intervine pe simptom – Psihologul intervine pe cauză

 

Psihologul

Este absolvent al Facultății de Psihologie. Însă nu orice  absolvent al Facultății de Psihologie este și psiholog cu competențe acreditate.

Absolvenții urmează după facultate programe suplimentare de formare într-o specializare/ sau în mai multe specializări și programe de supervizare pentru fiecare specializare în parte – psihologie și psihoterapie. Ambele (și formările și supervizările) putând avea durate de 2-4 ani sau mai mult, fiecare în parte.

Pe durata sau la finalul formărilor (în funcție de specializare) – în urma evaluărilor de către Colegiul Psihologilor din România, se obțin acreditările de liberă practică pe fiecare domeniu de specializare în parte – psihologie și psihoterapie.

 

Psihologul clinician

Este absolvent al Facultății de Psihologie, specializat pe evaluarea și psihodiagnosticul problemelor psihice, evaluarea stării de sănătate mintală a diferitelor categorii de persoane dar și intervenții scurte focalizate pe probleme specifice. Îi întâlniți în special în clinici și spitale.

 

Psihoterapeutul

Este absolvent al Facultății de Psihologie și are responsabilități în domeniul intervenției psihologice asupra mecanismelor implicate în sănătate și în boală. Cu alte cuvinte psihoterapia vă ajută să rezolvați anumite probleme emoționale sau să modificați anumite aspecte care vă fac vulnerabil.

Așadar dacă identificați o problemă de anxietatea („frica fără obiect”), depresie, tulburări alimentare sau alte probleme similare e nevoie să solicitați sprijinul unui psihoterapeut.

Puteți să îi întâlniți în special la cabinete psihologice dar și în alte contexte – spitale, clinici, fundații.

 

Consilierul psihologic

Este (]n mod obligatoriu) absolvent al Facultății de Psihologie care la rândul său a urmat un program de formare în consiliere psihologică. Consilierea psihologică vizează rezolvarea unor probleme sub – clinice, optimizarea personală și prevenirea problemelor de sănătate mintală.

 

Psihiatrul

Este medic, a terminat Facultate de Medicina și un rezidențiat de psihiatrie. Acesta are responsabilitatea diagnosticului și tratamentul medicamentos în cadrul tulburărilor psihice.

În general psihiatrii colaborează cu psihoterapeuții în tratamentul problemelor psihice având în vedere ca marea majoritate a intervențiilor în zona de boală sunt un mixt de tratament medicamentos și intervenție psihologică.

Ce este specific Terapiei Cognitiv Comportamentale?

Răspunsul este:

Dinamica – terapia este activă și presupune lucrul cu clientul intr-o interacțiune ce presupune atat psihoeducație cât și activitatea în cabinet și lecțiile pentru acasa ale clientului.