VALORILE PERSONALE ȘI CELE 6 SECRETE ALE LOR

Valorile personale și cele 6 secrete ale lor

Valorile personale sunt prietenele noastre. Lucrăm în cabinet destul de intens pentru a le identifica, a le accepta și proteja – tocmai pentru că acestea stau la baza deciziilor, alegerilor, comportamentelor, emoțiilor și (foarte important)   acestea se află “în spatele bolilor” noastre.

Ce sunt Valorile Personale?

Valorile personale sunt principiile și credințele fundamentale care îți ghidează viața și iau parte la formarea identității tale. Acestea reprezintă ceea ce consideri important și valoros în viața ta și te ajută să iei decizii și să acționezi în funcție de aceste convingeri. Valorile tale personale pot influența alegerile pe care le faci în viața de zi cu zi, în carieră, în relațiile pe care le dezvolți și în felul în care îți petreci timpul liber.

Care sunt caracteristicile care definesc Valorile personale?

  1. Sunt subiective și unice – Valorile personale sunt subiective și diferă de la o persoană la alta. Ceea ce consideră o persoană importantă poate să nu fie la fel de valoros pentru altcineva.
  2. Sunt stabile și chiar rigide – Valorile personale sunt, în general, stabile și rezistente la schimbare pe termen lung. Ele se formează în mare parte în copilărie și adolescență și pot fi influențate de experiențe de viață, educație și influențe culturale.
  3. Se pot constitui într-un Ghid privind deciziile tale – Valorile personale servesc ca un ghid de decizie în viață. Atunci când te confrunți cu decizii dificile sau alegeri morale, valorile tale te pot ajuta să iei decizii în concordanță cu ceea ce consideri corect și important.
  4. Influențează starea de fericire – Trăirea în concordanță cu valorile tale personale poate contribui la o viață mai împlinită și mai fericită. Atunci când trăiești în armonie cu ceea ce consideri valoros, te simți mai autentic și mulțumit.
  5. Influentează comportamentul: Valorile personale influențează comportamentul, atitudinile și prioritățile tale. Ele pot afecta modul în care interacționezi cu ceilalți, ce grup social alegi, cum te raportezi la muncă, ce tip de relații dezvolți și ce scopuri îți stabilești în viață.
  6. Variază în funcție de context și de etapa de viață – Valorile personale pot varia în funcție de context. De exemplu, valorile tale în relația de cuplu pot să difere de cele în carieră sau în relația cu familia. Este important să fii conștient de această variabilitate.

Câteva exemple de Valori Personale

Exemple de valori personale comune pot include onestitatea, integritatea, respectul față de ceilalți, compasiunea, responsabilitatea, independența, succesul profesional, dezvoltarea personală, familie, prietenia, și multe altele. Este important să reflectezi asupra valorilor tale personale pentru a-ți cunoaște mai bine sinele și pentru a lua decizii care sunt în concordanță cu acestea. Aceasta te poate ajuta să trăiești o viață mai autentică și satisfăcătoare.

De ce sunt extrem de importante aceste Valori Personale?

  1. Valorile Personale constituie principii de orientare în viața ta: Valorile personale servesc ca principii de orientare în călătoria ta prin viață – te ajută indivizii să iei decizii și îți ghideze viața. Ele oferă un cadru moral și etic care poate să influențeze alegerile legate de relații, carieră și acțiuni zilnice. Orice abatere – fără acceptare se poate contitui in frustrare, stări de nervozitate mai mult sau mai puțin conștientizate, stări de tristețe și chiar depresie și anxietate.
  2. Fac parte din identitate și autenticitate ta: Valorile fac parte integrantă din identitatea unei persoane. Ele reflectă ceea ce este cu adevărat important pentru tine, iar alinierea acțiunilor cu valorile lor te ajută să trăiești o viață autentică. Această autenticitate poate duce la o stima de sine mai mare și la un sentiment de scop. Devierea de la linia de identitate și autenticitate – se constitui în ce adesea numim – “o viață tratament în disonanță” – respectiv o viață trăită impotriva propriilor alegeri.
  3. Sunt determinante în procesul tău de luare a deciziilor: Valorile acționează ca o busolă atunci când vine vorba de luarea deciziilor. Atunci când se confruntă cu decizii dificile sau dileme morale, cunoașterea propriilor valori poate face procesul decizional mai simplu. Te ajută să prioritizeze ceea ce este cel mai important pentru țină, te ajută să mediezi cu cei din familia ta, te ajută să accepți că poti evolua prin actualizarea propriilor valori personale..
  4. Contribuie la soluționarea conflictelor în care vei fii implicat/ă: În relațiile interpersonale, valorile personale pot juca un rol crucial în soluționarea conflictelor. Înțelegerea și respectarea valorilor celor din familia ta sau din cercul tău social poate conduce la o comunicare eficientă și la acceptare. Acceptarea este stare emoționala la care ne referim adesea dat fiind asocierea ei cu lipsa emoțiilor toxice.
  5. Contribuie la stabilirea obiectivelor: Valorile personale pot influența obiectivele pe care o persoană le stabilește pentru ea însăși. Atunci când obiectivele tale sunt aliniate cu valorile tale vei fii mai motivat/ă sau predispus/ă a investi energie în atingerea lor. Acest lucru poate duce la un sentiment mai mare de împlinire și realizare.
  6. Contribuie la bunăstare ta: Trăirea în acord cu valorile personale este adesea asociată cu o bunăstare generală mai mare. Atunci când tu prioritizezi și îți onoreazi și respecți valorile personale, apare tendința de a experimenta mai puțin conflict interior, stres și nemulțumire.
  7. Contribuie la starea de fericire pe termen lung: Valorile personale pot contribui la fericirea pe termen lung și la satisfacția în viață. Trăirea unei vieți care reflectă valorile tale fundamentale poate conduce la o existență mai plină de sens și înțeles.
  8. Contribuie la formarea și consolidarea relațiilor: Valorile personale joacă un rol semnificativ în formarea și menținerea relațiilor. Oamenii caută adesea relații cu persoane care împărtășesc valori similare, deoarece acest lucru poate duce la o compatibilitate și armonie mai mare.
  9. Influențează în mod major comportament etic: Valorile personale pot servi ca o busolă morală, ghidându-te să alegi decizii etice atât în viața ta personală, cât și în cea profesională. Acest lucru poate contribui la un stil de viață asumat și responsabil.

În concluzie

… valorile personale sunt importante pentru că îți oferă un sentiment de scop, îi ghidează în acțiuni și decizii, contribuie la bunăstarea și fericirea lor, influențează calitatea relațiilor lor și impactul pe care îl au asupra lumii. Clarificarea și trăirea conform valorilor personale pot duce la o viață plină de sens și împlinire.

Psihoterapie cabinet Bucuresti
Cabinet psihoterapie Bucuresti – Piața Victoriei

Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos! 

Tarifele le găsești aici

Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…

Blogul de psihologie este special creat pentru a îți oferi conținut de calitate. Acesta este scris de mine –  psiholog clinician și psihoterapeutul Roxana Alexandra Popa și prezintă articole construite pentru a vă furniza informații utile din zona psihologiei.*Această postare are doar scop informativ. Nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul profesional sau psihologic. Contactați întotdeauna furnizorul dvs. de servicii de sănătate calificat înainte de a implementa orice nouă tehnică de dezvoltare personală sau de intervenție de sănătate.

Pentru a afla ce se întamplă la prima ședință poți asculta aici