Cu un an în urmă vă invitam să vă priviți în oglindă pentru că, spuneam atunci, în timp ce ne privim „… de obicei căutăm să vedem ce văd ceilalți și evităm să ne căutam pe noi înșine”.
Acest lucru vi-l propuneam tocmai pentru a vă reaminti că la ceas de sărbătoare, vă puteți proiecta noul an în contact cu realitatea autentică interioară, pasiunea și energia voastră – descoperită uneori chiar în oglindă. Acolo, privindu-ne atent putem descoperi lucruri nebănuite.
Prin terapia centrată pe scheme cognitive putem de asemenea descoperii lucruri și tot printr-o privire spre interiorul nostru chiar și la ceas de sărbătoare.
Nominalizată ca o terapie modernă – aceasta identifică niște moduri în care noi funcționăm. Acestea reprezintă niște stări emoționale sau pot fi privite ca aspecte diferite ale aceleiași personalități. Terapia centrată pe scheme cognitive presupune și alte elemente de analiză și lucru dar astăzi mă opresc la ceea ce este definit prin moduri.
Putem fi, prin urmare, undeva în adâncul nostru, într-un mod de „copil vulnerabil” într-un anumit context, putem fi un „copil furios” sau unul „indisciplinat”, putem fi un „copil fericit” sau un „adult sănătos”. De asemenea, în mintea noastră apar modurile de părinte, dintre care nominalizez azi părintele exigent și părinte critic. Aceste moduri apar sub forma unor voci interioare care nu fac altceva decât să denigreze persoana proprie, să fie nemulțumiți sau să ceara mai mult decât putem face. Jocul apariției acestor moduri este foarte fin dar mediatorul care reglează emoțiile și nevoile acestor copiii interiori și vocile critice – este sau poate fi modul de Adult Sănătos.
În cabinet, clienții învață să identifice aceste moduri, să identifice nevoile care generează stările de vulnerabilitate, furie, indisciplină sau critică și mai ales învață să dezvolte adultul sănătos care la rândul său să ”crească” copilul fericit.
Adultul sănătos e cheia în viața noastră.
Trăirea lui la nivel emoțional și rațional ne ajută să îndeplinim nevoile emoționale de bază ale copilului din noi. El este conștient de nevoile și sentimentele sale, evaluează în mod realist situațiile, stabilește limite copilului furios și copilului impulsiv și reduce vocile critice.
Vă propun ca la ceas de sărbătoare să aduceți la masa festivă alături de familie și pe Adultul sănătos din voi, ca invitat de onoare. Fiți conștienți de el, trăiți-l și simțiți-l în corp. Este coloana vertebrală a vieții voastre și are un rol important în realizarea proiectelor voastre. El va crește atent copilul interior fericit iar în noaptea magica a Crăciunului îl va ajuta pe acesta sși pe ceilalți copii fericiți din jurul bradului, să desfacă cadourile, să râdă, să se bucure, să se joace.
Vă doresc sărbători fericite și un an frumos plin de realizări! La mulți ani!
Rubrică realizată de Roxana Alexandra POPA – Psiholog clinician și psihoterapeut
și coordonată de Mihaela Ghiță