Am să vă vorbesc astăzi despre tulburarea de stres post-traumatic. Aceasta are legătură cu perioada pe care noi o trăim acum în acest an 2020. Evenimentele, momentele, situațiile critice prin care trecem oricare dintre noi sau persoanele care luptă din prima linie – vor avea în perioada următoare impact asupra noastră și vor genera posibile manifestării din zona tulburării de stres post- traumatic.
Tulburarea de stres post-traumatic este o tulburare psihică ce poate apărea la fiecare dintre noi – adult sau copil, iar simptomele debutează în decurs de trei – șase luni de la experiența intens psihotraumatizantă respectiv de la – expunerea la o situație concretă sau la experimentarea situației de amenințarea cu moartea.
Experiențele traumatice pot fi cu impact direct – trăite de oricare dinte noi sau cu impact indirect și mă refer la acele evenimente în care sunt afectați prieteni apropiați sau membrii ai familei (deces).
E important ca în perioada următoare sa fim atenți la noi și la cei apropiați nouă – inclusiv la copii. Tulburarea de stres post-traumatic poate fi dificil de diagnosticat, din cauza naturii subiective a trăirii impactului traumei. Putem percepe acest impact prin supra-raportarea la trauma sau sub-raportare, aceasta din urmă datorată fricii de a fii stigmatizat, datorată mândriei sau a fricii de un diagnostic.
Dar care sunt simptomele prin care se manifestă tulburarea de stres post-traumatic?
Simptomele caracteristice ale tulburării de stres post-traumatic pe care le putem trăi sunt:
- reacții emoționale de tip frică, neajutorare, groază.
- putem trăi amintiri neplăcute, involuntare și intruzive ale evenimentului traumatic și retrăirea frecventă a acestuia.
- putem trăi coșmaruri repetitive sau cvasi-reale care implică conținut legat de experiența trăită.
- putem trăi flashback-uri și discomfort psihologic intens la expunerea la stimuli ce amintesc de traumă.
- hiperreactivitate și modificări frecvente ale dispoziției.
De asemenea mai menționez și:
- tulburări ale memoriei, ale gândirii și dispoziției care își iau forma de amneziei.
- idei cu încărcătură negativă, autoînvinuire sau învinovățirea altor persoane.
- emoții negative precum frică sau rușinea, indiferența și scăderea capacității de a simți emoții pozitive.
- dificultăți în a adormi sau somnul poate fii agitat sau întrerupt adesea.
- tensiune psihologică crescută – care se manifestă prin iritabilitate, accese de furie sau izbucniri violente, hipervigilența, comportament nechibzuit sau autodistructiv.
Apare ca și comportament asociat – evitarea persistentă a stimulilor asociați cu evenimentul traumatic și vorbim aici despre – evitarea oamenilor ce au legătură cu acesta, a locuri, a subiectelor de conversație, a unor activității, a unor obiecte, sau situații care ar putea avea legătura cu trauma.
Tulburarea de stres post-traumatic, provoacă uneori, apariția simptomelor disociative ca depersonalizarea ce implică sentimente de detașare de sine ca și cum ar observa din afară sau ar trăi un vis sau de-realizarea, reprezentată de senzații de detașare de mediul exterior, ca și cum lumea ar fi modificată sau ireală, toate acestea având un impact semnificativ în plan social, profesional.
Este important ca în perioada ce urmează să fim proprii noștri observatori – să ne monitorizăm reacțiile, gândurile, emoțiile și să solicităm sprijin de specialitate imediat ce constatăm că ceva nu e în regulă cu noi.
Consilierea psihologică și psihoterapia este foarte utilă mai ales în faza de prevenirea a simptomatologiei și ambele însoțesc medicația în diagnosticul de tulburare de stres post traumatic.
Multă sănătate tuturor! Cu bine!
Roxana Alexandra Popa – psiholog & psihoterapeut
P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, probabil le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar ei nu ar avea de unde să știe dacă nu-l distribui, nu? 🙂
…sau ți-ar plăcea să citești și: NOSTALGIA VECHILOR IUBIRI
Achizitionează Pachete de Servicii la un preț avantajos!
Pachetele de servicii și tarifele le găsești aici
Pentru PROGRAMARI folosește butonul „PROGRAMEAZĂ-TE!”! Vei putea rezerva singur ora și vei plăti direct cu cardul…