În România, stabilirea plasamentului sau tutelei urmează proceduri bine stabilite pentru protejarea drepturilor și intereselor copilului minor. Pentru evaluarea acestor măsuri, este necesar un aviz psihologic care să reflecte personalitatea armonios dezvoltată și comportamentul social adecvat.
- 🧑⚕️ Nu se pot primi copii în plasament în cazul în care un membru al familiei suferă de boli cronice sau psihice, este dependent de alcool sau droguri, sau are o condamnare pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra persoanei, justiției sau conviețuirii sociale.
- 📝 Pentru a solicita luarea în plasament sau sub tutelă, solicitantul trebuie să anexeze un aviz psihologic apt pentru luare în plasament și să specifice motivele solicitării.
- 🧐 Avizul psihologic pentru luare în plasament sau sub tutelă se eliberează după o examinare psihologică complexă efectuată de un psiholog clinician autorizat.
- 💼 Evaluarea situației economice și comportamentul social adecvat sunt importante pentru stabilirea plasamentului sau tutelei.
- 👨👩👧👦 Stabilirea plasamentului sau tutelei are ca prioritate protejarea drepturilor și intereselor copilului minor conform Ordinului Nr. 1733/2015.
- 💉 Suferința de boli cronice care ar putea pune în pericol starea de sănătate a copilului este un motiv pentru care nu se poate primi copii în plasament.
- 🚫 Nu se poate primi copii în plasament în cazul în care solicitantul a consimțit la adopția propriului copil sau este decăzut din drepturile părintești prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau i-au fost interzise drepturile părintești ca pedeapsă complementară.